查看: 9130|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡這麼爛都這麼多人玩

想問下樓主
係唔係一定要觸發多,技術要求高
先至係一隻好玩既game???

就算兵堡係技術低又點呢?
大家玩完覺得開心咪得囉
回復 支持 反對

回復 4# gp01fb
爭堡,血堡呢d遊戲,無疑控兵技術要高,平衡性良好,可以分出實力
但係你有冇諗過,就係因為呢d game太明顯分出玩家實力,技術要求高,先至導致玩家少原因
君不見兵堡抽中維京係悲劇,反觀文明不平衡更顯出遊戲可玩性,強者用維京對強文明有挑機性,弱者用強文明可以對付強者,反而平衡性好遊戲,令弱玩家對遊戲產生一種自悲感。

箏堡61,血堡真是非常好玩刺激,自自然然就會有人來玩
而家冇人玩箏堡61,我認為係因為隻遊戲太舊。就算紅警,魔獸爭霸,CS,推出耐左同樣會走下波。更何況箏堡61長期沒有更新的,小人玩係一件好自然的事,就算世界上aoc沒有堡這遊戲,箏堡61玩家同樣會不停地減少外。另外兵堡就好似紅警,魔獸一樣,係箏堡61兢爭對手,雖然大家都係aoc,但性質不一樣,這樣自然便有箏堡玩家流失。

玩邊隻game,最終決定權都係響玩家手中,如果兵堡真的是被封殺
當中一些玩家去左玩其他遊戲,打死都唔玩箏堡61,aoc玩家人數可能更加少
「文化沙漠」只在乎於玩家質素,不在於兵堡質素。玩箏堡61既人,一樣可以有「文化沙漠」
回復 支持 反對