樂古Nakuz

標題: MaiMai GreeN PLUS!歡迎各位嚟交流下 ( GREEN PLUS 新歌 : 共四首 [打印本頁]

作者: 櫻之道    時間: 4-3-2014 12:14
標題: MaiMai GreeN PLUS!歡迎各位嚟交流下 ( GREEN PLUS 新歌 : 共四首

希望樂古可以有個POST交流下MAIMAI\(0w0)呢度可以求教學,分享成績, 討論MAIMAI等~

如果唔介意(而又夠人)嘅我地可以開個Nakuz Whatsapp Group!
大家約埋一齊打MAIMAI
[PM你電話比我吧~]

『maimai GreeN PLUS』プロモーションムービー
[youtube]menrb9cL2Dw[/youtube]

Maimai GreeN 預定於2月26日進行版本升級為maimai GreeN PLUS (HK: 3月4)。
開始稼動時會同時追加多首新歌曲,請各位玩家拭目以待。
另外,這次升級內容有新增最新的滑行圖樣以及滑行音效與觸碰音效可更換為自己喜歡的音效。

新コレクションイベントがスタートします!

期間限定で新曲をプレイし、条件を満たすとコレクションをGET!
今回、アイコンの一部を公開します!

GET条件は、イベント期間中にmaimai筐体のコレクションリスト及び、
maimaiNETのコレクションリストからご確認いただけます。
イベント期間は予告無く変更される場合があります。

各TITTLE/ICON如何入手? (圖文版):
さらに!新maimileコレクションも追加! こちらも一部を公開!ネームプレートはこちら!
-基本上你楝歌嘅時候, 每首歌如果有Tittle/Icon拎的話, 右上角係會寫的
-當然亦有隱藏Tittle/Icon, 係唔會show出嚟, 不過通常都係MAS AP www
-如果要想拎哂所有Tittle/Icon, 會係非常燒錢o4
-拎Tittle/Icon方法包括:
VS MODE/ SYNC MODE (99%/100%)/ Rank S/ Rank SS/ AP/ 9SPEED/ FC/ 1p2p etc...
總之你諗到嘅都有 (好似係)

希望大家會易喲明: (待確定)
1. Saisoku Saikou Shutter Girl

任可LEVEL用9速打就有TITTLE

2. GO MY WAY!! /THE IDOLM@STER 2nd-mic/ The world is all one!!

EXPERT 三首FULl COMBO就有ICON (1cred內打完有TITTLE)

3. Guren no Yumiya

AP就有TITTLE wwwww

4. YATTA!

BASIC CLEAR就有葉ICON

5. Kotoba . Colorful

左右機各打一次就有野拎

6. Sweet Little Sister

VS MODE SS + 贏對手 就有野拎

7. Ringo Karenka

VS MODE S + 輸比對手 就有野拎

ICON/ TITTLE/ BACKGROUND 小總結:

基本上都大部份都唔難拎, 但有VS/SYNC MODE, 所以友人好重要w.....
- ICON: 主要從全LV CLEAR/FC 獲得
- Tittle: 主要從SYNC/VS MODE 獲得  
- BKG:差不多全部用maimiles買的

更新曲目:
- 林檎華憐歌 ビートまりお母(尾崎順子)
- DRAGONLADY Nankumo/Cube3
- THE IDOLM@STER 2nd-mix ナムコエンジェル「アイドルマスター」
- The world is all one!!  ナムコエンジェル「アイドルマスター」
- GO MY WAY!!  ナムコエンジェル「アイドルマスター」
- THE iDOLmoster ナムコエンジェル「アイドルマスター」

卡通:
- 紅蓮の弓矢 Linked Horizon「進撃の巨人」
リクライム ROOKiEZ is PUNK’D「弱虫ペダル」

VOCALOID:
- magician’s operation EZFG
- M.S.S.Planet M.S.S Project
SPiCa とくP
- アゲアゲアゲイン Mitchie M
二息歩行 DECO・27

東方Project:
お嫁にしなさいっ! ARM+夕野ヨシミ(IOSYS)
- 最速最高シャッターガール ビートまりお(COOL & CREATE)
- sweet little sister Silver Forest

J-POP:
- RPG SEKAI NO OWARI
- YATTA! はっぱ隊[COVER]

不過有兩首歌都係要用MAIMILES買:

さらに!新情報!「maimile」購入楽曲として…

D.watt(IOSYS)さんの
【ぐるぐるWASH!コインランドリー・ディスコ】

Staさんの
【Monochrome Rainbow】

が追加されるよー!!

MAIMAI GREEN →  GREEN PLUS:

新判段(?)
RANK SSRANK SRANK AARANK A+RANK A
FANTASTICEXCELLENTGREATNICECLEAR

新BREAK/SLIDE音(要買):
BREAKとSLIDEの音を、maimileで購入した音声に変更できます
※BREAKとSLIDEはそれぞれ別アイテムになります。
maimileとの交換は各アイテム毎に行われます。

新HOLD:

- 圓頭 變尖頭o4

新SLIDE新打法:

maimai GreeN PLUSにご期待ください!!

Screen Shot 2014-03-06 at 2.35.43 AM_meitu_2.jpg (54.87 KB, 下載次數: 34)

Screen Shot 2014-03-06 at 2.35.43 AM_meitu_2.jpg

作者: victor609    時間: 4-3-2014 12:34
我只知鑽石山荷里活仲未更新/_\
作者: 櫻之道    時間: 4-3-2014 12:49
我只知鑽石山荷里活仲未更新/_\
victor609 發表於 4-3-2014 12:34

有兩隻碟, 一隻更半個鐘 另一隻要更成兩個鐘 (好似係)

[聽講]MKSG更緊>_<
作者: victor609    時間: 4-3-2014 12:53
原來大大高手黎/_\
作者: 櫻之道    時間: 4-3-2014 12:57
原來大大高手黎/_\
victor609 發表於 4-3-2014 12:53

渣渣only.... 仲係好多歌打唔到 o4
作者: victor609    時間: 4-3-2014 13:23
回復 5# 櫻之道

得閒都出黎交流下, 多數出現鑽石山荷里活, 有時金星呀SMARTGAME呀都會去, BTW我RATING得10架咋 /__\
作者: 櫻之道    時間: 4-3-2014 14:02
回復  櫻之道

得閒都出黎交流下, 多數出現鑽石山荷里活, 有時金星呀SMARTGAME呀都會去, BTW我RATING得10 ...
victor609 發表於 4-3-2014 13:23

有去SG我可能都會見過你喎XD
作者: lll161616    時間: 4-3-2014 14:21
踩場?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-3-2014 01:51
我自無印玩左幾鋪之後就冇玩
雖然見到今次入iM@S有少少心動 不過依然唔玩

嘛 總之有個帖就好了
作者: 櫻之道    時間: 5-3-2014 10:03
踩場?
lll161616 發表於 4-3-2014 14:21

吹咩吹咩
星期日同我一齊早啲去88玩啦xd

我自無印玩左幾鋪之後就冇玩
雖然見到今次入iM@S有少少心動 不過依然唔玩

嘛 總之有個帖就好了 ...
Torchic╳小火雞 發表於 5-3-2014 01:51

今次G+出左好多歌, 不過好多因為版權問題HKver冇出到(好似係)
作者: Wing_xxx    時間: 5-3-2014 19:53

嘩 好多高手 我岩岩玩左冇耐 RATING 得8.幾  想搵人一齊玩阿  不過PM吾到@@?
作者: wsayu123    時間: 5-3-2014 20:45
姐係有D歌沒得玩? 如 リクライム ROOKiEZ is PUNK’D「弱虫ペダル」 搞到我仲一心期待玩到呢隻歌添
作者: 神話之夜    時間: 6-3-2014 01:30
小弟得4.8幾T_T
作者: 櫻之道    時間: 6-3-2014 01:54
嘩 好多高手 我岩岩玩左冇耐 RATING 得8.幾  想搵人一齊玩阿  不過PM吾到@@?
Wing_xxx 發表於 5-3-2014 19:53

我記憶之中初心者好似未用到pm lol
你去開邊度玩呀~ 不如你俾你卡名我~

姐係有D歌沒得玩? 如 リクライム ROOKiEZ is PUNK’D「弱虫ペダル」 搞到我仲一心期待玩到呢隻歌添 ...
wsayu123 發表於 5-3-2014 20:45

我只知冇SPiCa跟二息步行 o4
不過我影左相~ 一陣俾你地睇~
作者: Leaf~A    時間: 6-3-2014 01:58
雖然我冇玩maimai
不過我將Jubeat個卡名改做NK*支持下吧XD
作者: 櫻之道    時間: 6-3-2014 02:04
小弟得4.8幾T_T
神話之夜 發表於 6-3-2014 01:30

Rating好快升嫁姐~ 最緊要打得開心~
btw你去開邊度打~?

雖然我冇玩maimai
不過我將Jubeat個卡名改做NK*支持下吧XD
Leaf~A 發表於 6-3-2014 01:58

WA! THX xd
見到你個名諗起maimai icon xd
作者: lll161616    時間: 6-3-2014 02:41
雖然我冇玩maimai
不過我將Jubeat個卡名改做maimai支持下吧XD
作者: 櫻之道    時間: 6-3-2014 03:01
雖然我冇玩maimai
不過我將Jubeat個卡名改做maimai支持下吧XD
lll161616 發表於 6-3-2014 02:41

見過你玩MAIMAI (笑)
作者: Wing_xxx    時間: 6-3-2014 16:11
回復 14# 櫻之道

一係有冇其他方法聯絡左先?  因為我冇話特別去邊度打XD
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-3-2014 21:00
循例說一下(因為之前冰仔說過 這句話是必須要說的
的如果有阻到的話就十分抱歉

===================================

本壇和本版不會反對會員使用壇名作團體名稱並成立團體
不過 假若有關團體遇上任何問題或事故的話 本人及本壇恕不負責

至於冰仔...既然聲稱加入了NK團 那麼負不負責就要交由他自己決定了

祝開團順利
作者: timothy0623    時間: 8-3-2014 22:47
未入坑前問定先,
其實玩mai mai 係咪一定要戴手套打?
我見到有D人玩有戴 有D又冇,
如果要戴手套的話,
手套邊度有得買?約幾多$?
作者: victor609    時間: 9-3-2014 02:14
回復 22# timothy0623

回樓上,其實初頭玩簡單既歌可以唔洗買,但你逐漸玩d高lv既歌,就會愈多slide,唔戴手套去掃d slide會好絕
利申:玩個時有戴

呢次更新既歌個人感覺好多break,所以ss都容易左
作者: oOpkwongOo    時間: 11-3-2014 12:34
新手留名
作者: 六神綱    時間: 11-3-2014 19:11
我想問...點解我sega id明明岩密碼都登入唔到的?
作者: 櫻之道    時間: 14-3-2014 10:26
新手留名
oOpkwongOo 發表於 11-3-2014 12:34

你卡名係咩~

我想問...點解我sega id明明岩密碼都登入唔到的?
六神綱 發表於 11-3-2014 19:11

有冇圖可以睇下?
作者: lll161616    時間: 15-3-2014 05:46
本壇和本版不會反對會員使用壇名作團體名稱並成立團體
不過 假若有關團體遇上任何問題或事故的話 本人及本壇恕不負責

祝開團順利!!(我5打maimai- -'')
作者: 神話之夜    時間: 19-3-2014 21:22
Rating好快升嫁姐~ 最緊要打得開心~
btw你去開邊度打~?

WA! THX xd
見到你個名諗起maimai icon xd ...
櫻之道 發表於 6-3-2014 02:04

版主,我去開荃金打嫁~得閑撞下我啦
不過我通常星期五晚去(通常打到收鋪
卡名:KEN 5.15RK/...\

本人表示少打MAIMAI 主打DEA ~
作者: 櫻之道    時間: 20-3-2014 12:34
版主,我去開荃金打嫁~得閑撞下我啦
不過我通常星期五晚去(通常打到收鋪
卡名:KEN 5.15RK/...\

本人表示 ...
神話之夜 發表於 19-3-2014 21:22

好呀~ R你連機
作者: 神話之夜    時間: 20-3-2014 20:21
好呀~ R你連機
櫻之道 發表於 20-3-2014 12:34

我星期六先落呀~
作者: 櫻之道    時間: 21-3-2014 10:11
我星期六先落呀~
神話之夜 發表於 20-3-2014 20:21

我星期六 SG
作者: 櫻之道    時間: 21-3-2014 10:13

冇左最尾兩首
作者: 神話之夜    時間: 21-3-2014 13:41
我星期六 SG
櫻之道 發表於 21-3-2014 10:11

我少落SG
作者: ZXAvent    時間: 22-3-2014 12:38
咳。。。    本人多數沙田沙龍打

Sg係係邊度?
作者: 櫻之道    時間: 23-3-2014 11:57
咳。。。    本人多數沙田沙龍打

Sg係係邊度?
ZXAvent 發表於 22-3-2014 12:38

我都有可能見過你喎!大大卡名係咩Btw sg係mk,新寶戲院果邊
作者: Wing_xxx    時間: 23-3-2014 19:34
新歌好難 紫譜...
作者: 櫻之道    時間: 28-3-2014 09:43
新歌好難 紫譜...
Wing_xxx 發表於 23-3-2014 19:34

反而11lv果首仲易囧
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-3-2014 13:41

http://maimai.sega.jp/blog/?p=3266
新曲desu

我看一看JOYPOLIS的新曲list
又RA 又MM 又RAMM...嗯...
作者: 櫻之道    時間: 4-4-2014 09:41
新曲desu

我看一看JOYPOLIS的新曲list
又RA 又MM 又RAMM...嗯...
Torchic╳小火雞 發表於 31-3-2014 13:41

好似又有幾首海外冇~
--------------------------------------------

終於S到

作者: raneuth    時間: 5-4-2014 03:51
新手留名
作者: 櫻之道    時間: 9-4-2014 11:42
新手留名
raneuth 發表於 5-4-2014 03:51

去開邊度玩呀
作者: raneuth    時間: 15-4-2014 16:00
去開邊度玩呀
櫻之道 發表於 9-4-2014 11:42

荃灣 旺角 長沙灣 九龍灣
作者: kwhy    時間: 12-5-2014 00:02
到宜家都只係開到幾首master既渣渣留名.

平日去開VZ,油金,北角.
不介意各位大大見到小妹時,指教一下或者連機 (つд⊂)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-5-2014 01:39
多多指教

=========================

好了想請教一下高手們
到底rating是如何計算的
什麼情況之下會升 什麼情況之下會跌

我只知道打難度高的樂曲而且成績要好
不過確實的資料還是不太清楚
作者: [H]mel    時間: 15-5-2014 19:32
唔知係唔係例大祭的緣故
呢幾日maimai又加左4首歌

最注目係狂氣優曇華
IOSYS另一首經典電波曲阿
不過要注意M譜超詐稱!
完全係披著lv11皮的lv12...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-5-2014 20:10
優曇華院
今日我d朋友都係度講呢首野有幾難有幾難咁
作者: oOpkwongOo    時間: 17-5-2014 02:38
優曇華院
今日我d朋友都係度講呢首野有幾難有幾難咁
Torchic╳小火雞 發表於 15-5-2014 20:10

呢隻歌同魔理沙一樣
都係niconico全盛期個堆人先識既歌好似係

無12lv咁難但一定係11上位
作者: raneuth    時間: 17-5-2014 13:27
患部難過hell flame(12)
作者: 櫻之道    時間: 25-6-2014 02:41
多多指教

=========================

好了想請教一下高手們
到底rating是如何計算的
什麼情況之下會升 什 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2014 01:39

基本上分30首TOP, 同10首recent。果30首歌嘅分 = MAX RT
而另外10首歌就係你最近打嘅果10首 = 現 RT

M方之前就做左個表, 可以比你計到RT
Rating calculator Temp.xlsx (15.64 KB, 下載次數: 91)

Record去 maimai log睇就OK
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-6-2014 21:40
哦 M方個表
其實我已經睇過
所以大概都明白係點計

不過我仲追緊上10
作者: 櫻之道    時間: 26-6-2014 03:27
哦 M方個表
其實我已經睇過
所以大概都明白係點計

不過我仲追緊上10
Torchic╳小火雞 發表於 25-6-2014 21:40

其實練V家歌都係唔錯嘅選擇,大包圍
作者: omoineko    時間: 14-11-2015 09:20
新手揾庇護~仲有冇人打緊MAI?入坑冇耐~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2