打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 一開SD電腦就自動重新開機

唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個 ...
my92149 發表於 18-5-2013 19:10

多數是過熱問題, 因為底版CMOS有高溫保護, CPU一過熱就會重開

解決方法:

1) 開機時按 DEL 或 F2, 進入 CMOS 設定, 找出CPU溫度保護, 設定為50度C

2) 吸塵, 首先要安全, 因為有少少電流或靜電都可能電子零件, 所以先要拔晒所有電線, 再打開機蓋, 用毛掃掃的同時用吸塵機吸走所有灰塵, 主要清掃目標為: 將CPU散熱片及風扇、display咭底版和散熱片及風扇、RAM的散熱片、火牛的風扇、HDD上的灰塵、底版上的灰塵

3) 以上兩項做完後, 正常機溫應不會高於46度C, 如果似然出現 "黑畫面" 或 "經常出現花畫面" 的話, "多數" 可能是 display card 打柴了, 依底版說明書的插槽規格更換一張新便可, 現時市面上多數是 PCI-E 2.1 的 display card, 可以用於 PCI-E 1.01a及以後插槽規格, 不清楚的話最好找底版說明書看看, 如果不玩太多效果或本身CPU夠勁平時玩唔太LAG的話, HK$300~400左右已經做, 當然...越貴越好......

以下底版中間黑色插槽位, 右邊有個白色LOCK的就是 PCI-E 插槽規格, 此底版是 舊標準 PCI-E 1.01a, 插 新標準的 PCI-E 2.1 display都行到, 不過用唔盡張diaplay啫

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
my92149 + 1 detailed :)

查看全部評分

回復 支持 反對

really thanks for your 熱心幫助...我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因 ...
my92149 發表於 18-5-2013 21:36

你是用notebook個mon打機? 最好拉線出大mon玩啦, 會冇咁熱

如果你部notebook只是用來玩就無所謂, 如果主要用來讀書或做野就唔好用來打機啦, 因為用notebook打機, 因為notebook本身散熱設計並不理想, 不適合長期高效能運行地使用, 打機是好傷機的, 而且張display的效果相信亦不會太好, 仲好易會過勞燒機

notebook都要吸塵, 如果過左保養期, 自已又熟電腦的話, 可以自己拆開個底蓋掃和吸下塵, 如果未過保養就快d打去問下check機掃塵使唔使錢, 如果是發現個display燒燒地, 在保養期早發現就可能只需要換下零件, 或可能唔使錢

溫馨提示:拿去保養前記得backup重要資料, 及記得要刪除有關好私人好私人的檔案.....例如................................................銀行密碼
回復 支持 反對

我真係用AVG做防毒喎...但我諗應該5係主因...因為AVG我裝左好耐...
而依個問題係近2星期左右發生...得 ...
my92149 發表於 18-5-2013 22:31

AVG / 360 等防毒/防火/瀏灠 的確是主因之一, 玩sd就真係要咩都唔好裝, 瀏灠器預設要用Google Chrome
http://www.nakuz.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&ptid=4432068&pid=34813699
回復 支持 反對

有可能AVG自動更新添加果d野同SD有衝突or可能係sd改版更新添加果d野同avg有衝突

我都用左AVG 5年幾= =,一 ...
Sasori~ 發表於 19-5-2013 14:03

其實可以先用msconfig試下關左先, 睇下關唔關事, 不過如果平時用pc唔喺好濫 , 玩game唔用防毒/防火好過用, 因為資料點都會經多樣程式一定會慢d
回復 支持 反對

問題可能真係散熱果到有問題...
而家岩岩開部野...個底涼浸浸...重點:ON到SD...

DISPLAY燒嘅話我都知 ...
my92149 發表於 19-5-2013 18:56

WIFI 只有 54Mbit/s 2.4GHz, 但最普通的 Cat-5 都已經有 100Mbit/s 100MHz, 打機都是用傳統線好

Notebook CPU、RAM、散熱、功率都因為機身設計上有所限制

打機都喺買部大牌子大底板好, 粒chipset都多功能d, 有 USB3.0 Gigabit
真係做乜都方便d快d, 第日想upgrade都易d, 就算唔upgrade都可以捱多幾年冇咁易壞

CPU買回大路正牌啦, 唔好買d文書版/簡化平價版cpu, 唔夠做下下lag左定晒格仲激氣啦

RAM坐底4G以上, 越多越好啦, 不過話說個價近排好似又升左......最好買散熱片比較好的果幾個大版子, 留意RAM的速度.....唔好貪平

DISPLAY是一分錢一分貨, $800以上已經算幾好,

HDD要一些老牌子的高速版, 唔好慢速, 有錢可以買SSD做開機碟裝OS會快好多不過就太貴啦,

另外火牛要夠力, 座底450W

再加埋套打機專用機械鍵盤, 及高DPI MOUSE......散熱良好的CPU風扇和金屬機箱......坐底1皮野落樓已經算幾正
回復 支持 反對