打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 如果玩到真3之後你又會選擇邊個國家呢?

袁紹軍跟趙子龍啦!!
劉備軍一開始得2條友..邊有猛將=.=

回復

魏國萬歲!!!!
曹操都唔差ja o.o"
回復

劉備軍~~~~太like 5虎將~~~
回復

我還是想用孫堅軍._."
吳國美女多(好似係)
回復

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
回復

原帖由 逆武 於 25-2-2008 09:40 PM 發表
劉備軍
因為劉備係仁義之君
但佢好早死
我想改變歷史
令蜀統一天下
:lol

低能仔
有冇學歷史
劉備未做王果時淨係識周圍走,做牆頭草

相反曹操仲仁義啦
放雲長歸蜀...佢仲掂
回復

現在實在太多人被三國演義的(尊劉貶曹)感染...歷史上曹操先係正統...
[quote]因為劉備係仁義之君

劉備未做王果時淨係識周圍走,做牆頭草 相反曹操仲仁義啦 放雲長歸蜀...佢仲掂[/quote]
講得咁興奮 搞到我又想發表[[bao_34]]
1.的確現時很多人被羅貫中既三國演義主張既尊劉貶曹所渲染 , 就如同現時還有人相信三十六計中的空城計 是諸葛孔明為了嚇退多疑的司馬懿而使出的 , 在此破滅一下你們的憧憬..其實空城計是照說《三國演義》,而《三國演義》中的空城計是羅貫中由裴松的《三國志注》所引的一則傳說演變而黎 =] ..大家看三國演義不是壞事 , 三國演義只適合初步了解大部分的三國歷史和觀賞文化 - 想要熟悉史實的三國時期 ,個人認為 大家還是看 陳壽 既《三國志》> 裴松 既《三國志注》> 盧弼 既《三國志集解》等文獻 , 有了一定理解(見解)才去看一些作家有關評論三國的書籍 會比較有更多的體悟。
2.劉備是自僭為漢中王 他生性是否仁義不得而知,但為取得民心的成分佔大多數 若他早有揭竿起義(自僭)之意 必然要取得足夠民心才能被身處紛亂時勢既黎民百姓所接納,不然何需做"牆頭草",在爾虞我詐的世代下"入徐州","佔荊州"?
回復

有冇南蠻[[onion_51]] 我想用[[onion_60]]
回復

孫堅軍 [[bao_21]]
回復

講猛將人才緊係玩曹操軍,我係曹操ge粉絲>3<
回復