打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] [Colette Summer]釣魚大行動(21/8第三彈更新)濁流再來?!

其實已經clear的order可不可以再做多次的說
雖然我還未試過
Torchic╳小火雞 發表於 23-6-2013 23:21

Order係可以重複地接

很抱歉我竟然漏左呢d細節位冇提到,我早排都係接哂d我做得到的任務先至重複接任

喺「任務進行中」的order list(即係我現時接緊的三個任,你地的兩個任咁) ,

右下角會有個「LOCK」的字眼,當亮起的時候就可以固定不停地接嗰D任務

即係以我為例,我接左「銀魚餌」、「金魚餌」同埋「MATCHING」呢三個任

就算我解左其中一個任,下一場我照打都一樣會幫我累積d pt落個order度

本來我可以接「HARD」任或者「ver. colette」呢兩個ORDER,不過MATCHING一次可以送兩張TICKET

前面兩個每次只會送一張TICKET, TICKET的作用係儲齊10張換一個印仔呢

=========================================

至於至於咩叫做唔到的任務,一係就好似要同team member連機,冇利用權就整唔到team

另一種係能力上的不足,例如初代超上級的任,要AAA+或以上呢個Broken就真係好難好難呢~

p.s. Project B- 唔知係邊個呢,佢首Knell我聽到d QMA音樂獨有的音,又或者Vivian的那種音
回復 支持 反對

Project B-嘛....早前有人推斷是Akhuta
因為Akhuta就在上星期參與了summer稼動紀念的網絡對戰
不過所有參與的artist當中 就只有他並沒有樂曲在RB上
(假如排除BEMANI學園曲的話
所以就有人斷推是他了

不過最近也有另一個說法就是...Project B-是一個新人/新團體之類
回復 支持 反對

前言:聽日(10/7)又會有新一輪的曲目去解禁
但對於以下的事,又有幾多個清楚呢

如圖中所示,有16個島嶼,如果一開始玩的話,你一開始的位置應該喺正中央

如果你今次選擇的島嶼唔係上圖的正中央,隻船下次就會以你上次選擇的島嶼為正中央,變相移動左

例如我當選(上圖)右下角的島嶼,當我下次去玩就會變成咁(下圖)

視角係轉變左~

再望望左上的小地圖應該更加清楚

問: 呢個「移動」究竟有咩用?

答: 唔同的漁獲喺某d島嶼的產量係特別多,按按下面的漁獲可以check到邊個島嶼會特別多,當你按左之後左上的小地圖會顯示(留意發亮的島嶼)

(當你仍然覺得眼前發亮的島嶼唔係好夠,你就可以去下一個島嶼,加快開歌的速度)

============================================================

補充: 以下功能係for一d想拍照記錄分數的人士,但因唔同理由唔想俾人知道對手的身份,好似我咁

只要按一按對手icon右邊的對手資料(名字、機鋪名稱同稱號),就可以保障對方的私隱

(連CPU(PASTEL)的身份都可以隱藏,不過意義不大,ICON會穿煲w)

都係嗰句,jubeat依然做唔到呢一類的功能呢(呼

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 8 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

jubeat沒有這個功能沒差
可以後期PS
再不然用手掩住

========================================

那麼說起來
目前有沒有什麼「什麼島會有什麼漁獲」之類的報告
回復 支持 反對

10/7的新曲

jubeat沒有這個功能沒差
可以後期PS
再不然用手掩住

========================================

那麼說起 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-7-2013 22:59

wiki有一個好易明的解釋,日文的野都唔太需要翻譯的呢

反正到時玩緊的時候都係睇住相同的日文,只要對照就ok吧

LINK: http://www44.atwiki.jp/reflec_beat/pages/743.html

不過順便喺呢度做一下翻譯

サバ(Saba): 鯖魚 , 又名三文魚

タコ(Tako): 章魚 , 八爪魚

ハリセンボン(Harisenbon): 受驚嚇會鼓起肚子的....雞泡魚

タイ(Tai): 直譯就係...鯛魚

カジキマグロ(Kajikimaguro): 睇落似旗魚,又名劍魚.....應該係BOSS曲所屬

アンコウ???
=================================================

無需解禁的有日向美的三首

如無意外呢兩首各打5同10次就會有相應的icon

呢度有5個頭像,打足10次就可以拎哂所有的icon,換言之每2次就會有一個icon

(FINAL專用曲請看第一頁呢)

要解禁的有4首,當中兩首係來自同一種漁獲~

當解禁以上兩首,就需要解以下的呢首(QMA曲風orz)

如果解到呢首,就會再彈多一首出黎,今次的BOSS曲係from TAG?

個A同個E痴埋一齊....但都係讀ETHER....化學用語呢

注:同一個島嶼不停捕魚的話,釣到垃圾的機率就會增加,唔好急於一時解曲啊(;´Д`A
回復 支持 反對

SUMMER第二彈的BOSS曲
ÆTHER(ETHER),化學名叫酯,主要應用係香水的氣味......啊!抱歉我科學了(掩面

係TAG的第1首Lv10+!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

仲要係以underground的名義...其實用呢個名義究竟有咩特別呢

以Lv10+黎講就當然唔太難,Lv10的水仙百合比佢黎得更難(拖

其實其實,我比較感興趣的係插圖

件衫上面有d文字,左邊(紅色那邊)有「PHYSICS」呢個字眼,不過藍色嗰邊就睇唔清

背景亦都係一堆科學的等式,更加有地球同太陽,的確好有科學的feel

講番首野,一開始有人話似LondonB,之後聽落似Cosmic,間奏似PRANA,整體節奏有人話似防人恋歌,我聽落又有d似POSSESION

所以就.......好似TAG隨便將每首作品一部份痴埋一齊的感覺
回復 支持 反對

「underground」這個名義的解釋我不太清楚
在DDR卻是經常出現 而且相關的曲子也是偏向重口味(個人認為
不過在TAG之前 很久之前其實還有NAOKI underground

事實上是解作什麼意思...這個要交給其他人來解答了

=================================

不過TAG的曲子還真的很易認
易認到好像你所說 就快變到「首首都差唔多一樣」
回復 支持 反對

ÆTHER呢首聽到最後個段,即時諗起「哲學」兩隻字.....
回復 支持 反對

你不說哲學的話 我也不會覺得到後面那堆五連
還真的很哲學

感覺會移植到DDR的機會很大(嘛還是不要離題了 繼續說RB
回復 支持 反對

後面那堆五連
還真的很哲學
Torchic╳小火雞 發表於 12-7-2013 17:51

唔知點解睇到之後笑左

卻說出新歌既第2日我有去玩Rb,不過係開返Spring既歌-_-
最後先開一次新歌
之前積落一堆金色魚糧加上對手都LV3裝備了
進度睇落好似唔錯-.-
回復 支持 反對