查看: 6184|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] Cafe de Tran連動有感

基於個人喜好
我以書面語寫感想

以下黑字為先前的有感

以小弟所見
第2批出現的客人中滿足度是愈來愈難致完全達成
而這CDT有6首歌曲需要解禁
假定往後的每一批客人都比之前的更難滿足
那麼單純的只玩Jubeat的小弟就需要一個比較大的金錢去將所有曲子都解禁

如果要快的
我相信這兩天的時間一定足夠部分香港玩家解禁所有曲目
不停的投幣然後不及格來換取曲子
就是最快的方法
所以我在先前的帖子說的
這似是LL5的續集情況無異

小弟早在上代Rb和IIDX完成LL5
也在上代Jubeat完成了大夏祭
(我是完全沒有放棄遊玩的IIDX和GFDM的)
早已祭覺到部分玩家極速投幣不合格而解禁曲目的情況(無論Rb,Jubeat和IIDX)

老實說

不停的投幣然後不及格來換取曲子
個人認為這個是一個病態,而且也是頗嚴重的病態
我是絕對不支持的
不過閣下真的要這樣做的,我也尊重你的決定

況且
以大夏祭為例推出了半個月左右
就有了取燈籠的優惠
使各玩家節省了一部分金錢去解禁曲目
雖然LL5好像沒有
但這次Jubeat的官網先表明3月開始滿足度會較易上升
小弟作為一位Jubeat遊戲玩家
認為各位都應該會繼續玩這遊戲一段時間吧(IIDX玩家亦然)
何不先省下一點金錢呢

以下橙字為3月4日完成Cafe de Tran後有感

天公做美啊
今日小弟的Time Service很不錯
早上係IIDX
中午係IIDX+Jubeat
晚上係Jubeat
尋晚早睡也沒錯的

今日早早就到了某機鋪
如我所料
星期一早上的那兒真的十分的靜
我遊玩了20場IIDX
中途只有一位IIDX的高手跟了兩次機
由於我對IIDX的設定不太明白
所以見他第二次遊玩前上前問問他
他十分友善和用心的解答
儘管我到最後還是不多明白XD
但我很是欣賞這種已玩了好一段時間的IIDX玩家的人品啊

另外還有一位玩家也跟了一次機(是一位在HK十分有名的Jubeat高手)
由於有些事情曾經發生過
儘管他Jubeat方面十分強
但我對他的印象是十分不好的
如我所料,他是那種入錢後棄機的玩家..
也沒打緊,反正大家都是想解禁曲目吧
幸而是他只是這樣做了一次
我才可以不停遊玩IIDX呢

由於小弟IIDX的確是個非常初心者
所以選低等級的曲目都只能勉強合格
不過也因為玩了這樣多
發現有不少曲子也很動聽
當中的Evans(難)
聽起來好像跟Jubeat的不同
但在玩過以後我卻較喜歡IIDX的版本了
還有Pink Rose,其實聽起來好像沒分別
但是玩過了以後令我更喜歡這曲子呢
當然還有其他的,有些應該是版權曲(?)
有些我連曲名都不記得了,哈哈
不過IIDX在我來看
絕對是十分讚的遊戲機台啊

本來連動就是想玩家可以接觸不同的機台啊
還記得上次LL5的時候
我在IIDX玩Sakura Reflection(N)的成績是Miss Count估了九成=_=
今次玩的時候竟然FC了,
這叫做進步嗎?哈哈,我也不曉得啊

日後除了連動
我想我應該還會玩IIDX
不過就應該只會在少人玩的時段出現吧
跟Jubeat一樣
除了朋友在場以外
我只想靜靜的一人享受遊戲呢~

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 10 精品文章

查看全部評分

回復

基於個人喜好
我以書面語寫感想

以下黑字為先前的有感

以小弟所見
第2批出現的客人中滿足度是愈來愈難致 ...
Leaf~A 發表於 4-3-2013 22:03

我近來玩IIDX都算有D進步,雖然仲係玩EASY CLEAR

不過SPN Evans過到,passionate fate都過到,之前打左好多次都過唔到而頭痛

另外今日心血來潮打兩首lv5,有首竟然俾我FC到,明明之前打都miss得幾嚴重

搞到我都開始有d享受玩iidx了,依家玩lv6都睇住個clear rate黎選....(茶

不過今日有人問我iidx的操作,我唔係好識,不過睇到呢個人之前應該玩慣pop'n music

玩lv9都比我好超多(雖然我好似未打過lv9

佢問我點樣較sudden+....我唔知~~~
===============================

想當年大夏祭玩一d曲有時都志在聽嗰首野,低lv玩都冇咩所謂

所以棄機什麼的.....我唔係幾接受得到,even人地棄機我可以快d玩到iidx
回復 支持 反對

我是絕對不支持的
Leaf~A 發表於 4-3-2013 22:03

同意  
事實上jubeat唔值得人去咁做 陣間d歌解完又del 根本呃錢

大夏祭既歌依家都del得7788
回復 支持 反對

同意  
事實上jubeat唔值得人去咁做 陣間d歌解完又del 根本呃錢

大夏祭既歌依家都del得7788 ...
下..唔係掛 發表於 4-3-2013 22:47

好似得番DOUBLE IMPACT同埋Riot of Color係未被剷過
回復 支持 反對

回復 4# 六神綱

的確係
除左Summer Holiday
個人認為呢兩首同埋Rush,歌之翼係好聽的,,
其他好一般呢..
回復 支持 反對

好似得番DOUBLE IMPACT同埋Riot of Color係未被剷過
六神綱 發表於 2013/3/4 22:59

lv10被剷既機會實在比較低啦

===================================

當中的Evans(難)
聽起來好像跟Jubeat的不同
但在玩過以後我卻較喜歡IIDX的版本了

Leaf~A 發表於 2013/3/4 22:03

那個其實是叫作Evans -Prototype-
當難度是Begineer(也就是你玩的那個)、Normal或者Hyper就會出現
"Prototype"解作「原型」 換言之這個版本其實是Evans本來的樣子

而jubeat那個版本 (或者IIDX Another的那個版本)
據說是「為了弄難一點而把旋律拍子搞到更複雜」的另一版本

還有Pink Rose,其實聽起來好像沒分別
但是玩過了以後令我更喜歡這曲子呢

Leaf~A 發表於 2013/3/4 22:03

因為很有高達感覺的PV吧?
(很久之前有人亂傳Pink Rose是Gundam SEED的某個OP
 怎知道有很多人都相信起來了 包括這個版的另一個版主

==================================

至於自殺問題
在一個版主/消息提供者的立場來說 我是不建議的
始終我還是希望更多人能體驗一下新的東西
始終有更多人的持續支持 才能讓店家賺得更多 就不會輕易撤機
(甚至會更加相信K社?

不過在這數天 若我以一個「心急想開新歌的玩家」的立場來說
對於「應否自殺」這個問題 我就沒有所謂了
萬一真的有人主動自殺 我就省下了等候的時間了
回復 支持 反對

lv10被剷既機會實在比較低啦

===================================

那個其實是叫作Evans -Prototype-
...
Torchic╳小火雞 發表於 4-3-2013 16:02

原來係為左整難D所以有左Jubeat既版本
我只能說Jubeat的很動聽
而Prototype的版本更動聽

至於Pink Rose,其實係我前月Jubeat Bistro Saucer出既時候先知道有呢隻歌
不明其來歷,亦冇聽過任何道聽途說既版本(也許係我玩得太自閉)
呢首歌,一聽落去就俾我一種好舒服既感覺
所以一開頭係Jubeat開左佢之後
就不時揀它黎玩
後來竟然有次將佢推到很高的分數..就冇再打佢
而家已經好少揀佢黎玩
不過係Jubeat未揀好歌玩既時候,我好多時會故意禁佢黎聽
回復 支持 反對

我自從ll5先開始玩
玩到依家先過2級..
進度奇慢
回復 支持 反對

我自從ll5先開始玩
玩到依家先過2級..
進度奇慢
bennyyam0614 發表於 2013/3/5 01:21

你玩得唔多 差唔多啦

===========================

講起上黎 亦都有個剩係玩jubeat既朋友同我講過
到底佢應唔應該去煲IIDX
我對佢既回答係建議唔好 始終唔想害左朋友既銀包同時間
只要去到「識玩」既階段就夠 方便日後d連動活動之類
回復 支持 反對

回復 9# Torchic╳小火雞

經濟能力的確系重要因素啊
其實連動亦帶動到玩家之間聯誼呢(所謂r歌?)
回復 支持 反對