打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

回復 1310# Torchic╳小火雞
元朗千色我去左2-3次都係冇人玩
5蚊一鋪其實係宜家黎講都係偏貴
玩家選擇去PC都正常
尤其係一次玩好多鋪既玩家
玩番夠本就唔會蝕車錢
如果唔係 住元朗既玩家淨係玩一兩鋪既
就梗係去千色算啦
不過其實頭先我係講緊blackjack唔係PDA haha

miracle paint我有聽過 但冇玩過
ex全首既節奏都好奇怪
hard都偏難
但節奏總算易掌握番
尾段特別有d難咁樣

話說oster project好似每首初音歌都係用番同一個風格既初音公仔
姐係對眼都係呈八字形咁樣
例如:

係youtube search「oster project」既時候發現連鏡音都係用呢個風格lol
回復 支持 反對

我從來沒有計算過車錢(p.s. 我住沙田
因為以步行來說 就算走到最近的店鋪也要大約四十多分鐘
而且還是四蚊 還要只有一部 還要整個沙田就只有這一部

如果坐車去這裡的話 倒不如去遠一點 找個三蚊的地方
以我住的位置 綜合車資和每鋪價錢來說 最便宜的應該要去黃大仙
(p.s. 我真的住沙田

==============================================

Miracle Paint我還真的試過把怪拍子的地方背掉
我還記得我挑了超過五次p才能per掉

oster project的VOCALOID曲
大部份的曲風和畫風也是比較可愛的樣子
(雖然Project DIVA系列就不會用回原PV的啦...這樣子就感受不了八字眼和二頭身的可愛之處

當然也有例外的(所以我又要離題了
http://www.youtube.com/watch?v=BOEwa-CWn58

==============================================

第二首是這個
我猜你應該沒有玩過吧
節奏跟Miracle Paint算是正常一點點
不過首歌本身慢 打起來還是很麻煩
回復 支持 反對

回復 1312# Torchic╳小火雞
要行成40幾分鐘-.- 太耐啦
沙田同黃大仙有幾遠?
我唔多熟悉九龍地區

怪拍子其實可能真係要靠背
因為miracle paint既怪拍子變化較多
又出現得密
挑左超過5次P啊 真係好多-.-
蝕VP都蝕到喊orz

二頭身是甚麼意思
PDA其實好少會用原PV
都唔知佢係用咩原則黎決定用唔用番原PV

這個例外...同初音既可愛形象完全係相反黎
而且個對比都幾強烈下
總結:oster project會用多種作風黎作曲 大概

break;down d節奏有時比較密
有d反應唔切既感覺
不過可能係因為我冇玩過 所以先有咁既感覺都唔出奇
整體黎講 我覺得break;down易玩過miracle paint
至少怪拍子方面已經好左d先

話說頭先係youtube search番break;down黎聽既時候
無意中發現到呢首叫BUG既初音歌
首歌既PV令我諗起左寵物小精靈d game
因為個設定真係好似
話說一開始我見到個標題叫BUG
又見到畫面有個小初音係度
我真係以為條片係講緊隻初音game
禁左入去先知自己被騙了 orz
回復 支持 反對

隔左個獅子山(嘛 沙田在新界 黃大仙在九龍
車程我諗半個鐘少d啦
不過果度有兩部 3蚊

===============================

二頭身是甚麼意思

也就是「頭的高度:總高度=1:2」
不過我忘了OSTER project裡面的PV是不是二頭身(還是三頭身?
總之project mirai裡面的角色就一定是「三頭身」了

=========================================

你說的那首歌...我好像有印象在哪一個VOCALOID排行榜上見過
不過我對這首歌的因像就是「咪哭被史來姆追」和「歌詞很有意思」

=========================================

話說銅鑼灣某店家(懷疑受不下貴租) 琴日最後一日營業
今日執笠了
裡面本來有兩部PDA 很久之前是3蚊 然後升級上Ver.B就變了5蚊 直至倒閉

之後那兩台PDA就搬到了旺角一家蠻出名的店鋪 叫mk88
換言之旺角附近又多一個打PDA的選擇了...雖然我猜大致上都係5蚊
回復 支持 反對

回復 1314# Torchic╳小火雞
如果係玩得耐既
咁你都可以考慮下坐車去黃大仙
雖然我唔知來回要幾錢
太貴就未必值啦

OSTER project PV既初音係二頭身
我記得佢個身好短
三頭身既太長 所以推斷係二頭身

你講果個排行榜係唔係姐係週刊VOCALOID
後者我好耐冇聽過 幾乎唔記得左呢回事orz
得閒都要聽番下 搵下有冇咩好聽既歌

銅鑼灣d租照計唔平
因為捱唔住貴租而執笠都唔出奇
印象中旺角附近已經有唔少打PDA既地方
宜家又多一個 有冇密左d..
搬d黎屯門呢邊都得掛? orz

岩岩練左一陣break;down
有一度唔係好知點打先跟到個節奏
應該話我聽唔出個節奏-.- 於是唔識打

例如係2:30 O重疊 & 一個X
最後個O同X係要點連法?
回復 支持 反對

你講果個排行榜係唔係姐係週刊VOCALOID
後者我好耐冇聽過 幾乎唔記得左呢回事orz
得閒都要聽番下 搵下有冇咩好聽既歌
小雪冰 發表於 2013/4/20 14:15

係 冇錯
因為想留意下新曲 但係又冇可能上nico逐首VOCALOID曲搵黎聽
於是就只會留意週刊VOCALOID好了
印象中旺角附近已經有唔少打PDA既地方
宜家又多一個 有冇密左d..
搬d黎屯門呢邊都得掛? orz
小雪冰 發表於 2013/4/20 14:15

其實仲漏左樣野
之前我說過旺角有一店家把PDA降價到2蚊 不過斷上網了 是吧?
這個機鋪原來在前天結業了

不過果間機鋪執笠又唔算d咩壞事
之前都同你講過 這店的環境很差劣 又大煙 人流又雜...

至於break;down這個問題
其實就是單純的○○○○○○╳ 全八分
再不然跟歌聲來按也可以
至於按法嘛...本來按著╳的 再連續6個圈的話
那就要迫著自己用右手姆指來按╳ 再用右手的其餘手指按圈
再不然當你用左手按前一個的正方的時候 再用左手移到最右邊按圈

新曲來了
推出日期是這個星期五呢
回復 支持 反對

回復 1316# Torchic╳小火雞
琴晚去左搵呢個月10號既週刊vocaloid (簡稱週刊算了)黎聽
第3位 (定唔知第2位 唔記得左) 既係連既super hero
歌詞開頭內容幾有趣 尾段內容就幾寫實
結局是悲劇 可憐的連...

跟住聽history既時候發現左ReAct呢首歌
聽落同acute既節奏幾似
果然係同acute有關
不過我都係唔多明個故事
大概係連本身鐘意鈴 跟住又變左心鐘意初音?
嘛我不太清楚

超群執左笠?
嘛沒關係 的確咁樣既機鋪執左都冇乜所謂

break;down既節奏有時好難聽得真
因為初音把聲有時會好弱 加上有時會比伴奏蓋過左
所以我聽左幾次都唔肯定究竟果個位係點禁-.-
我有諗過會唔會係連打黎 不過又好似係正常禁法...

嗯 終於出左4月既新曲預告
3首歌除左otetsu既lens之外 都冇聽過
其實我都未聽過lens既完整版
睇預告既時候發現後段節奏忽然間幾奇怪
大概extreme難度至少會有8星吧

至於賽車曲 比我估岩左係SEGA街機遊戲d歌黎
姐係power drift
就咁睇hard都幾多雙音下
有機會係9星..?
回復 支持 反對

那個Super Hero
一看PV畫風和曲風 就覺得是Nem的作品
Nem的曲子我覺得都是比較有趣的
這個也是 雖然後面是bad end不過整體還是很有趣

另外那個ReAct阿...其實跟Acute是同系列的 大概
聽說ReAct那個故事是發生在Acute的故事之後的
我還記得ReAct推出早期 有些人在台灣nico 在片的開頭就劇透了
然後還一直爭論劇情

附上中文字幕
http://www.youtube.com/watch?v=3xhn0jayRXs

==========================================

LIKE THE WIND
整條片我只集中在確認車上的是不是Luka

不過嘛
全部EX都是★8
H的話除了ブラックゴールド是★7 其餘都是★6
回復 支持 反對

回復 1318# Torchic╳小火雞
Nem既作品我諗我都係第一次接觸
之前都未聽過佢既作品
super hero既PV同歌詞都幾有趣
真係幾似細路仔睇電視既時候幻想
後段又夠寫實
兩段夾埋就平衡到成個故事既真實性同趣味
整體黎講嘛 拿揑得幾好的

我宜家淨係識分oster project & wowaka兩位既作品而已
前者既二頭身同八字眼好易認
後者既PV畫面全部都係灰白色 又係好易認 orz

ReAct一開頭有Acute既畫面
中途都有再加插
所以ReAct係Acute既續集黎
雖然已經查過中文翻譯
不過劇情暫時我都仲未係好清楚

我聽聽下LIKE THE WIND
突然間見到車上有個人影幾似巡音
跟住我都將視線轉移 留意究竟果個係唔係巡音黎orz
歌詞嘛 我惟一既印象就係好多英文 嗯

你咁快知ex係咩難度既
邊度有得睇
---------------------------------------------------------------------
岩岩諗住login online game既時候發現左呢個消息
跟住發現各位V家人物既模型

為甚麼大家也在以醜化V家人物為樂...
我很憤怒啊
回復 支持 反對

打 新 歌 了 (撒花
黑金好快!有巡音曲我感到很愉快
貓耳存檔是我喜歡的類型玩起來很開心
相較之下賽車曲有點空氣... XP

今天打歌時試著盡量全首都左右左右交互來打
結果身體左右扭來扭去好像貓兒抓東西那樣感覺好愉快
嗯, 真的很愉快, 尤其是換鍵的時候, 感覺非常充實! (喂
不過達成率會特大down
回復 支持 反對