查看: 1937|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 3打3既心得

以我既打團經驗黎睇
我個人認為3打3最好既配搭係C  PF  SG[[bao_42]]
先引用我之前回帖既野[[bao_45]]
C既最高點在沒有其他因素影響下(例如+3,+%,訓練,LV)
C既最高點永遠,遠遠高過PF[[bao_28]]
技術好既高手用PF同差唔多實力既C打,PF會吃力小小,在咁既情況下
卡位係極重要的
至於扑人方面C扑人當然比PF勁好多啦..[[bao_34]]
另外想講講PF比C好既野
PF在搶板方面,唯一比C勁既就係搶TIP[[bao_40]]
PF在搶TIP方面比任何位都要強
所以PF唔係冇用的
在3.3中C+PF+SG非常強勁
C負責打主板,PF打副板
C負責拎秒板,唔岩位可以比PF拎或者TIP比PF拎
另外進攻方面如果隻C進攻唔勁或者對面既底防守太勁
同雙塔之道配合PF既多元化進攻能力是十分難搞的.__.(其實都係睇進攻技術)
PF都可以幫助攻中距
在分數相差太大既時候PF可以幫手PICK下隻SG
根本上高LV既SG只要唔比人扑就入到3分
PF PICK唔哂可以同埋隻C玩雙PICK
姐係好似2道大門一左一右隻SG係中間射
隻SG係底到走黎走去,C+PF又PICK下PICK下
加上識玩玩埋PICK AND ROLL
默契加上組織能力真係好似我以上講既咁
你都咪話唔難守.[[bao_40]]
當然,唔係話夾PG唔得,只係我個人覺得要隻PG不如要隻SG
因為PG好處在PICK AND ROLL後可以ALLEY-OPPS
但咁樣同SG傳波再上籃冇咩分別
不如要SG,3分能力咁強既外線黎補上外圍進攻既缺口啦[[bao_28]] ,,
而且我覺得3.3黎睇SF唔係一個最適人選[[bao_18]]
SF速度慢,走位唔夠快,雖然都可以幫下手搶TIP,但始終用途唔夠好,能力唔夠精,2分得分交比籃下既雙塔根本已經搞掂,3分比隻信得過既G仔,
話哂,雙塔搶板同PICK都會比到隻G仔好大既安全感,先可以放膽射.
有左隻G或多一隻G,汁波仔都勁D啦[[bao_15]]
,即使籃下得唔到分,PF都可以投中距姐?
唔用PF都可以比G仔去射2分架,G仔2分不知幾準!
一野產入中距起手~[[bao_19]]
冇計,SF走位太慢,同G相比差太遠,就算搶TIP多D優勢,始終唔夠G咁重要
而且個人認為
內線既穩定性比外線重要[[bao_03]]
即使G幾準都好,人地既進攻籃板如果我地可以盡可能拎到過黎
雙塔都可以補上防守
一旦防守成功,控球權黎左己方
咁即使係入2分都可以拉開.追上比數[[bao_05]]

以上都係我以前打團同愛仔同TIM仔玩既心得(夾哂PG同SG都係TIM仔玩)
有咩不滿或者有咩補上各樣
就POST上黎一齊討論下[[bao_08]]

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
maurice + 5 原創內容

查看全部評分

回復

w0w
飛彈之心得
勁野啦
回復 支持 反對

你係@"@?
唔好意思唔太清楚D人既NAKUZ名- -
回復 支持 反對

要PG 都OK 架^^
心理作用...總覺得PG 軟人易d @@"

我都有用SG 玩E個組合...但係PF 唔幫pick
搞到起手機會好少><"悶透~~
回復 支持 反對

個個都嫌棄PG...[[bao_29]]
回復 支持 反對

我覺得組sg好過pg
關鍵時候要依賴sg既準度= =
回復 支持 反對

我雙G, 雙塔都有長期夾過
得出黎的結果係雙塔會比雙G難玩
需要更好的防守~_~因為SG可能會比兩個G圍
射三分機會大減, 入2分, 對面入3分個時就死得
回復 支持 反對

讚成[[bao_11]] [[bao_11]]
我都覺得C+PF+SG真係好勁[[bao_11]] [[bao_11]] [[bao_11]]
因為我同細佬兩個人+個SG...嬴多輸少
但防守雙對辛苦...因為我PF對住d G...都唔知點好
又行得快,,又易軟人...唉
自問弱[[bao_25]]
回復 支持 反對

其實你話1G難玩.__.
你雙G人地一樣會補位果D姐
你起手既機會都係睇人地既實力
防守可以補上
但係籃底冇左碌塔就係冇左碌塔
你可以將控球權轉過黎得分既機會可係大大減低喔~
咁你話可以大D機會搶到進攻籃板及易D將控球權拎過黎
呢樣重要D定係因小左隻G而令3分進攻機會減少重要D?_?
有默契起上黎呀~
你一個靚PICK都唔知幫到隻G幾多.__.
即使你比人軟左隻PF沖出黎補,C又補
外線防守可以補
但係你冇左碌塔你底囝件就點都係要唯一既塔先防到啵~
你雙塔,補防彈性高D MA^^~
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

身同感受...比人兩隻mark...成場係度練跑><"

但係籃底隻PF 可能比G 拉左出去...其實都係少左隻
不過一隻專tip...一隻走番黎搶tip 都得既xd
回復 支持 反對