查看: 4162|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] XXXG-01H2 HeavyArmsGundamCustom機評''

開場白"

如果係真係有我機評既小小支持者,I Am So Sorry,我呢份機評出得太遲喇,
版主係一出呢部機既時候就已經寫左,我就遲甘多,我真係好對唔係住呀!!成個
暑假因為要乖乖地做暑期功課,所以都冇咩時間去寫/ - \'',我都係快D寫左,先
再去升OC!!

今次我就用曾經寫過既F91做比較,希望可以令大家更加了解本身既性能同其他資料!!

個人睇法''

S重呢部機成日都比人話係腦殘,我真係唔多覺(唔好插呀T^T)!!但係講番句
最中肯既野,佢係一部真係機如其名既機,重炮手!!!佢係SD入面,係6部EndlessWalts
最多槍既機xd

(搵左好耐既圖呀!!)

6圍''

S重炮手:
攻擊: 18.3     機動: 15.6    HP: 15.9   防禦: 19.8    必殺: 18.3    速度: 25.8

F91:
攻擊: 19.2     機動: 15.6    HP: 14.4   防禦: 18.9    必殺: 21.3    速度: 26.7

比較:
F91同S重都係包機,所以差別都唔係甘大.但係睇六圍尼講,佢既攻擊係六圍

值尼講係低.但係呢,當開左技一之後呢,實彈武器就有攻擊加乘效果(根本上
全身都係實彈,廢話xd),一個好痴線既技能!!其2,佢既防係包機當中,係中間
位置,唔會太低,但係都唔係高.不過開左2技就好好多,都可以頂多一陣既! Hp
有15.9,係包機當中都叫幾好,但係又未去到最高! Sp就唔係好高,但係我唔建
議大家好甘多SP,如果唔係會浪費左本身既兩個技能!

技能''

技能一

小丑的眼淚
hp70%以下時回彈速度加快,使用機槍/火神/加特林機槍攻擊時一定機率造成追加傷害

個人Comment:
本身回彈已經夠快,技1加快回彈速度,而且全身既武器,除左變形後既2武之外,

其實武器都有攻擊追加!好爽既槍機(超變態的是!!)

技能二
鐵壁守備

S 級 體力在30%以下時,機體防禦大幅度增加。(但。移動會變得遲鈍)

個人Comment:.
防係未開技之前都算普通,但係開左鐵壁之後,鐵壁既硬度,一定唔可以睇少!!一部

咩都冇加既命運,正面用2武打,可以需要用到20-30槍先殺到佢.(我部OC6命運例外,笑xd)

總結:
當然,小丑的眼淚呢一招技能,當然係為S重炮手呢部機先有,效果大家都應該

有目共睹,都唔洗多講!但係基於佢本身既防唔夠,所以鐵壁守備呢個技能係十
分有用,但係去到開技既血盡,真係C機一個SP都可以KO!!但係都叫有用既!!
我唔建議大家用SP,一用SP就會浪費左兩個好好既技能!

武裝講述''(回彈時間係自己計既)

變形前:

1武:格鬥,2拳倒地,出拳速度都幾快,但係包機都係唔好用甘多,仲要得兩拳
2武:雙加特林機槍,總共有5排,攻擊中等,要用完5排先可以回彈,回彈時候係
4秒,好快,開左1技之後,回彈時閒係3秒左右,好快拖曬血對手D血
3武:胸部加特林炮,一排過發射,攻擊高,打咩機都係甘爽,打背可以秒殺S拳,回彈時閒4.9秒
SP:全彈發射形

個人Comment:
好一部SM重炮手,超強既輸出機,開左1技,見到佢,唔想死既就多快閃,如果

唔係多數都係比人秒殺既下場!!彈係因為佢D武器係用完先可以回,有時候
會出現彈切既問題(注意喔!!)

變形後(霸體):

1武: 雙加特林機槍+ 胸部加特林炮,按一下射一發,共30發,又係用完先可以回彈,因為佢變左形之後加防減攻,所以威力都係中等,回彈時間11.6秒.
2武:跟蹤飛彈,2排,同FAZZ有得比!!攻擊力都係中等,回彈時間11.6秒.

個人Comment:
霸體效果可以用尼打拳機,1技加攻,1排都差唔多打死人,但係慢得好嚴重,變左形真係走唔到...

總Comment:
一部玩死人既輸出機,但係攻擊都係得中距離攻擊範圍,用個時要小心D.部機

本身唔係好快,變左形仲要好似走唔到甘樣,所以都係唔好變甘多,未變已經好
足夠.仲有佢唔可以攞尼衝,一出去,比女神打中就係甘先!雖然係就係屈左D,
但係用個時都係小心為上好!!

Boost (格數係用黃場數)''

S重炮手:                                                                    F91:
未變形前:                    6格                                                                          5格
變形後:                       3格                                                                         11格
回Boost時間:             3.2秒                                                                       3.2秒

Comment:
講boost呢,S重炮手真係唔洗講,未變形都可以,但係變左形真係,唉...變左形

之後就好似WingZeroCustom甘,走到既距離唔遠,不過跳起都OK既...一部
輸出機,都算係甘樣.

應付相克屬性方法:

因為S重全身都係槍啦,剪機除左女神之外呢,大多數都唔係好大問題姐.反而
拳機就應該要注意下,多3,神高,Master呢3部野係要特別注意!!除非你裝左V疫苗
啦.如果唔係你比佢抽曬彈你就Game Over,又等多10秒啦=].仲有要注意,小心S沙漠
,S沙漠既2武打中左就慢到冇人有,呢D時候好有可能會做炮灰,要小心!!

PS:唔好用甘多SP,如果唔係會浪費左個技能!!

強化OC提議:

加點呢樣野就好個人既,睇你想秒人,定係可以打耐D甘啦,但係呢basic加左
3點HP,就可以冇甘快比人用SP殺死.想秒人既,就全攻啦(好暴力的)/全防都
可以既,睇下你點啦,我自己就打算3攻全防(唔好問點解!!)加速同機動都得,
甘可以反應快D,冇甘易比人打死!!

合成圖:

A重炮手:抽14200個部先有,有D難抽,但係想抽地死就一次中...
Br重炮手:27號機,7200G,難抽
B重炮手:20號,又係7200G,抽死神都可以既
B死神:20,27號機,個人建議去27號抽,抽又可以抽到Br重炮,中到部B Wing都正啦!!
利奧(宇宙):21號機,Cr個隻就係喇,1200G

本身D料都係貴,甘屈都係物有所值既!!

Video:

自己部電腦唔得,拍唔到,比人地拍既大家睇啦=]
SD S Rank HeavyArms Custom

我自己部S重炮手:

我就覺得S重炮手係有D難上手,但係用耐左就唔錯,仲要好屈!!
上面係我自己對S重炮手既一D意見,如果大家有咩意見,歡迎留低,

幫手推下個Post啦,
ZGMF-X42S DestinyGundam機評Ver.2(已入文集):http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3947312
Formula-91''F91Gundam機評:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3953911
可以入去睇下,比D Comment!!
多謝大家背花時間睇,中意就幫手按一下支持啦,可以比多D人睇到!!

評分

參與人數 2樂點 +60 收起 理由
ttimecrisis4 + 10 原創內容
五月霜 + 50 已加入機評攻略集

查看全部評分

回復

用左3日就冇用了=_=(刷圖刷到oc4/.\)
回復 支持 反對

用左3日就冇用了=_=(刷圖刷到oc4/.\)
ccw199792 發表於 20-9-2010 21:21

佢又真係幾好洗既...
回復 支持 反對

我只用來刷任
回復 支持 反對

支持adam
正爆的機評~哈哈
回復 支持 反對

支持adam
正爆的機評~哈哈
利亞耶 發表於 20-9-2010 21:26

按左支持未呀=P