查看: 23439|回復: 33
收起左側

[活動]@@我家的番鼠(刺蝟)

咁多種寵物之中,貓狗可以話係最受歡迎,原因之一,相信係可以輕撫佢地嘅毛.不過有一種寵物係岩岩相反,我所講嘅就係刺蝟.雖然刺蝟睇落去成身都係刺,但個樣就非常可愛,如果同佢玩慣玩熟,其實一樣可以親近親近...刺蝟個樣有小小似鼠類,又傻更更咁,當然更特別的地方,係整個背部都長滿尖刺.雖然外表很具攻擊性,但大部分刺蝟都會好細膽,身上嘅刺都係用離防衛之用,遇到危險嘅時侯,只會蜷曲身體,用刺包圍全身,變成海膽一樣,藉此保護自己.在歐美等地,刺蝟係一種好流行嘅寵物,至於香港的方面,雖然唔算太過冷門,但整體離講仍然係小數。

係上面做左個小小既介紹!好喇到我隻番鼠出場喇

圖一

大家好呀!我係番鼠,男仔來嫁(今個星期六生日)姐係以嫁一碎喇

圖二

我係唔係好可愛呢 我識望鏡頭嫁!

圖三
如果你話我唔可愛a_a我咬你!

圖四

比大家開下眼介!睇下我訓覺覺豬個樣喇

大字型訓xd 可愛呢!

圖五
神秘的聲音:衰仔偷食!!!!
我冇呀......(左望右望中)
神秘的聲音:有圖有真相bo!衰仔!
好喇....比你見到!我認喇xd

神秘的聲音:有時候睇個衰仔訓!又幾可愛!(圖六)

走佬!!!!(圖七)

你地望下個邊@@
又有咩野呀!衰仔!         (圖八)                                                  

(圖九)      原來係食物-_-! 成日掛住食!(圖十)                                                                                                   
好喇!最後比張最靚仔又可愛!仲要望鏡頭既相你地喇!

評分

參與人數 1樂點 +240 收起 理由
commander2620 + 240 精品文章

查看全部評分

回復

咁多種寵物之中,貓狗可以話係最受歡迎,原因之一,相信係可以輕撫佢地嘅毛.不過有一種寵物係岩岩相反,我所講 ...
唐小龍 發表於 28-5-2012 20:29

總評分:240樂點

第一次有人養刺蝟
你邊到買?
回復 支持 反對

回復 2# commander2620

好多地方都有!但冇保證! 你係fb
回復 支持 反對

總評分:240樂點

第一次有人養刺蝟
你邊到買?
commander2620 發表於 28-5-2012 21:58

求解 點解唔係最高分數嫁~_~! 係唔係有咩做得唔好!
回復 支持 反對

求解  點解唔係最高分數嫁~_~! 係唔係有咩做得唔好!
唐小龍 發表於 28-5-2012 22:04

評分參考好多因素
你已經唔錯
另外你買左幾多錢?
回復 支持 反對

回復 5# commander2620

我記得個時刺蝟唔係好多人buy有所以好平五百幾到喇應該!!!!但係以嫁好多人都有養所以市價應該都係六百幾~七百幾到! 價錢因刺仔既色而定!
回復 支持 反對

回復  commander2620

我記得個時刺蝟唔係好多人buy有所以好平五百幾到喇應該!!!!但係以嫁好多人都有 ...
唐小龍 發表於 28-5-2012 22:09

會唔會養到好大隻?
定係迷你種?
回復 支持 反對

迷你種來!正常係出面buy到既都係! 最大應該係成年人既手掌大多小小到!
回復 支持 反對

原來有人養刺蝟嫁@@!
回復 支持 反對

原來有人養刺蝟嫁@@!
愛恨交纏 發表於 28-5-2012 22:31

我都係岩岩先知
回復 支持 反對