查看: 4093|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4>第14期 (兵中至尊 冥空•界殛)

網上好多言論(包括小弟)都覺得今期<4>既故事有d亂,節奏&感覺同初期唔同晒,一來冇左宇外流代既玄奇味,二來冇晒香港既寫實感,感覺就好似睇冇時代背景既龍虎門一樣。-_-
明白黃易同文敵既編寫會有差別,所以造成頭十期同最近既風格有異。小弟亦唔係批評文敵加入唔好,相反佢既加入豐富左之前既情節。阿天既前世今生,「神兵會」既出現,加多幾把上古神兵、宇外神兵,神聖+希魔計劃大鬧地球等等,唔再係單一既穹白vs神聖既宇外流化。不過推出既人物,兵器太多太快,令到前面舖排神聖&穹白兩軍對決既緊張氣氛一下子冇晒。而好多讀者想睇既寫實香港七、八十年代,隨住香港太多神化人物出場而冇左,呢點實屬可惜,而家變返本一本冇時代背景既漫畫,讀者投入度就會大降,希望龍少要好好把握住,快d同文敵將<神兵4>納入正軌,「宇外流化」需要玄奇;「香港1973」需要寫實﹗﹗

無疑<神兵4>比市面好多書都有心機,而正因為咁我地至會希望龍少可以突破固有既框框,好似龍騰既龍神成功,在於龍少塑造出屬於香港既super hero﹗令到大家耳目一新嘛﹗

講左咁多,係時候拉返呢期既故事喇﹗神聖上期跳飛機,原來係去見佢秘密組織既軍隊,仲顯示佢飛天既能力,(好地地一個黑道大哥,見倒穹白時仲嚇到瀨尿,點都唔似一個組織軍隊既人嘛?誇張得滯了……)同時亦帶出貌似希特拉既人物「希魔」同佢口中既「魔兵」。
另一part就返返去醫院,除左顯示出阿天刀槍不入既神功之外,亦帶出需要追殺阿天,一班都有神功既「神兵會」成員;而非常有型既新人物「百渡大師」(金佛中人)&佢既兵器「大圓滿」亦都出場,同阿天前世迅雷有d因怨,坐住筋鬥雲,sorry,應該係大圓滿飛去搵阿天(呢個人物真係好型,不過佢既出現太過超現實,好似睇緊聖鬥士咁…)最後阿天不敵「神兵會」,眼見就要俾消魂殺害之際,迅雷呢位替身使者出現幫阿天擋左一劍。。。

今期出現既新花款有
  • 地球神聖軍、希魔&佢口中既魔兵
  • 「神兵會」&3位有異能既新人物
  • 聖鬥士「百渡大師」
  • 替身使者「迅雷」。

睇報告都睇到有d亂哩?雖然係亂,但係依然要讚既就係畫功保持水準,「百渡大師」復活同消魂出鞘一幕都好有迫力。只係太多新人物出場,再加上接受唔倒黑社會大佬能夠組織一隊軍隊,扣晒分了。奇怪既地方係「百渡大師」明明見唔倒對眼,係要話佢眼光炯炯有神;消魂出鞘時係「人斷魄.魔消魂」,但係黑鬼用時又唔見有事wor~;而今期旁白亦過多,犯左一般港漫既毛病,要加倍注意喇﹗

另一樣要特別注意既係最近都出現文不對題既情況。之前《無量神兵界》如是,今期「冥空•界殛」如是,成期都唔見有「冥空」出現既?唔通係小弟理解錯誤,界全名係「冥空界殛」先真?
呀﹗差d唔記得提今期送既「小界殛」tim﹗手巧精美,但係打造略嫌粗糙不過包裝幾特別呢﹗而冇入膠袋咁出,會唔會有報販借d 2唔送呢?嘻~~

最後講下個封面,下期個面相係龍行,今期變左無眉既白髮者,感覺差dd。下期既超勁誇頁封面就睇草稿都知正喇﹗^_^ p.s預告d字依然唔多通順,講左幾期,希望會改善啦﹗
回復

上期封面既「草圖」(見福龍BLOG),細心留意 天仔身邊有把「半月形既物體」同埋D火
但係之後出既封面就變左2條龍咁,而今期既封面冥空•界殛又係把「大圓滿」
係有用意定係我睇錯?

今期有少少要彈下
1. 封面寫「界極」,內文寫「界殛」 (上次預告都係寫「極」) 即係想點先?
2. 百渡大師破金身而出時,手上冇拎任何野,之後打雷手上就多左串佛珠,封面都冇拎
3. 呢2期好多新人物,有D亂,好似X-MEN咁,異能人大亂鬥?
4. 新人「金髮女郎」把頭髮好似GUILTY GEAR入面果個人物...(唔記得咩名)
5. 新兵器「龍旋」(有叉果把) 好似EVA入面支咩咩矛.......
6. 點睇迅雷都好似超人....識飛...
7. 葉青之前個LOOK得D囉, 粉紫色~HEHE~
回復 支持 反對

原帖由 brightism 於 17-5-2008 22:24 發表
上期封面既「草圖」(見福龍BLOG),細心留意 天仔身邊有把「半月形既物體」同埋D火
但係之後出既封面就變左2條龍咁,而今期既封面冥空•界殛又係把「大圓滿」
係有用意定係我睇錯?

今期有少少要彈下
1. 封面寫「 ...
應該右邊似eva個把係分天
左邊係龍船[[bao_34]]
回復 支持 反對

[[bao_42]]正,繼續支持
回復 支持 反對

睇到討論區內部份留言估計好多人可能唔太鍾意今期,我反而覺得今期幾好睇,百渡大師出場相當有型,個角色幾有可塑性,幾期待百渡下期表現,神兵會o既出現令故事發展多左變數,其實今期睇得出劇情係「放」左好多,要科幻o既就唔好怕被人話唔合理,劇情可以去盡o的
回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

其賓單獨一期黎睇,今期無疑係好豐富。只不過同之前既情節唔吻合。
1.沙曼洛只係一個黑幫大佬,無端話佢組織左軍隊wor~~好,當佢真係組織軍隊,咁佢黎香港既目的係咩呢?既然已經有咁多$買軍火,真係黎香港炒下股票仔拎少少$就算啦?而且佢係有成支軍隊既人,之前見倒穹白既幻影會驚到瀨晒尿咁滯咩?唔係咁虧卦?
2.一下子出現太多新人物,同之前慢慢煲人物既節奏唔同。去到急左d~
3.冇左香港寫實之處,之前神4吸引小弟既地方,係望見舊香港既特式,點知而家好似變左本龍虎門咁冇時代背景,真係有d失望。最想係佢加返d我地熟悉既香港73人物入去,甚至加埋阿天偶像李小龍做配角,何樂而不為呢?
回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

看到有漫友說上期預告頁那個人像密藏龍行,我第一眼看就覺得不是他,大家覺得像密藏龍行嗎?
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

上期刊登的14期封面草稿,與真正推出時的完成圖不同,故上期有人認為百渡大師與密藏龍行有關亦不為過。^_^
回復 支持 反對

睇書其實可以好簡單, 睇完喇, 覺得好睇咪讚
乜原來「讚」就係代表讀者冇質數、對本書冇要求?
「彈」就係代表有份量、睇得夠深入?
真係失覺晒
回復 支持 反對

小弟新人報到,入呢個壇純係龍少Fans,個人覺得創刊至今都好精彩,希望keep住,我會繼續支持![[bao_49]] 講返把送嗰把小神兵,感覺上有D名過其實,手功比較粗,同埋嗰個可轉動嘅手柄真係唔掂,事關轉完之後成個手柄鬆晒,結果又再買多本攞多把新嘅嚟收藏![[bao_27]]
回復 支持 反對