打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 再見SDGO.

你依家長大當然就話後悔哂時間玩嫁啦
你自己試諗番岩岩玩既時候
究竟係為左乜野而玩

其實見到咁多人唔玩一 ...
weasel乂銘 發表於 8-6-2013 19:36

其實應該甘講,打機唔會晒時間, 但人係會做某D無意義既事情去晒時間

我認識一些朋友, 都30幾還打緊機, 但不會沉迷, 可能都係間中玩下

至於打機低唔低能, 我個人認為遊戲不低能, 低能的是部分玩家 (好了, 成功得罪N人)

大人打機不低能, 只識打機的大人才低能

至於點解大人少打機來來去去都只是因為太多選擇了

收工後可以去食飯行街溝女, 同朋友/同事應酬, 好快就一日,邊有時間打機,上網就有
平時放假中午先起身, 同家人飲茶, 買少少野, 搵朋友, 做私人野, 行埋街又一日了

成年人雖然因為種種原因而困身, 但相對在娛樂方面的選舉比少年多了很多,因為多左$$

祝樓主未來人生玩得高興~
回復 支持 反對

明白你既感受...我何尚唔係為左隻九鳥Sd高達online沉迷左四年呢
日日就睇住啲傻仔"爭風彩"現實又乜都得唔到 ...
工口仔 發表於 2-6-2013 17:20

現實中很多樂趣. 如我就中意工作上的挑戰, 工作中的困難.

工作中也認識了不少同行朋友, 也有些同行女生找上我, 發生了一些.....

我也有負責開發設計部分, 一件新產品的成功的滿足感絕對比在SD開心很多

一個部門的成功改革, 中間需要的時數年時間, 但中間的過程有笑有哭有淚,但有人認同還是不錯的

就是感覺上老子我快出白頭髮了, 我才80後@.@
回復 支持 反對

間唔中一個月玩一次都得既,
唔洗完全退出姐,
玩SDGO唔代表你要成世對住部電腦架喎,
係人都有娛樂架...
回復 支持 反對

工作中也認識了不少同行朋友, 1.)也有些同行女生找上我, 發生了一些.....

我也有負責開發設計部分, 一件2.)新產品的成功的滿足感絕對比在SD開心很多

雷臣 發表於 11-6-2013 17:54

1.)攻定受?定純粹悲劇

2.)目標之一
回復 支持 反對

間唔中一個月玩一次都得既,
唔洗完全退出姐,
玩SDGO唔代表你要成世對住部電腦架喎,
係人都有娛樂架... ...
格鬥戰士 發表於 11-6-2013 19:59

我唔會話特登理一班要插既人

因為我唔想因為彼此既觀念而罵戰我認為及早上岸總好過一班日日對住SD手淫24小時既人
回復 支持 反對

其實應該甘講,打機唔會晒時間, 但人係會做某D無意義既事情去晒時間
我認識一些朋友, 都30幾還打緊 ...
雷臣 發表於 11-6-2013 17:45

工作中也認識了不少同行朋友, 也有些同行 ...
雷臣 發表於 11-6-2013 17:54

阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, 然後又做下野, 跟住就去訓, 有得玩有得食又有瓦遮頭都算喺咁啦

玩game, 其實喺 "人類進化中的一環" , 以前的人透過玩game去學習生活技能、打臘、作戰、社交禮儀和技巧、與同伴溝通融入社會群體之中, 甚至結識異性和增進家庭生活融恰

而現代人玩的 online game, 卻少了 "學習生活技能、社交禮儀和技巧、與同伴溝通融入社會群體之中, 甚至結識異性和增進家庭生活融恰" 這幾環, 只能發洩 "打臘、作戰" 的本能, 再加上各種 "物質、非物質的欲望", 令整件事都扭曲了

因為 online game 本身就是缺少了 "與社會溝通融合" 這一點, 以至或給人形成像是沒有了 "社會規限、公義壓力、人際間的情緒緩衝" 等等的作用, 才出現了有打機打到做出 "腦殘" 的行為, 及至被 "不能輸、不可輸、不可不玩等等的負面情緒" 影嚮到情緒失控, 這種打機打到失去理智和節制的行為, 根本同 "走火入魔" 無分別

所以凡事都應該有個限度, 要識得節制, 要知道是 "人去玩game", 唔好去"比隻game控制自己"

生活其實可以有好多方面, 工作、愛情、家庭、興趣、娛樂, 都只是當中一環, 要適可而止

凡事不可做盡, 若然做盡, 緣份亦必早盡, 好快就會同呢個咁好玩的世界講拜拜啦

回復 支持 反對

阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, ...
dragoonkwok 發表於 11-6-2013 20:55

及早上水唔打機我認為係好事
回復 支持 反對

1.)攻定受?定純粹悲劇

2.)目標之一
藤星 發表於 11-6-2013 20:26

人地少少主動, 那我又少少, 之後就互動了,之後就心照....

做野的話, 還是一句敬業樂業吧....行行出狀元係吹大左D, 但

找到岩自己既野就要好好做.
回復 支持 反對

阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, ...
dragoonkwok 發表於 11-6-2013 20:55

打機沒錯, 在於自己的自控能力........

當然自控能力差的話, 還是不要打太多機..

我好早之前已經獨立出來工作, 在香港也是自己一個人住

自由自在, 帶女上房都冇問題, 幾點訓覺冇人理,不過相對要自己照顧自己....說遠了.

點解成日話香港細路仔獨立性差, 其實長期同家人一齊生活有關.當好似鬼仔甘獨立慣.
自然各方面都識得諗下...

話時話, 也不能怪家人, 誰不會當自己的細佬係小朋友...要鍚要呵
回復 支持 反對

我唔會話特登理一班要插既人

因為我唔想因為彼此既觀念而罵戰我認為及早上岸總好過一班日 ...
運命之炎厄 發表於 11-6-2013 20:28

我好中意你後面個句神抽水...不過一早上左岸既我已經冇理佢地..

因為當你岩岩上岸時, 發現已經好多人上左太平山了........

目標...很遠阿少年.............

除非你姓毛, 乜都唔做就可以做少將

或者你姓金, 整下容就做到北韓黑白兩道大哥
回復 支持 反對