查看: 2725|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 親眼見香港中學生係郵局......

關閉 [複製鏈接]
尋日去郵局見到一個中學生,以身高估計係中三以上。
呢個中學生去寄包裹我排佢後面,拎住袋野走埋去問郵局職

對話如下
中學生:「我想寄呢袋野.」
郵局職員:「你包好佢,填左份form再過來」
中學生:「要包好佢?我袋起左law。」
郵局職員:「用紙袋裝起,我地唔收架」
中學生:「點樣包?」
郵局職員:「你可以用個紙盒pack好佢」
中學生:「要我執紙盒?」
郵局職員:「我地有得賣紙盒」
中學生:「咁要裝起呢袋野要用邊個紙盒」
郵局職員:「你試下呢個啦,$X 蚊姐」(我唔記得係幾錢)
中學生:「要而家比錢架?」
郵局職員:「咁你而家買就而家比law, 你想轉頭買就轉頭比」
(學生唔多情願地比左錢)

郵局職員:「要填份form, 你寄郵去邊」
中學生:「我寄去香港仔,我要空郵」
郵局職員:「空郵?」
中學生:「係呀,最快係空郵麻?」(佢唔似講笑)
郵局職員:「唔好意思,寄去邊到話?」
中學生:「都話香港仔咯」
郵局職員:「小朋友,寄本港係無空郵架」
(呢個時候排係後面的我忍唔到笑,嘰嘰咁笑左出來)
(亦有一兩個人都有偷笑)
中學生:「仲乜叫我小朋友?我覺得你咁好唔尊重我,我係
來寄野,唔係來比你笑架」

中學生怒氣沖沖無寄到野拎埋d野走人...
呢d就係香港教育出來, 社會未來的主人翁     :smile_19:

會唔會真係離譜左D !!?? 空郵同平郵都仲未識分!?
回復

你又知佢係中學?
回復 支持 反對

佢係唔係拍搞笑片咋
回復 支持 反對

算啦  香港用ge係填鴨式
都無一科會教你點樣寄信 寄郵包
無讀過 當然會唔識啦~    唔好怪佢地啦~~~

佢可能以為香港仔會好遠  好荒蕪 要用空郵(投)先寄到...?
---------------------------------------------------------
搞笑完畢

中學生:「仲乜叫我小朋友?我覺得你咁好唔尊重我,我係來寄野,唔係來比你笑架」

我睇到le句時笑左
你做出來的反應像大人的話  就算你係得6歲  人地都會好正式地幫助你...
不過我相信佢比人笑左次之後  一定會刻骨銘心
知道寄本港只可用平郵   同寄郵包要買專用箱  寫表格

-------------------------------------------------------------------
唔知佢會唔會寫信  學人投訴 ...?
回復 支持 反對

我身為中學生要說一下:
你個死仔唔好讀中學啦,
讀小一啦,
都唔知係唔係路的
回復 支持 反對

真係幾好笑下wo,你真係好彩,咁都比你聽到
回復 支持 反對

個學生好似玩野甘-,-
回復 支持 反對

冇計啦,香港多傻仔
回復 支持 反對