打印 上一主題 下一主題
收起左側

[SDVX] Sound Voltex情報交流post [2月27日:4首KAC募集曲,Pop'n PB復活]

Hard clear?
詳細希望
回復 支持 反對

Hard clear?
詳細希望
Torchic╳小火雞 發表於 15-2-2014 00:43

基本同IIDX Hard Gauge,聽講一個error扣5%

另外值得一提既係今次新加既INF譜有好幾种新effect,甚至連白鍵都有effect,或者講系另一种形式既key音?
回復 支持 反對

爐心熔解呢d算係冇咩可能拆到key sound果一類
所以有可能係on top加上去既key sound都未定
不過假如真係咁做 咁就同好耐之前4CTAKA既講法有d出入
SOUND VOLTEX的概念與傳統「正規式演奏」的模擬音樂遊戲相反,
是透過正確的演奏使音樂產生變化。

當然假如所謂既key sound同本身首歌完全唔同既話...就另一回事啦

=========================================

JAEPO2014 「BeatStream × SOUND VOLTEX」ステージ
http://www.youtube.com/watch?v=yePNglsrRxU (25:25開始)

不想看片的話可以看圖
先說明一下新系統INFINITE BLASTER
如樓上所述 就是轉換另一種血條來進行遊戲(類似Skill Analyser的血條)
不過每有miss的時候 扣的幅度會比Skill Analyser更加多
假若血為零時就會強制結束遊戲 樂曲結束時仍然有血就算clear
而剩下的血就會轉成BLASTER ENERGY
用作擊倒BLASTER TARGET,再取得INFINITE EFFECT(也就是新INF譜)

==================================================

另外還有其他消息

角色曲?
回復 支持 反對

爐心熔解呢d算係冇咩可能拆到key sound果一類
所以有可能係on top加上去既key sound都未定
不過假如真係咁 ...
Torchic╳小火雞 發表於 15-2-2014 21:18

Key音都算係effect既衍生?

Hard Gauge據聞類似EX-Hard,扣超快。

角色歌大概就係Anime常見既character song?其實SDVX已經有幾首角色歌候補,例如拉麵歌、Joyeuse、Tycoon。

P.S. 太荷SDVX減價,5元/credit
回復 支持 反對

我就咁諗既
假如好似IIDX咁 係首歌本身拆開個key sound出黎
咁呢個key sound唔算係一種effect 而係樂曲本身既一部份
SDVX係做到呢一步既話 就有違本身既原意(不過可能性唔大

假如好似RB咁 粒粒都係跟一個sample sound既話
都算係「改變樂曲」既一種 不過會悶左d

最理想既做法就係好似FTT咁
係首歌本身之上再加key sound而且粒粒都可以唔同

再理想d既做法就好似SDVX既long notes咁(例如Delay或者Filter
不過我確實諗唔到短notes點樣可以做到上述效果

================================

キャラテーマ曲 (Character theme song?)
我應該沒有理解錯誤了吧...應該是角色曲

至於Joyeuse阿Tycoon等等
我猜純粹是負責製作Jacket的畫師 順道把這些角色放上Jacket而已吧
沒有說什麼「為這個角色而製作」的成份

不過說起角色
我永遠都不太清楚雷刀跟烈風刀
除了頭髮顏色和方向之外 還有什麼分別
回復 支持 反對

我就咁諗既
假如好似IIDX咁 係首歌本身拆開個key sound出黎
咁呢個key sound唔算係一種effect 而係樂曲本身 ...
Torchic╳小火雞 發表於 15-2-2014 23:02

現階段short key好似得升調effect,以後可能會充實。

Character Theme Song之前提到既幾首系同好閒公認w
今次先系官方募集

兩兄弟既區別...攻受(?)
回復 支持 反對

3首新inf都有片了

bad apple
http://www.nicovideo.jp/watch/sm22887808
Evangel 發表於 2014/2/14 22:23

感謝
其實個譜一開頭都算唔錯
之後真係為難而難
(對我黎講 改變越大之餘又唔怪 我就會覺得個譜可以令我滿意

其實XJX大係咪講緊0:28果度既keysound...
回復 支持 反對

感謝
其實個譜一開頭都算唔錯
之後真係為難而難
(對我黎講 改變越大之餘又唔怪 我就會覺得個譜可以令我滿 ...
Torchic╳小火雞 發表於 15-2-2014 23:13

0:30附近白制特別既聲
大概可以算係key音?
回復 支持 反對

我諗
0:30果個重拍子 純粹係跟黃bar既effect黎
而白掣恰巧放在重拍子的位置...這樣?
回復 支持 反對

目前唔清楚啪啪聲系BGM附定系key音
可能要玩到先可以定論
回復 支持 反對