查看: 4923|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 終於知道點解D人甘中意用e pass跟機

小弟主要在港島玩SDVX,但是發現跟機的人部份是用epass,部份就用一毫兩毫來跟,少數就用1蚊跟機。每次輪到我玩的時候基本能上都會發現機台上我跟機用的一蚊唔見左,當然我的第一反應就是可能是掉了,但是找過地面沒有,機台上也沒有,巧合的是這個時候跟機的人都走了。所以我本能的反應就是條撲街偷左我個一蚊,此種情況已經在我身上發生不止一次。在此發帖希望部份玩家們提高一下自身的修養,也提醒一下各位玩家注意一下這種情況。
回復

小弟主要在港島玩SDVX,但是發現跟機的人部份是用epass,部份就用一毫兩毫來跟,少數就用1蚊跟機。每次輪到 ...
rk025 發表於 22-4-2013 18:19

偷銀一事屢見不鮮,最好的方法還是常時企喺部機的附近,一見到有人偷你銀即刻喝住佢...

話說小弟試過拎番喇叭上的一蚊銀,不過俾人話我拎佢銀,當時喇叭上有兩個銀,左面的似乎那人放的銀,右面的係我放的

不過小弟拎左面的銀,我知道係咁所以馬上解釋我唔跟機,拎走左個銀,剩低那個佢用黎跟機,

同埋呢,有時想快D入銀都唔太會注意邊個銀打邊個,總之我原先跟機放左一個銀喺度,我唔跟機所以拎番一個走....大致係咁

因為如果真係要堅持要邊個銀打邊個人的話,爭吵可能仲多,跟機銀除左本身的1蚊價值,仲代表跟機的人數

可悲的係...有人玩完走佬唔拎番走自己個銀的陋習,久而久之就有人貪小便宜去偷銀.....

不過不過...冇人拎走D銀咪又係收歸機鋪所有,真係多謝你都黎唔切(細聲
回復 支持 反對

啊 如果D人玩DEA用E-PASS跟會發生咩事呢
回復 支持 反對

我不是說什麽大的問題,只是會有人貪這種小便宜真的讓人好心寒
回復 支持 反對

用卡跟機也不是好不了哪裡
整張卡被偷走的時候 可是失去了整張卡的價錢

基本上在這個沒有用簽排(嫌麻煩)和排隊(會阻路)的香港機鋪
不論拿什麼來跟機 也會有被偷走的危險
除非拿堆廢紙來跟機 不過我不知道其他人會用怎樣的眼光面對那位玩家

唯一只能做的就是多加留意
(p.s. 一直用一蚊跟機 也試過發現被偷走 不過倒沒有什麼所謂
回復 支持 反對

2毫跟機舉手!!!
回復 支持 反對

我有朋友係日本讀書,佢話日本機鋪係排隊跟機的,不過呢個方法係香港真係好難實行,正如火雞大所講會阻路,因為香港機鋪唔似日本咁大間咁大空位。但如果對我黎講,我係好贊成排隊跟機,因為咁樣先係最公平既方法。講跟機呢樣野,之前唔係話jubeat有類似酒樓叫位機的東西嗎?
用卡跟機也不是好不了哪裡
整張卡被偷走的時候 可是失去了整張卡的價錢

基本上在這個沒有用簽排(嫌麻煩)和 ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-4-2013 21:53

另外,想問問火雞大咩叫簽排-_-
回復 支持 反對

我有朋友係日本讀書,佢話日本機鋪係排隊跟機的,不過呢個方法係香港真係好難實行,正如火雞大所講會阻路, ...
victor609 發表於 23-4-2013 02:35

簽排即係簽名排隊的意思

好似台灣有D機鋪會放左個簽名版俾大家留名去決定跟機的順序
回復 支持 反對

之前唔係話jubeat有類似酒樓叫位機的東西嗎?
victor609 發表於 23-4-2013 02:35

我懷疑香港機鋪唔用果樣野
係因為估到香港人都唔會咁有品去跟果部野排
回復 支持 反對

回復 6# lll161616

舉手!我仲會囉埋一毫黎跟機
回復 支持 反對