查看: 2601|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

不列顛一問

不列顛點樣打城快?(用長弓兵)
因為聽講呢種打法好容易打到人地就快死

請各位高手解答!! PLZ
回復

淨係用長弓兵...

人地戰矛檔硬你- -
回復 支持 反對

咁如果人地用戰予,我地用番咩兵擋番?
回復 支持 反對

回復 3# 的帖子

人地戰矛好少會打你城架啵- -..

通常係見對面弓國,會出戰矛檔你,配合巨投等你弓兵唔會過黎.,...

基本上唔係有兩三堆矛既話用匈輕搞得掂戰矛
回復 支持 反對

升到後帝ge 精銳不列長弓打得贏矛架
不過要城快ge話 最好多都係用騎士亂人先
因為你一開波就狂龜一堆不列長弓 咁人地可能已經爆騎lu 到時你用不列長弓去打人會死
如果出少少 偷襲 又會比人用少量ge騎士打死返(因為佢唔似馬雅羽弓走得咁快)
我覺得你都係同人彊持住 用長弓守城 搶帝王 升做精銳長弓 +兵工廠科技
精銳長弓爆+騎兵爆or肉馬爆+4~6巨投 哩個組合好難破 好易sm人
回復 支持 反對

原帖由 homym 於 15-8-2008 23:31 發表
升到後帝ge 精銳不列長弓打得贏矛架
不過要城快ge話 最好多都係用騎士亂人先
因為你一開波就狂龜一堆不列長弓 咁人地可能已經爆騎lu 到時你用不列長弓去打人會死
如果出少少 偷襲 又會比人用少量ge騎士打死返(因為 ...

精長弓=7+4,11攻

戰矛=4+4箭防,8防

精長弓一下打戰矛3血..

戰矛兵攻擊弓兵系+4

無記錯科技兵滿的戰矛=3+3+4(對精長弓)

即係10

精長弓=4箭防,無記錯皂話

即係戰矛一下扣長弓6血

論經濟,戰矛贏

論補兵速度戰矛贏

只要有匈輕戰矛,打肉馬精長弓巨投陣唔算好難..

除非你配埋戟,咁就惡搞D
回復 支持 反對

原帖由 s06367 於 17-8-2008 22:23 發表

精長弓=7+4,11攻

戰矛=4+4箭防,8防

精長弓一下打戰矛3血..

戰矛兵攻擊弓兵系+4

無記錯科技兵滿的戰矛=3+3+4(對精長弓)

即係10

精長弓=4箭防,無記錯皂話

即係戰矛一下扣長弓6血

論經濟,戰 ...

請計埋 長弓ge射程,射程遠ge話 係隻方對戰戈陣,人地d戰矛未埋位進攻已經死左d,再加上配騎兵,仲有,你係搶帝架,你最先升帝,最快咁搞掂埋d兵工廠科技,到時你打人,你地都未必來得切升爆戰矛ge兵工廠科技啦,點解唔夠打???
仲有,如果要經濟式玩法,可以長弓配戟,但係進攻速度慢,同埋你進攻戈陣,應該係好多地方多起軍事基地,如城堡同兵營同馬房,拉近戰前補給線。
加上只要有拎遺跡 金唔算大問題,石 睇你識唔識同人鬥搶,或姐你識玩經濟ge話,可以賣肉同賣木來換金,咁用高成本打人怕咩呢?

仲有,係之前講ge戈個陣 出晒戈d兵一定仲有空位出其他兵,睇你出唔出姐
你話用肉馬我 長弓  咁我都可以話騎兵擋你肉馬,到時你肉馬死得快過騎兵,我d騎兵仲有時間打你d投矛,其實你ge講法太公式化,真正混戰起來戈陣,其實仲會計埋其他因素ge野(如:你有無控兵都係其中一個因素)。

回復 支持 反對

原帖由 homym 於 18-8-2008 20:48 發表

請計埋 長弓ge射程,射程遠ge話 係隻方對戰戈陣,人地d戰矛未埋位進攻已經死左d,再加上配騎兵,仲有,你係搶帝架,你最先升帝,最快咁搞掂埋d兵工廠科技,到時你打人,你地都未必來得切升爆戰矛ge兵工廠科技啦, ...

講真真係要講夠唔夠打..都要睇當時既實際情況...

要一路控住隊兵打人一路分村民去前面起軍事基地一路要記得唔夠金果時要就住d肉/木黎換金(賣哂d肉就出唔到騎,賣哂d木又出唔到弓,賣淨少少又海唔起黎..)一路睇住人地出咩兵都換兵抗衡唔係一件易事..
回復 支持 反對

原帖由 s06367 於 19-8-2008 20:17 發表

講真真係要講夠唔夠打..都要睇當時既實際情況...

要一路控住隊兵打人一路分村民去前面起軍事基地一路要記得唔夠金果時要就住d肉/木黎換金(賣哂d肉就出唔到騎,賣哂d木又出唔到弓,賣淨少少又海唔起黎..)一路睇住 ...

肉同木戈方面睇你玩經濟玩成點 軍事基地你只要搵一d閒置ge村民 or 整定幾個村民 係負責起軍事基地 咁就可以唔洗動用其他做緊野ge 村民來搞 總之要識點分配村民就得啦
嗯...通常我都會將市場set 做team 9 咁一唔夠金戈陣 咪可以按數字9 來進行 交易 咁咪可以快d囉
賣肉同埋木當然要適量啦 唔洗賣盡 or 賣淨小小

回復 支持 反對

回復 9# 的帖子

有時賣得果小小就唔夠金起其他吃金重既兵.........

但係其他map就唔同...例如打黑森就賣幾千木都得
回復 支持 反對