打印 上一主題 下一主題
收起左側

有碗話碗,有碟話碟!!

很高興得到 jixiong 大大o既直接回應,"言詞恭維"當然並唔係指定針對 jixiong 大大,起樂古以外亦不乏“狂傲霸絕”之徒,難得樂古內惟一果位“狂傲霸絕”之徒已走,我當然唔想步佢後塵,其實樂古o的個神 4 討論區我深覺o的度o既網民觀點比較持平,唔似得外面某o的討論區一本書唔鍾意、甚至未睇已經起係狂踩,但有時起樂古睇見網民對神 4 o既評語未免過於偏重讚賞、少於批評,但事實上神 4 表現是否有咁好成績,有o的我真係覺得言過其實,當然我相信真係有人滿意宜家既神 4 ,不過我相信神 4 以目前黎講仍有不足之處
講返"火雲邪神"問題,"火雲邪神"好唔好睇我唔敢好肯定咁講啦,其實"火雲邪神"不過係想舉一個例子,唔岩可以用"名捕"做例子,據我了解"名捕"初期都係短篇故事,成個故事就只有"會京師"一段,不過之後"名捕"反應好先至變成今日長篇,點解神 4 唔好好借鏡,將長篇當短篇做,將好好o既劇情精煉起頭十幾期,令讀者睇到五、六期已經有口碑,當然你又怕往後劇情會後勁不繼,故事劇情o既野都係由人度出黎,如果編劇功力不足,就算開頭劇情慢慢黎上,之後劇情點都會後勁不繼,時代唔同,宜家仲係頭廿期等角色成長、練功?之後仲慢慢帶出故事?等到佢好睇?可能好睇果陣已經流失好多讀者,我唔 Cut 書,本書消得唔好,作者都將本書腰斬啦,講真果句,有幾可一本書中段開始好睇,可以吸引到幾多新讀者?開頭冇追開o既人好難會追返囉,會o既,起書屋咪會囉
坦白講,神 4 往後劇情大家都唔會知道,當然除左編劇啦,咁又憑咩講宜家係慢慢帶入劇情,可能宜家神 4 大家睇到o既已經係神 4 交代劇情最快位,我唔敢話自己聰明,王小龍傳我淨係買左一期,我覺得自己已經蠢左一次,睇返宜家神 4 真係冇咩好睇,伏線又唔多,實情係好難令人相信未來會更好睇囉

回復 支持 反對

wood2046,
我也很高興能夠和你繼續討論。說到批評性質的留言,此區的確相較的少很多。我也到過一些比較極端批評的討論區,他們很有自己一套的看書習慣。另外,一般上來說“官方”的都不會“紅”過那些“非官方”的啦。畢竟人家已經習慣性的在那邊暢所欲言,也不知道這邊會不會非常“官腔”。

非常認同《神兵》還有很多不足之處。因為身在大馬,看得比你們遲太多。所以我很難就每一期去作討論。在我可以講這一期時,你們那邊就出最新的了。更何況我比較不喜歡就“每一期定生死”而作結論。當然不是說你們一期一期的累積下來討論的觀點不好。個人喜好而已。所以我有打算學漫遊者的blog般,作一些小結評論。不過不想和他一樣每個月作一次,就設定成每十期一小結。畢竟我一直強調要看多一些才比較容易看清楚故事走向嘛。不知道做不做的成,盡力吧。如果能成事的話,倒是還望多多指教。

其實龍少和強哥的編劇功力有多高大家心照啦。黃易是否真的能夠發揮作用真的很難講,所以我才會給多幾期機會。相信《神兵》銷量也只是一般吧。很多其他討論區的網友已經cut書了。還沒到十期啊,陰公!

說到一本書中段開始好睇真的不多,印象深刻的是《天子6洪武大帝》。還記得向朋友借來看了前面大概5,6期,我少有的提議朋友cut書。沒有想到現在成為了我投選的2007年最佳編劇。

說到《四大名捕》,你倒是選中了一個“特別例子”。其實前面哪兩段“單元短篇”的《會京師》和《碎夢刀》是不好賣的。他們後來把故事大幅度偏離了原著寫了一般上比較受讀者歡迎的“長篇武打型式”才能夠賣到現在。君不見我們的四位名捕已經不再是“捕快”而變成了“江湖俠士”嗎?記得那時大馬版就是這樣停刊了,後來是以港版回書接著賣的。因為售價便宜就繼續捧場了。雖然以上所說是以大馬情況為準,但是我相信香港方面應該差不多吧。不然大馬那裡來那麼多“港版”賣?今年年頭還開始打包5本賣5元馬幣,也就是一本一元的大拋售呢。

個人感想《四大名捕》是“成也唐十五,敗也唐十五”。我雖然比較喜歡前面比較忠於原著的兩個單元短篇,但是唐十五此角的出現的確為故事帶來很大衝擊。可是後來他如同練成了“不死神功”般一直“死不去”,故事已經不再有一個完整的編劇,而是一個騙局。此騙局高招之處在於每一次想cut,它都會出一些我喜歡但是之前被浪費掉的《說英雄》角色。如蘇夢沈和狄飛驚。但是我去年年尾終於cut了,因為故事已經空泛的難以接受。而且在大馬也停止發售“回書”,改由“航空版”也就是既期港版的同步發行。售價當然提昇,誠如你所說,我何苦要拿錢來買不好看的書。

題外話:《王小龍傳》嘛,我比你更蠢。為了支持一向也欣賞的周聖繼續留在漫畫圈,二話不說“買”!結果呢?完全不好看,故事有夠廢!最大的罪行就是完成的畫面竟然比不上草圖美。如果細心比較每一個“下期預告”所刊登的早圖,你會發現本來好端端的人物比例在完成圖裡是頭,身分家的。想到只有區區的16期,好頭好尾給他留個全屍算了。結果它竟然也學《火雲邪神》加4期。簡直無名火起!之後聽說玉記打算繼續出“前傳”長賣長有,就為它取了個化名,叫著《辛苦了我們》黃玉郎又有《錢賺》。如果你用普通話讀出,應該有點像《新著龍虎門》黃玉郎又有《前傳》,不為“搞笑”只因覺得“可笑”。每一期買回來只是有心機看專欄。比主戲的漫畫好看何止百倍。只希望玉記用此法賺了錢,好好運用在之後開拓新書上。希望玉記和鄭健和合作的會是一本原創新書。
回復 支持 反對

相信大家都係「愛之深,責之切」,難得市面多一本誠意十足既港漫,各位當然想本書越做越好啦﹗
論畫面,<神兵4>絕對係行內數一數二(拍得住天下「畫集」)

論故事,只係出左9期。雖然唔係期期都好好睇,不過起碼最近既結尾都做倒高潮位。至於個故事平淡與否就見人見智,小弟暫時都收貨會買落去。(我就試過中途cut左小魔神,龍神仲有神兵2喇﹗希望神4唔好咁啦﹗)
主線環繞神聖同穹白既恩怨的確唔夠吸引,希望龍少可以諗諗計唷﹗

論人物,角式造型真係唔錯丫~~不過性格的確有d模稜兩可,穹白霸氣十足,但係的確唔夠奸;久石開頭都有期望,(第一期話白象古刀係為俾久石用而鑄架wor~)點知同穹白差太遠....阿天風趣抵死,但係佢對宇外流化太過慎定,感覺有D唔合理......

總括黎講,<神4>依然係一本值得支持既作品,希望讀者唔會太快定斷,繼續支持啦﹗(呵呵~~唔知佢賣幾多書呢?^_^)
回復 支持 反對

[[bao_27]]希望神兵係編劇方面加多D心機!
回復 支持 反對

大陸的港漫論壇對神4的討論並不熱烈,討論人氣遠不及新龍系列、天子6,甚至比不上四大名捕,主角、劇情似乎真的沒甚麼吸引力!?
回復 支持 反對

[[bao_45]]睇完第九期,感覺個故事好似就完大結局!
回復 支持 反對

好似宇外一直沒有明確的地圖,一行人跑來跑去完全沒有方向感,異世界不比香港,香港就算年代不同,地理位置還是一樣。
回復 支持 反對

[[bao_46]] 其實我都發覺有時D故事會好似股票甘上上下下.[[bao_35]]
[[bao_46]] 不過打斗就一流!
回復 支持 反對

我覺得神兵4適合60期至80期內完結既中篇漫畫....
見賣得收資平衡就唔把它的話 的確是可以令到班手足,伙記助理們有野做....
但係只會令到一些讀書慢慢醒覺..唔再睇....最好例子一定要數 風雲啦...
我相信龍少一定有同感,因為大聖王最後一期佢有周記透露左.....
回復 支持 反對

神兵4係我第一本買既漫畫!!我一直都有買!!

希望唔好咁快就沒甚麼吸引力啦(有少少了)!!!!
回復 支持 反對