查看: 9398|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [第一次,亦會係最後一次遠行]大埔 -> 上水

這次遠行只用了2種交通工具:MTR,巴士
我今次挑戰自己,只帶100蚊,食+打機
今日只帶了:銀包(只有100大元,不提款,除了上車時在車站提取100元),八達通(餘額: $19.8,不用作消費,只作交通),ipad,手機,kfc軍票一張,紙巾一包

嘛,入正題,見到火雞表示igame同上水 2度D DATA唔係咁update,小弟又想試6$既iidx故決定遠行寫遊記,第一次寫別怪我= =''
先到igame吧!!

起點在這,相信大家都會略略估到我住邊

東鐵線:大學->大埔墟 $3.2(今朝坐過車去飲茶..2nd trip九折)

到大埔墟站之後,坐K12巴士去八號花園

車費: $0

到八號花園巴士站後,落車步行到李福林體育館(大元邨街市對面),igame就在李福林體育館旁的桌球城內

進了桌球城後,落樓梯(嘛~一定要落,樓上冇野的),轉右,你會見到igame,門口如下圖所示

到了igame後當然要打jubeat啦,更遇見本版某會員,邊個就不說了,不重要!D掣好完美,打了3局,終於.....

更推了呢首!!!

嘛,今日重點既然係iidx,所以打了3局就收手烏

igame的資料如下(轉自火雞的Post):

大埔 i-Game
jubeat saucer×2 $6   GFDM V8 $4/$5   pop'n 21 $6

太鼓10   5掣BM(冇行去睇,不能確認)  DMT2/3(冇行去睇,不能確認)
i-Game的情況與沙田海福差不多,也是「全區只有這兩部saucer」。
不過竟然有pop'n 21亦都令我很驚奇。

離開igame後又再走回八號花園巴士站坐K12去大埔墟站

K12:八號花園->大埔墟 $3.6

接著在大埔墟站上火車前往深圳上水

東鐵線:大埔墟->上水 $0(K12轉乘優惠)

到達上水,因龍蛇混雜,改用手機拍照,以免ipad被搶

嘛,在A4出口的天橋一直往前走到上水廣埸,下去,到新發街,一直走,如圖所示

到了後,這就是上水game 88

先在樓下唱錢,唱了30元,上到2樓,3部音game並排,太鼓,dm v7,tricoro,iidx機面狀況如下

就像火雞所說,delay得好西利,我都要改判定至-0.2先至勉強過關,我唔係d咩勁人,只打NORMAL故冇成績睇啦
部機用既mon居然係Panasonic電視...與眾不同,但6元一局確實抵玩,說好的Panasonic就在下圖

打完後,累了,不續局了,故需總結一下是日Cafe De Coral Tran既戰績,Jubeat的我按了...

開了一首,蠻爽的,原本還想到大圍探險,體力不足,手機冇電(忘了關GPS- -),算烏,回家打遊記好了

沿路返回上水站

東鐵線:上水->大學 $5.2

到了大學站,吃了下午茶,21元,就結束今日行程了

附帶上水Game 88(有小許煙味)資料(轉自火雞):
上水 Game88
IIDX 20 $6
   太鼓10   DM V7
因為不知是顯示屏相容的問題,還是硬件的問題,會有明顯的delay,
如果打普通的CRT我要用0.00判定的話,這裡我就要用-0.22。

去就去完了,總結就是,考慮車程+車費,若不是居住沙田/北區,車費並非便宜,港鐵已經最平了!
若坐巴士去上水,如以旺角作起點,270A都已經收你13大元了,故請謹慎考慮車程+車費,以免虧本!!

如果你堅持去上水打iidx,記住部機delay得好西利,一定要改判定,否則必死無疑!!!(個人意見)

是日洗費:
車費:3.2+3.6+5.2+0+0=$12
洗費(餘款):100-20(jubeat)+2(餘款)-48(tricoro)-21(tea)=$13

完......
回復

上水88部IIDX真係好有趣= ="
同埋個MON有DELAY好大機會係佢部電視自己內置D畫面處理所以出番黎有少少DELAY...
回復 支持 反對

同埋個MON有DELAY好大機會係佢部電視自己內置D畫面處理所以出番黎有少少DELAY. ...
jimmg12 發表於 2/3/2013 22:35

咁我唔知啦
回復 支持 反對

一講起DELAY呢個字眼
我只聯想起當年既信長
同現時既LOL,哈哈
回復 支持 反對

lll161616 發表於 2013/3/2 16:52

其實不用hide我名字

同埋個MON有DELAY好大機會係佢部電視自己內置D畫面處理所以出番黎有少少DELAY. ...
jimmg12 發表於 2013/3/2 22:35

冇錯
因為果部IIDX
純粹係一個普通既街機界面 上面再放左一部電視黎
假如我係其他地方係玩0.0既話 呢度我要玩-1.6
回復 支持 反對

第一眼睇到標題 好自然咁以為係火姬寫既亂行系列

雖然我自己除左PDA之外就冇玩其他街機
不過都多謝樓主寫既亂行
(之前一直都唔記得左多謝火姬 嘛 不好意思www)
路線圖很仔細就是了

火姬上一次寫既「最後一次亂行」 結果係「第尾二次亂行」
於是我又覺得今次唔會係惟一一篇遠行www
回復 支持 反對

第一眼睇到標題 好自然咁以為係火姬寫既亂行系列

雖然我自己除左PDA之外就冇玩其他街機
不過都多謝樓主寫 ...
小雪冰 發表於 3/3/2013 16:06

唔知啊
回復 支持 反對

我住系上水甘多年都吾知game88有iidx!聽晚收工系果邊開歌先!
回復 支持 反對

ya
不過要上二樓
回復 支持 反對

有日去睇都吾見有iidx
回復 支持 反對