打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

洗衣機既人流係越黎越多
而且有部份都係PDA玩家黎
最起碼我facebook本來有幾個PDA玩家
之前仲成日係fb放相 話自己上全國榜 做到C-C之類
不過宜家 佢地唔係轉玩洗衣機 就係轉玩SDVX
好似真係冇咩點再見到PDA圖

=================================

嘛 PDA搬走左會去左邊...呢點我真係唔知
搬返去代理商個倉度掛
回復 支持 反對

回復 1361# Torchic╳小火雞
似乎PDA玩家有轉型既趨勢
我遲下去PC既時候順便留意下係唔係多左人玩洗衣機先
SDVX...上次我去既時候PC仲未入
其實果度都冇乜位可以再放機
除非搬走現有既機架姐
orz 唔好搬走PDA就好了

話說C-C係咩黎?

岩岩發現有cool率contest
可以揀任何4首歌實在太好了
搵日去清左佢先
今次我幾鍾意初級同中級既面板獎勵
兩個都幾靚
回復 支持 反對

我諗起千色個洗衣機旁邊貼左張紙
寫住唔知邊日 只要兩個人一齊玩洗衣機既話
就會送手套 一人一對

PC未入SDVX...應該話冇咩可能入

====================================

其實之前riya大都有提及過C-C阿C-F阿F-F之類既野
呢d都係Score Attack既術語黎
就係話有d歌你hold到最尾 hold到臨完果一刻有一粒note
咁你就要用燕返阿秘劍之類既動作去hold完 再迅速敲埋下一粒
呢d大概你都聽過

而C-C就係指hold note係COOL 完左之後下一粒都揆COOL
即係C-C
但係有d歌假如要C-C既話 就絕對唔夠時間hold晒成條
咁就要靠之前粒hold note要早少少禁/hold完之後果粒要遲少少禁
就叫做C-F(COOL-FINE)或者(FINE-FINE)
回復 支持 反對

回復 1363# Torchic╳小火雞
玩洗衣機送手套?
對手套有咩咁特別

點解PC冇咩可能入SDVX?

score attack同埋燕返我都聽過
秘劍就冇
C-C之類既我都係第一次聽
之前冇留意lol
回復 支持 反對

冇咩特別
不過好多洗衣機玩家玩到咁上下 就好需要手套架啦
主要原因就係隻手滑過個mon果陣 一黎可以減低磨擦力
二黎防止擦傷

===============================

點解PC冇咩可能入SDVX...
因為假如有意入SDVX既話 大概早就入左
況且PC比我既印象就係除左果三部jubeat之外 就唔會再放其他新既K社音G

==============================

找到個C-F的例子
你大約由兩分半開始看 348那個HOLD 是COOL來的
然後你看看他HOLD到尾的時候 到底發生什麼事 就明白了

總之假若要兩邊都COOL的話 大概都不可能
(其實我也不清楚現在可不可能 不過聽說之前有很多人討論C-F就是討論這首

這個就恰巧相反 先FINE再COOL
回復 支持 反對

最近都是偶然無聊在家敲桌子很少下場打...
昨晚在 MK88 打了一局初音
我迷上用雙手交互來打了, 尤其是千本櫻, 打起來好過癮
目前練過 slump, 交叉手起來好有趣
不過很累 (軟
儲了2000VP 但沒有想購入的泳裝... 為什麼是競泳 (哭
回復 支持 反對

回復 1365# Torchic╳小火雞
原來手套係咁有用的
我未玩過要用手套既音G 所以都唔知

嗯 這樣子
大概就算PC想入SDVX
都要搬走某d機先
如果唔係一定冇位

星屑烏托邦嘛
要準確控制到cool定fine都幾難下
按掣既時間差好少 就已經可以由cool轉做fine

睇番兩條片
無論係C-F定係F-C
最終都係會hold盡左
分數方面...其實應該一樣?
(只計呢2粒音既話)

回復 1366# Toriya
我都有一個月左右冇去過玩PDA了
不過呢個月25號之前大概會去玩番次黎清contest

雙手交互真係會幾攰
有時可能會右手禁三角 左手禁圓圈
真係好唔就手

今次出既泳裝..我覺得冇邊套特別靚
現有既都話有一兩套睇得上眼
不過我都係冇興趣買
回復 支持 反對

最近都是偶然無聊在家敲桌子很少下場打...
昨晚在 MK88 打了一局初音
我迷上用雙手交互來打了, 尤其是千本 ...
Toriya 發表於 2013/6/13 03:09

我猜你只是因為順路
才會去mk88打了一局吧 大概

不過聽說
mk88那兩部機的聲量都不太夠
主要就是被四方八面的音樂遊戲包圍式轟炸
所以不用耳筒的話就會很痛苦 大概

睇番兩條片
無論係C-F定係F-C
最終都係會hold盡左
分數方面...其實應該一樣?
(只計呢2粒音既話)
小雪冰 發表於 2013/6/13 20:39

假若要C-C的話 就會唔夠時間 hold唔盡
所以就要靠前面果粒早少少打/後面果粒遲少少打 就返個時間

另外這個情況 兩邊的分數都是一樣的
反正每多1個FINE就會少了200分 不論是FINE在哪一處
回復 支持 反對

回復 1368# Torchic╳小火雞
講起包圍式轟炸
其實係PC度玩PDA既時候 (尤其係入面果部 唔係對住門口果部)
因為咁岩隔離就係3部saucer
所以當有人玩saucer既時候
我就被逼要較大聲d個音量 先聽到d音樂
如果唔係就唔使玩...準確度會差左一截-.-
都唔明點解saucer可以嘈成咁
我明明已經戴左耳機...-.-
於是有人玩saucer既時候
我的怨念就會很重
回復 支持 反對

其實很簡單
因為jubeat沒有耳筒位 而PDA有
老闆可能預左PDA玩家會戴耳筒 而jubeat玩家就戴唔到