打印 上一主題 下一主題
收起左側

[中台] [加分活動]一人五首國語歌喔!最愛*要加MV唄@v@

關閉 [複製鏈接]
楊丞琳 - 帶我走

係最近電視播映既不良笑花片尾曲`
S.H.E - 紫藤花
個人認為係合唱中不錯的歌`節奏一流-v-
五月天 - 突然好想你
高潮位較多既國語歌`
五月天 - 你不是真正的快樂
單是聽己經不錯`留意到歌詞既含意更加係捉摸到唔少人既內心世界`
林依晨 - 甜蜜花園
比較輕鬆既一首..而家仲係到尋筧緊好聽既國語歌`呢首只係為墊底的說-.-

以上五首都覺得百尼不厭`特別係前4首更加伙小弟既極力推薦-v-

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
24321371 + 20 不錯

查看全部評分

回復 支持 反對

第一首

楊丞琳 - 帶我走
點解係呢首歌呢
因為小弟某夜晚聽收音機
聽到帶我走
覺得幾好聽
而且
聽住呢d慢歌都幾易訓著.
第二首

說好的幸福呢
一開始未出碟時
有人幫佢改名係失落非主流
果時聽個歌名幾好聽
so聽呢首歌
呢首歌一開始d鋼琴聲好好聽.
第三首

張惠妹 蕭敬騰 一眼瞬間
呢首歌第一次聽係唔知邊隻情歌碟
其中搵到首係張惠妹唱(我其中一個喜愛的歌手
所以聽下
聽完變左我其中一隻好歌之一
第四首

F.I.R - 愛過
F.I.R 呢個組合唔會陌生啦...
呢首歌可以聽到F.I.R個女主音幾高音
真係好高音.....
第五首

F.I.R - 月牙灣
呢首歌個MV
拍果個背景真係好靚.
最愛那首

F.I.R. - 需要你的愛
呢首歌好似比中國禁播過(汗
不過呢首歌個MV真係好好睇
又好聽
唔多識形容~

評分

24321371 + 20 FIR既歌好少聽= =一陣試下先xD

查看全部評分

回復 支持 反對

楊丞琳 - 帶我走
watch?v=kaoiFPy0UEM
係最近電視播映既不良笑花片尾曲`
S.H.E - 紫藤花watch?v=Dv9uzj-ozFY
個人認為係合唱中不錯的歌`節奏一流-v-
五月天 - 突然好想你watch?v=lcpzfYQi_IU
高潮位較多既國語歌`
五 ...
瘋Sx鋒` 發表於 5-9-2009 13:34

第1首成年前...不過係佢隻碟中最好

而家仲係到尋筧緊好聽既國語歌`呢首只係為墊底的說-.-<<<<<你真係好少聽....

墊底真係想比人鬧-.-
呢首 除左 麵包的滋味+淚光雨之外最好的了
回復 支持 反對

第1首成年前...不過係佢隻碟中最好

而家仲係到尋筧緊好聽既國語歌`呢首只係為墊底的說-.-
j32738 發表於 10-9-2009 18:51

= =大J版唔好嬲...再介紹多D..續加分!
回復 支持 反對

遲D先...
呢首歌好似比中國禁播過<<<點解會咁?
回復 支持 反對

遲D先...
呢首歌好似比中國禁播過
j32738 發表於 19-9-2009 18:35

好似係個MV D行為太激...
回復 支持 反對

仲以為係獨立- -
回復 支持 反對

GEM無敵  囧   

by2 我知道
個人唔鍾意by2 but首歌真係巧巧聽   好sweet

好激既歌  好正

好有feel既歌  好悲觀不過 囧

好舊 不過 好聽咪得lo -.-

由於前面某人既解釋令我苦苦鑽研左成半粒鍾先明白點樣放片(yahoo知識周圍走 囧)
所以我要放一首  惡搞  即係第六首 囧

懷     念       M       J

評分

黑色彩虹 + 20 首惡搞野,幾好= =

查看全部評分

回復 支持 反對

5TO1BVMbhUk
GEM無敵  囧   
n96NZwX9rK4
by2 我知道
個人唔鍾意by2 but首歌真係巧巧聽   好sweet

srGToRDxhgI
好激既歌  好正
8c-ZOfYYbDM
好有feel既歌  好悲觀不過 囧

zBL9Ekonzho

好舊 不過 好聽咪得lo -.-

...
s0103600 發表於 1-10-2009 03:20

不好意思,我解釋得較複雜..

GEM果首係MV黎架咩-.-?唔係整張圖播首歌就當係MV咩?

TANK果兩首值得post,不過我最鍾意唔係呢兩首
回復 支持 反對

網遊版R姐姐客串路過此地。

無聊發現此活動人流不高的成因…
1.活動推廣力度感覺不大。
2.試聽區人流其高,但呃帖、只為下載歌曲的人也佔太多,真正會欣賞歌曲的人不多,很多都是人云亦云,很多人覺得好聽、自己就跟大隊說好聽;所以會拿音樂討論的知音人,在樂古這種以網遊為主打的討論區,始終有限。
3.麻煩,因為推介五首歌、寫自己的感想已經花時間,再特地上Youtube找MV真的很煩…(而且不一定找到MV呢,主流和近代流行曲除外。)
4.始終每個人愛的音樂不同…香港來說,以我身邊朋友作例,比較常見他們愛聽的非普通話歌曲,總是英文、日文歌。我總覺得…英文差勁得很,老是裝樣子聽英文歌,完全不理解歌詞來欣賞音樂,根本是聽旋律。(老實說…滾回去聽貝多芬吧!旋律一流、音色美妙呢- -)

以上個人意見,不喜請略過=.=

* * * * *

無聊一問…
有人聽過《後來》呢?這一首也不錯的。

最近比較愛聽《第五季》和《看到最遠的地方》XD
回復 支持 反對