查看: 10972|回復: 91
打印 上一主題 下一主題
收起左側

炮火的戰艦升機需知 (新手/成日俾人踢必讀)

哩一個任務係升機首選,出哩個任之前都係靠新香港,但係因為新香港要局等重高出現同出必,所以平均一場起碼要 3-4 分鐘先打得完,而且經驗值不過 100 出少少,十分唔抵。反觀炮火的戰艦,夠快既話計埋讀取都大概只要兩分鐘就可以完場,所以成為升機人士既首選。

但係玩哩個場升機有唔少不成文既規矩,新手唔知就阻住地球轉而俾人踢,所以在下寫哩篇野專為新手解釋一下,以免浪費大家時間。

一開場既時候,一聽到遊戲既警報聲(即係見到下面既圖片時)就要按鍵盤左上角既 ESC 鍵大約 4 次左右。(曾經有人以為我地叫佢 type ESC 出黎)。按 ESC 既原因係當4名玩家都有按 ESC 時就會跳過開場動畫。當然其他玩家都唔會知道邊個無按,所以通常當你按佐 ESC 之後就 type ESC 以表明你有按。如果你新加入,有按 ESC 但無 type 而有其他玩家無按 ESC ,通常房主會判斷「新黎既無 ESC」咁你就會俾人踢

哩個任務分兩段,第一段就係殺 15 架機,講多無謂啦

第二階段係打戰艦。有三架戰艦要打,分別係攻擊型,防禦型同補助型。防禦型響左上,亦稱為「防/左/上」,譬如有人叫你打防,咁即係叫你打左上果架戰艦啦。

第二段開場既時候每架機既排位係按照你地入房既時候既排位。同第一階段唔同,第二階段由左至右分別排 001, 002, 003, 004,亦即是 001 最近防禦型,004 最近補助型。比較合理既篇排係邊個最近邊架就打邊架,不過亦需要按照玩家所用既機黎安排先妥當。一般黎講最難追既係防禦型。如果叫架 GP03D 或者翼零改去打架防禦型就會好辛苦。所以通常會郁既(防禦型同補助型)都交俾拳/剪機處理會快D。

防禦型(防/上/左):
哩架就係防禦型。特徵係戰艦前面果個天線。打戰艦既時候要打晒全部部件先可以打艦身,如果唔係佢補血快過你扣血,你打天光都打唔爆。

打晒部件先打艦身。如果熟悉 MCA 既話拳機都可以好快搞掂。

補助型(補/副/輔/下/右):
最乾淨既一架,得四個飛彈同一個砲台,最理想係交俾 004 去打,一開場先摧毀右面果兩個飛彈。因為一開場可以打會心。之後架機轉左果陣打佢左邊果兩個飛彈唔駛追得咁辛苦。最後搞掂埋個砲台就可以打艦身。熟手既可以響佢駛出地圖外之前搞掂。如果你係快手既,打完就幫幫隊友啦。

攻擊型(攻/中):
正前面開始既時候唔會郁既一架。遲D架艦都會郁。如果佢開始郁你都未打完咁你真係好慢。唯一要注意係哩架戰艦會放出兵仔,十分煩人既 105 達加如果無去追打防果個咁應該就係追緊你黎打。打部件既時候盡可能飛到後面先打。打會心會快D。

Kill 3/殺 3/k3:
哩個有好多新手都唔曉,響第二階段擊破三架達加(不論突擊達加或者 105 達加或者混合都得,總之夠三架就OK),完場之後就會多D經驗值。

如果無殺 3,經驗值 148

如果有殺 3,經驗值 158 (如果雙經就係多 20,如果用埋副官 G + 40% 再雙經就有 442,無殺 3 就 414)

有無殺到 3 效果十分明顯,所以如果叫你殺 3 你無做就等踢啦。

如果合作夠好,唔駛一分鐘就打完一場。更快既完場果陣仲會剩 5:10 (開場果陣時限 6:00)

評分

參與人數 1樂點 +70 收起 理由
五月霜 + 70 已加入攻略機評集及任務攻略獎勵 ...

查看全部評分

回復

好詳細- -應該日日推上來比d新手看
回復 支持 反對

thanks 有時啲新手黎升又唔識esc or k3
真係waste time
希望啲新手睇到你個post la
回復 支持 反對

好有用波@@
回復 支持 反對

我之前4部awing
5:2x做完
回復 支持 反對

新手快d睇啦=]
回復 支持 反對

呢個文章幫唔到我 我次次比人kick都係因為我load得太慢 人地話我56k...   不過真係幫到好多新手 十卜十卜><
回復 支持 反對

真係好有用,幫你推~
回復 支持 反對

樓主幫到人系咪應該加分呢xd
推post~
回復 支持 反對

多謝樓主
回復 支持 反對