打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

回復 1340# Torchic╳小火雞
我指果部綠色既機係borderbreak
姐係第2個「呢部」既機
過往去有呢部機既機鋪玩PDA既時候 都未見過有人玩呢部
我又冇留意佢係玩咩

哇 DEA堅係要跟足成隻舞黎跳先有分?
跳流歌流歌真係會好攰...
果然呢首歌點樣玩法都好 都會虐待玩家們
無論係玩PDA、洗衣機(最近去PC玩PDA既時候見到有人玩流歌 禁到d掣好鬼響 大概都幾難玩)定係DEA
對玩家既要求都好高啊orz

話說
片中玩家太神了吧
佢一係有跳開舞
一係就因為玩得多DEA 於是先跳得咁順同埋咁柔軟
好羨慕啊orz

嘛 竟然係咁
宜家香港寸金尺土wor
應該有幾多位就用盡哂佢
SmartGame真係唔打算搬番部機放係度咁搞笑

我宜家先發現原來f同F係唔一樣 lol
應該話 我幾乎唔記得左F既存在

講開玩其他音G
之前我都有諗過好冇試下玩埋洗衣機
不過後尾諗諗下
我又驚又玩PDA、又玩洗衣機既話
會比人食錢食得好快
於是我都係專注玩PDA就算
我都唔想比街機吸左我太多錢
(我有做個小小統計
每次玩完PDA都寫低用左幾多錢
雖然唔係一開始就咁做
不過我發現暫時已經用左接近$200
計埋之前冇計既錢
我諗都有$300)

不過我都有興趣知下K社點吸金法
回復 支持 反對

BB既話
其實係即時射擊對戰...之類
成日睇人玩都覺得幾爽 不過我一向都唔玩音樂遊戲以外既野

順帶一提 BB同樣都係SEGA
所以你會見到個框體其實同PDA差唔多(雖然顏色就差好遠

============================

不過我發現暫時已經用左接近$200

............我同你比既話 你應該會覺得我洗錢洗得好嚴重
當然我本身有正職

想當年PDA係10蚊既時候(仲要係入兩個五蚊
係會見到d人唱住一袋一袋既5蚊 應該都有成百幾蚊係裡面
然後就不斷係度煲PDA

我諗果d人宜家應該後悔緊

==========================

嘛 香港寸金尺土
不過買左塊地之後 咪又係要買部機先打得
始終買部機都要錢(雖然要視乎佢買咩機 例如d好舊既遊戲就應該貴唔到去邊
所以寧願唔放多部機係果個空位度 未必係一件壞事

反而日本d機鋪
每部機同每部機之間係有好多空間 完全冇壓迫感(雖然我未去過

===============================

K社點吸金法...嘛...
1. 一開始唔會齊晒所有歌 要玩夠一定既鋪數先會開到d新歌
 然後有d人會覺得有新歌就威d 或者「人有我冇」既心態所致
 不斷狂投幣狂玩狂開歌直至開晒d歌為止

2. K社見佢輆下既音G當中 jubeat最受歡迎 反而其他就冇咁受歡迎
 於是就嘗試將jubeat同其他音G進行連動
 要迫你玩其他音G玩一定既鋪數 先會係jubeat開到某d新曲
 有d只會玩jubeat既玩家甚至覺得「時間好珍貴」
 於是就只會投幣 之後就等扣血等死 再投幣 再等死...
 務求達到一定既play回數 開新曲
 (冇錯 的確係有d咁既人存在 我都唔知佢地係懷住d咩心態

再加上K社輆下既9隻遊戲(剩係計最新版本啦)
最平既都要6蚊 最貴既10蚊都有(例如頭先講既DEA
回復 支持 反對

回復 1342# Torchic╳小火雞
原來BB係射擊遊戲黎
不過我都冇興趣玩
我都係鐘意玩音G多d
(話說music gungun等我啊lol)

其實我見BB部機個樣同PDA差唔多
所以我第一眼見到佢既感覺
都係諗緊 :「佢係唔係音G黎?」
只不過我冇深究咁解

花費方面
算啦 我始終係個冇收入既窮學生
所以洗左$200係PDA上面都已經幾多架啦
$10玩一鋪PDA...haha
同宜家真係天同地比
個道理同iPhone一樣
新型號岩岩出就勁貴
後尾就會平好多

咁又係既 買機都唔平
我諗住唔放機會蝕錢既原因
係因為我諗住佢可能會係第2度搬部機過黎咁
不過宜家諗又唔合邏輯
因為假如真係搬走左 咁果度都會少左一部機-.-
咁姐係個問題冇解決過 仲要蝕埋運費

日本始終同香港唔同
日本地方大好多
所以地方闊落都係正常既事

K社...果然很邪惡
開歌係一件好吸金既事黎
SEGA其實都有開歌呢樣野
只不過佢放左落掌上遊戲機果類既機體度咁解
所以就冇左額外吸金呢回事

至於第2點
我有時睇呢個版其他帖 都好似見過類似既帖
...至於抱住「時間珍貴論」既玩家
我表示我唔明佢地既心態
因為我覺得..咁樣係本末倒置左
除非佢地只係想玩jubeat啦-.-
不過咁樣都幾哂錢
反正都入左錢啦 做乜唔玩埋佢
所以真係要睇玩家點諗

6蚊一鋪既街機對我黎講唔多接受到
5蚊我已經唔想玩-.-
沒經濟能力既人已經被趕走了
回復 支持 反對

BB看螢幕就只會看到一堆機械人
怎看也不會覺得是音G吧

花費方面...又未必可以拎iPhone黎比既
始終宜家冇可能每鋪升返上10蚊
(假如宜家升返上10蚊既話就真係拍蚊啦

至於我所講既第2點
我的確唔明d人諗緊d咩
可能係「希望可以快d玩到新歌」
或者「驚陣間有人跟機 見冇人跟機就一次過投幣幾鋪先」

不過SEGA都開始識做
之前PDA有同maimai連動
PDA玩家可以拎skin 而maimai玩家就拎頭像
不過呢個連動已經算小規模 相比K社果d

同埋
係街機上 SEGA得2種音G 而K社有9種

所以宜家要慳錢玩音G既話
一係玩PDA 一係玩舊音G
(舊既jubeat可以平到一蚊鋪都有
回復 支持 反對

回復 1344# Torchic╳小火雞
因為我行近去PDA既時候
BB個mon仲遠我有段距離
加上角度問題
所以我就見唔到佢個mon既畫面
於是就唔知究竟係玩緊咩

乜原來iPhone宜家又貴左?
其實我冇留意開呢樣野
我都係聽人講...haha

你講既玩家心態其實都有可能係
咁當然我地唔係呢種玩家 就唔知係邊種
而且可能會因人而異都唔定

玩音G其實係一件雙向既事黎
公司識做 玩家玩得開心
自然肯比多d金公司吸
公司出音G無非都係想賺錢姐

SEGA原來得2種音G咁少
除左PDA 另外一種係咩黎?

舊jubeat我最多見過2蚊鋪
1蚊就真係未見過
回復 支持 反對

今天去元朗找朋友, 順道上天水圍打 PDA
K 社真的好恐怖
看到那些人抽遊戲王卡<好似倒水落海咁>
10 蚊一場 PDA 相對也是小兒科了
卡舖老板娘真係賺到笑 K 社哈哈笑

唔... 清了超上級課題 (躺
回復 支持 反對

我連PDA也沒有時間玩

不過最好賺的其實不是音樂遊戲
反而用金幣來玩的東西會更好賺 大概
例如老虎機馬機之類的

有次在荃金等候朋友 不過又不想打機
恰巧灣岸4剛推出 於是就去看人玩灣岸(本身也不玩賽車遊戲
一鋪6蚊 玩一個跑道大約五分鐘多 就完了
之後續玩又再入多6蚊 又玩一個跑道 又投幣續玩...
心想灣岸還真的很好賺
回復 支持 反對

回復 1346# Toriya
有d人係放好多錢落娛樂方面
打online game就狂買點數
買卡就狂比錢買卡 之類
$10一場PDA...
其實與其話「貴」
不如話係「唔抵」仲更加貼切
宜家$3都玩到一鋪 $10自然就顯得極度唔抵
不過算數啦 有錢人(或者覺得錢都唔係咁重要之類既人)大概就唔會理呢d小事

回復 1347# Torchic╳小火雞
我都有d時間玩既
不過費事玩得咁密 同埋用咁多錢咁解

用金幣玩既機..
我會諗起冒險樂園果種食錢機
姐係要入金幣落去 跟住達到唔知咩要求 (例如係跳到數字777)既時候
就會中jackpot果種
呢d就堅係食水食得好深
機鋪咩機食錢 我就唔清楚

結論:世界上總係會有d人係某方面洗好多好多錢落去
打機係其中一個例子
賭錢都係
回復 支持 反對

其實用金幣玩既機就唔只冒險樂園果d既
雖然冒險樂園係買金幣→玩→出tickets→拎tickets換禮品

機鋪也有的 例如老虎機阿 馬機阿 射魚果d等等
果d就真係買金幣→玩→出金幣(贏既話)→再拎果d金幣再玩
當然金幣係唔可以換返港幣 否則就屬於非法賭博 違法的
早前PC被警方封鎖了數天 傳聞就是指有人在裡面進行上述交易

==============================

今日有要事去調景嶺 不過要去觀塘轉車
於是上去APM看了一看
本來兩部PDA 現在有一部長期關掉(我這一個月多總共去過三次 三次也是關了機
嗯...
回復 支持 反對

回復 1349# Torchic╳小火雞
因為我冇接觸過機鋪入面用金幣玩既機
所以我對金幣game既層面仲停留左係冒險樂園上面lol

就咁聽落
機鋪既金幣game好似冇冒險樂園咁蝕
雖然冒險樂園有部份獎品應該都有用
但係要成萬張飛黎換...
所以我諗換既人數都唔會多得去邊

反之
機鋪既game有可能會出番金幣
而唔係用黎換禮品既飛 (其實唔係玩得密既 d飛真係冇乜用...)
咁起碼可以玩耐d先

還好 PC宜家已經再開番
於是我又可以繼續幫襯$3 PDA

嘛...PDA沒落了嗎
因為PDA似乎出現左不斷被搬走既趨勢
話時話 熜機我都係第一次聽
我亦都未見過機鋪會熜左某d機-.-
回復 支持 反對