打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

回復 1320# Toriya
riya好久不見了
其實唔知點解SEGA鐘意搵番佢以前出過果d街機既bgm黎做新歌-.-
唔知佢有咩目的
lens同埋貓耳存檔我都未仔細聽過
我諗我禮拜2出去玩既時候都唔會玩新歌住
(前提仲要睇埋PC有冇更新到先)

點樣左右左右交互法?
感覺會好累
回復 支持 反對

那個riya大所指的「左右左右交互」
我猜是這樣子的意思
遇到一連串的圓圈 本來應該是用右手來打的吧?
而riya就是想強迫自己用左手和右手 梅花間竹地打圓圈

再進階一點的話
就是無論遇到什麼樣的譜面
也要迫著自己每用完一次左手後 就要用一次右手
這樣子的情況可能會遇到「用右手打三角之後用左手打圓圈」等等的麻煩情況
回復 支持 反對

回復 1322# Torchic╳小火雞
原來如此
其實有d連打都要強逼我左右交互黎打
唔係就會打唔切
進階版我諗我有排都唔會試住
對我黎講難度太高

對了 話說我星期二去左PC玩左好耐PDA
先報告價錢 同之前一模一樣 係$3一鋪
仲要有更新 令我很是感動(淚

今次玩 覺得捉cool捉得好左
可能因為我試下留心番成首歌既節奏
之前玩既時候冇跟得咁仔細
主要係跟我自己覺得係咁既節奏黎玩
簡單黎講 姐係我唔係完全聽緊首歌黎玩
而係聽緊我腦入面首歌黎玩
我諗之前我捉cool捉得唔好都係咁解

於是 いろは唄幾乎有excellent了
當然 果串魚蛋我都係連唔到啦
透明水彩同埋初玩既こっち向いて baby都分別有excellent & great
水彩果個係最高記錄黎 我幾滿意

話說大家有去DIVA.NET玩黃金週抽獎嗎?
好似新年抽獎咁 有3次機會
除左抽到VP之外 我仲抽到一次17張tickets www
雖然有2次都有1個凶 不過d獎品都幾豐富
運氣似乎不錯呢www
回復 支持 反對

我最近真的打少了
連利用權也沒有了 所以想抽獎也不可以
找天去填充一下遊玩次數

=================================

進階版這些東西
還是選一些較易的曲子來練較好
萬一發現自己快沒有血/臨近合格線之下
就趕快把雙手還原起來 按平常的方法去打也不算遲

=================================

說起來
最近旺角新之城本來放了三部初音
現在又少了一部

最近初音真的越來越少了
回復 支持 反對

回復 1324# Torchic╳小火雞
除左抽獎之外
4月26 - 5月7期間去玩PDA會額外送多200VP
所以黃金週係賺vp既大好機會www

你說得也對
等我練好捉cool(+練好9星歌?)之後就試下咁樣玩先

PDA愈黎愈少既原因可能係更新歌曲要額外比錢
人氣方面我唔清楚有冇減退
至少PC冇先 不嬲都係咁多玩家玩
我諗係因為咁 PC唔使減價之餘 又肯更新新歌
回復 支持 反對

不過PDA/maimai與其他音樂遊戲的分別
其中一樣就是「PDA與maimai不是給店家買回來的 而是給店家租回來的」
當然假若不給租金的話 又未至於會把機體強制搬走
頂多也只是斷上網服務 停止樂曲更新之類(雖然之前的樂曲更新都是免費的

所以店家認為「嗯...最近PDA好像少人玩了」所以就撤走一部機之類
現在想想看也是理所當然的事

================================

今晚終於有空
該時候清理一下些Vocaloid的CD
回復 支持 反對

回復 1326# Torchic╳小火雞
原來PDA同maimai係租架昨?
我仲以為係買架tim
點解係租而唔係買?
其實個人認為斷上網同停止更新其實同搬走機體個效果差得唔遠

清理完之後有咩特別 / 好聽既歌
交低一下名稱吧
特別係初音、鏡音、巡音既歌
呢排懶得搵新歌聽

話說上次初玩パラジクロロベンゼン extreme
呢首歌除左係練手速之外
我覺得仲係練緊眼速
因為我有時玩玩下都睇唔切要禁咩掣orz
回復 支持 反對

←「自從有了正職之後就發現好像沒有太多時間玩PDA 於是棄掉」的火雞

新代也進化得太快了吧
雖然那個Slider好像很好玩的樣子
回復 支持 反對

回復 1328# Torchic╳小火雞
嘛很久不見了

不是吧 我覺得宜家既畫質已經好好啦wor
再改進既 真係唔知會有幾靚同埋像真orz

今次唔係淨係係原機更新rev咁簡單
呢部future tone係新機黎
姐係機鋪遲下要買番呢種新機番黎
除非佢想keep住原機
雖然唔知SEGA打算點樣處置原機佢..
最多應該係冇得玩有slider既新歌(?)

作為PDA忠實玩家
我始終都係會將個重點放係價錢上面
拜託將來不要加價orz
回復 支持 反對

睇落係好似有一種「電影感」
嘛...都唔知點樣形容

不過明顯係同之前既PV有分別 係睇得出既分別

至於係要買新機定係換框體...我都唔知
不過個Slider其實應該可以就咁裝入去(?

價就應該加硬架啦...既然進步得咁大
機鋪老闆見到多左舊Slider都會覺得應該會吸引到唔少人黎玩 到時就...

同埋唔知舊譜會唔會加返堆箭嘴
如果加返既話 話唔定分數又會從頭計算(全國榜果d...嗯...
回復 支持 反對