查看: 10280|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [吹水帖1000頁+10000樓記念][多圖]日本音GAME遊記

芙菛☆柬達冥です
這幾天我跟家人去了日本
在秋葉原掃了兩次貨,收穫甚豐
而且最重要的是
在日本的機鋪逛了好幾次
見識到日本街機業的宏大
以下,多圖殺貓
===========================
外觀:
日本的機鋪主要分兩種:建築型同埋商場內置型
建築型的機鋪面積小,但係成棟野幾層樓都係街機
唔同層數擺唔同GAME,一層夾公仔,一層音GAME,一層打飛機,一層格鬥GAME,我仲見過成層都係打GVG的層數

商場內置型的機鋪通常響商場裡面的某一層,面積都比VZ大,裡面自然咩GAME都有,不過都有好好分區的
我見過裡面成排戰場之畔,霸氣到冇人有...

柏青哥機都擺響一座建築物到,唔會同機鋪有交集
==========================
兌錢:
日本機鋪無論係兌錢定買卡都係自動化的
有部兌錢機,擺張1000YEN紙入去,就會比10個100YEN銀你
仲有幾部機,入3-400YEN入去就會比張IC卡你,有EPASS,也有NAMCO卡
===========================
機體:
香港的機鋪,除非係新GAME,或者玩法出現如GFDM由V入XG咁咁大改變的話,基本上都係舊瓶入新酒
日本的機鋪唔同,好多地方都會入新機
好似新的DDR框體

GITADORA的框體

POPN的闊屏框體

仲有IIDX的高清框體,玩得太HIGH唔記得影低...
另外,佢地會對音GAME機體做D改裝
例如響IIDX整個巨型START掣(又冇影相= =)
仲有響D掣下面整圖

都係D無傷大雅又可以令到D機有個性的改裝
=======================
新GAME:
首先係香港未出的FUTURE TOMTOM

目前200YEN2局
除左打鼓之外,仲要舉起對鼓棍做各種動作
玩起上黎同玩太鼓一樣累
隱藏曲係以儲豬仔錢罌的方式黎開的,儲滿一個開一首
發下兩首原創的成積:

另外玩個陣會拍低你玩個陣的樣,最後砌成一張相,冇拍低到...
仲有我行過的機鋪得一間有,普及率看來不太高

仲有就係香港唔會出的新太鼓
可以拍卡,100YEN2-3首

而且進化成先選歌再選難度
歌曲方面有時下的動畫曲及特攝曲,例如下圖的INSIDE IDENTITY還有卑鄙戰隊,消失劇場版我都有試玩過,ふうつ仲OK,再上就唔得了

同樣香港冇出的HELLO POPN MUSIC,價錢冇睇

睇樣似係POPN簡化版
一樣行過得一間有
=========================
現有音GAME:
日本版的K社音GAME同亞洲版最大的不同之處就係佢可以用Pasel,玩之前你可以選用Pasel定係入銀比錢,部份的音GAME有額外的資訊頁(如SDVX),部份的音GAME有Pasel專用的模式(如IIDX的Pretium Free)其他同亞洲版的冇咩大分別
價錢如下:
JB:100YEN3-4首
RB:100YEN3-4首
POPN:100YEN3-4首
IIDX:100YEN3+1首
GFDM:100YEN3+1+1首
DDR:100YEN3+1首
SDVX:100YEN3首
DEA:100YEN2首?
冇錯,有D比香港平但有D比香港貴
=======================
今次個遊記就去到呢到,以下係一D有趣的圖片同埋哂命時間:

仲等神主出街機版東方?唔駛等,直接免費玩!

Sister's Noise,御坂美琴可愛的妹妹們...不對?!

上古音GAME之KEYBOARD MANIA

上古音GAME之...你猜?

在虎穴還是蜜瓜書那搞的搖曳百合展覽...我是不是漏拍了那個誰?

=============================
[曬命]

響ANIMATE到買的神曲+天庭+新出的Plan 8

Plan 8裡面仲送耳機塞(右上),卡套(左),龍星的親筆簽名(右下)

響ANIMATE買仲送PlanC的Another Infinity Remix

海報打開左係咁GE樣:

呢3套碟夾埋7720YEN,最平的係最新出的Plan8= =
順帶一提,天庭竟然係初回限定版,仲送天庭的PV DVD....

第二次去個陣買埋進擊的巨人的OP碟

1800YEN,仲送左張芋女添...
點解都係CD黎架
[/曬命]

評分

參與人數 1樂點 +20 Bravo! +1 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 20 + 1 Bravo是給消失的akarin

查看全部評分

回復

敢問冥大有無用PASTEL玩KONAMI機? D相都係係秋葉原影的嗎?

如果香港D機可以新瓶入新酒就好了
回復 支持 反對

在下近日亦會去東京,能否請フレ/ンダ大大推薦秋葉原附近比較好既機鋪?
回復 支持 反對

敢問冥大有無用PASTEL玩KONAMI機? D相都係係秋葉原影的嗎?
victor609 發表於 12-7-2013 01:33

冇入到PASTEL所以冇用到黎玩
D相大部分響秋葉原到拍的
不過有D響台場個到影GE

在下近日亦會去東京,能否請フレ/ンダ大大推薦秋葉原附近比較好既機鋪?
XJX 發表於 12-7-2013 01:34

看到這句立馬出現一種唔想回POST的無力感ORZ
BTW,你開JB+或者RB+都有SEARCH機的功能,可以到時做參考

以上是JR站附近有RB(=有JB=有IIDX等BEMANI機)的機鋪

紅圈呢間響商場5樓,我見過唯一一部FUTURE TOM TOM就響個到

黃圈呢間要搭LIFT上3樓同4樓,地方細細,上面的東方街機版就響呢到影

最後藍圈呢間音GAME響2樓,上面講到,IIDX的巨型START掣響呢間
要搵到佢地要D眼力,仲有個去處就係TAITO STATION,秋葉原都有一間,音GAME響2樓定3樓,我就係響個到見到部HELLOPOPNMUSIC

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 5 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

Plan 8的贈品...我仲以為係成張E卡送埋俾你,

然後入E-GATE過data之類的

不過竟然係卡套,咁大個卡套放張e卡入去仲嘟到嗎?
p.s. 冥大的日本語大丈夫?
回復 支持 反對

BTW,你開JB+或者RB+都有SEARCH機的功能,可以到時做參考
[H]mel 發表於 12-7-2013 03:03

原來如此,的確好方便,thx。
回復 支持 反對

上次去京都旅行
誤打誤撞比我搵到間Game Center
果到頂層係賭博區,勁大煙
音G層無論係Ju定Rb都有間隔,絕對唔會撞手
不過唔可以影相(可能你果幾間無問題)
日本真係好
回復 支持 反對

回復 7# 影之輪舞曲
其實我去過的地方都係唔比影相
我趁職員唔響到個陣偷拍低者

p.s. 冥大的日本語大丈夫?
六神綱 發表於 12-7-2013 09:34

大丈夫萌大奶...什麼的
就大概只有能夠問D野擺響邊的程度而已
不過兌錢全自動化倒是免了一個麻煩
回復 支持 反對

唉....依家睇完呢個post既狀況係..有得睇冇得食T^T
不過日本機舖真係大型過香港好多倍...- -"
回復 支持 反對

甚至有機會羊200 3 CREDIT等設定
casiopea 發表於 2013/7/12 21:41

這裡再強調一下
CLOVER大所說的 並不是指200羊3首歌
而是200羊3CREDIT 也就是三鋪
日本的而且確會有這種的怪局數設定  所以的確很吸引

===============================

回題
フレンダ大還真的很有米的說
又買天庭又買Plan8
不過說起來 龍星大概就知道買他的碟子的人 大部份都會用e-pass來玩BEMANI遊戲
所以就會送卡套了吧

阿 新太鼓阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿

能去日本真好阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿

神角度
回復 支持 反對