樂古Nakuz

標題: 再見SDGO. [打印本頁]

作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 16:22
標題: 再見SDGO.

一隻玩左四年既GAME,

今日終於因為小弟學業問題,需要放棄了.

起初一直投入係遊戲世界,忘記哂所有現實既野.

無錯,係好享受每次更新出新機,入點,買新機,繼續係個GAME度打打殺殺.

但咁樣有意思咩..?

真係有D後悔之前放左咁多時間係GAME入面.

人越大,都就黎要投身社會,我認為要好好諗清楚下,無理由一世對住部電腦打機.

所以,小弟都係時候收皮了

以前係街場有咩得罪,各位唔好介意了.

我都知我份人難相處.

但你地見到呢個帖,鍾意_我既,隨便啦.我都係上黎講句跟住就走.

但都係講果句.

真係要停了.再玩就不知時日.

所以,

"運命之炎厄"呢個Account暫時都唔會有人上線.

*如果識我既FD,有興趣幫我接手住呢個AC可以PM我

最後希望大家明白,有時候,時間唔會等你一個,要好好把握自己既時間,做好你想做既事情.

希望送返首歌比大家.

[youtube]ztvMwmPaByg[/youtube]
作者: CEMA    時間: 2-6-2013 16:23
這樣又何苦呢,你真的決定退出,不回來嗎?
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 16:25
這樣又何苦呢,你真的決定退出,不回來嗎?
CEMA 發表於 2-6-2013 16:23

我希望好好處理左學業問題先..
同埋有時屋企生意有野要幫手,好多時間都應該接觸唔到SDGO.
我反而認為咁樣更好...因為當你有其他野做,無時間打機,覺得自己會對現實有返D交代
作者: CEMA    時間: 2-6-2013 16:30
回復 3# 運命之炎厄

這到也是,總不能經常打機,現實比較重要
退出總是遲早的事,有空閒時間就打一回就好了
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 16:36
回復  運命之炎厄

這到也是,總不能經常打機,現實比較重要
退出總是遲早的事,有空閒時間就打一回就好 ...
CEMA 發表於 2-6-2013 16:30

我唔想打到比條女拆左部電腦先識驚

再D上水好過一直唔知時日過.
作者: CEMA    時間: 2-6-2013 16:40
回復 5# 運命之炎厄

有時間再玩也不晚阿,先處理現在情況才是正確
作者: cya7    時間: 2-6-2013 16:41
回復 2# CEMA

CEMA近況幸福嗎?每日忙碌嗎?
仍然是那麼戇J 嗎?
作者: derek9394    時間: 2-6-2013 16:41
我唔想打到比條女拆左部電腦先識驚

再D上水好過一直唔知時日過. ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 16:36

拆機有乜好驚,又唔係拆祠堂.
作者: yui5921    時間: 2-6-2013 16:53
回復 2# CEMA

CEMA近況幸福嗎?每日忙碌嗎?
仍然是那麼76 嗎?
作者: ricko0429    時間: 2-6-2013 16:57
有機會再見啦運命
作者: 可愛的渣古    時間: 2-6-2013 17:00
一路好走~
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:00
有機會再見啦運命
ricko0429 發表於 2-6-2013 16:57

你放心啦,我依然會上樂古吹下水,只係唔打Online Game
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:01
拆機有乜好驚,又唔係拆祠堂.
derek9394 發表於 2-6-2013 16:41

當你感覺到你成間屋唯一一個娛樂性最高既物體消失左,你會覺得人生已絕望.
作者: miceho97    時間: 2-6-2013 17:07
跪拜我多一次
作者: 最強的新手    時間: 2-6-2013 17:09
講真我都後悔放左唔少時間同埋金錢去隻GAME度,看透了,再見SDGO
作者: godoslaw    時間: 2-6-2013 17:17

起初一直投入係遊戲世界,忘記哂所有現實既野 ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 16:22

對於個AC賣出去都唔值幾多錢既 GAME黎講

真係唔應該放錢入去玩

我都後悔左

不過都系好耐之前已經放棄左冇玩了

個AC HOLD左好耐冇郁過+1
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:19
對於個AC賣出去都唔值幾多錢既 GAME黎講

真係唔應該放錢入去玩

我都後悔左

不過都系好耐之前已經放 ...
godoslaw 發表於 2-6-2013 17:17

我無諗住賣AC.因為話哂呢個AC都同我經歷左唔少風雨.

曾經開心,快樂過,點可以將佢轉賣比其他人?
作者: 工口仔    時間: 2-6-2013 17:20
明白你既感受...我何尚唔係為左隻九鳥Sd高達online沉迷左四年呢
日日就睇住啲傻仔"爭風彩"現實又乜都得唔到...

我唔怕比人笑渠我...話比大家知我由今年年頭放棄隻game就立即搵到工&興趣
好多時係人玩game唔係game玩人...所以唔好咁沉迷各位
作者: godoslaw    時間: 2-6-2013 17:22

曾經開心,快樂過,點可以將佢轉賣比其他人? ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:19

講真SD AC 轉比人都收唔番幾多錢=_=

所以我先冇放到=_=

巨商 同 CSO AC 孖住放左:O
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:30
講真SD AC 轉比人都收唔番幾多錢=_=

所以我先冇放到=_=

巨商 同 CSO AC 孖住放左:O ...
godoslaw 發表於 2-6-2013 17:22

我所玩過既ONLINE GAME AC都冇放過(唔係廢唔廢值唔值問題)

而係一個AC陪左你咁耐有感情.
作者: o19042    時間: 2-6-2013 17:32
打機既野,其實你大過左都會打,
只係你唔會再打咁多,每日打1-2個鐘,可能更少

我家陣返D part time,都覺現實好難頂...
雖然我果份係好hea同埋高過40/hr既工
作者: godoslaw    時間: 2-6-2013 17:33
我所玩過既ONLINE GAME AC都冇放過(唔係廢唔廢值唔值問題)

而係一個AC陪左你咁耐有感情. ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:30

有感謝就fail啦0.0

賣左佢咁你先可以完全放棄到隻game
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:33
打機既野,其實你大過左都會打,
只係你唔會再打咁多,每日打1-2個鐘,可能更少

我家陣返D part time,都覺現實 ...
o19042 發表於 2-6-2013 17:32

我有時渣住部電話轉PAD都比人_到褲都甩

就黎PAD都玩唔到
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:35
有感謝就fail啦0.0

賣左佢咁你先可以完全放棄到隻game
godoslaw 發表於 2-6-2013 17:33

所以我而家想搵一個信得過既FD,幫我接手住佢,繼續"運命之炎厄"(唔好嫌我個AC廢就得)
作者: godoslaw    時間: 2-6-2013 17:44
所以我而家想搵一個信得過既FD,幫我接手住佢,繼續"運命之炎厄"(唔好嫌我個 ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:35

我個SD AC都比左個FD處理
作者: o19042    時間: 2-6-2013 17:48
我有時渣住部電話轉PAD都比人_到褲都甩

就黎PAD都玩唔到 ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:33

咁你女朋友都幾
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 17:50
咁你女朋友都幾
o19042 發表於 2-6-2013 17:48

就黎比人_到以後唔抽金龍
作者: 工口仔    時間: 2-6-2013 17:58
就黎比人_到以後唔抽金龍
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:50

_番佢 要比佢更惡用你的巨龍!
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 18:19
_番佢 要比佢更惡用你的巨龍!
工口仔 發表於 2-6-2013 17:58

大個D先啦.唔想坐啊
作者: 浪漫絕鯊    時間: 2-6-2013 18:22
其實咁樣真係無咩意義  只在輕鬆玩一玩 自己平衡
作者: machunman    時間: 2-6-2013 19:11
垃圾走就走 咁多野講 我理得你食屎啦
利申 好耐冇online過 而家特登online覆你條垃圾 很榮幸吧
作者: SecRetivE◆言    時間: 2-6-2013 19:13
hea時間用。
作者: 運命之炎厄    時間: 2-6-2013 19:25
垃圾走就走 咁多野講 我理得你食屎啦
利申 好耐冇online過 而家特登online覆你條垃圾 很榮幸吧 ...
machunman 發表於 2-6-2013 19:11

嗯,你係唔係果個係SD版度自爆FB果個

你鍾意啦,我係垃圾.
作者: 天才A    時間: 2-6-2013 19:48
只執勤..雙經掛機
作者: hinhin1118    時間: 2-6-2013 20:47
雖然呢排已經好少挽
但仲未下到決心話退-.-v
作者: 199xabc    時間: 2-6-2013 20:50
睇黎我都就快要搞個最後油色分享帖
作者: s041117    時間: 2-6-2013 21:44
連你也退了?
作者: waiqq123    時間: 2-6-2013 22:39
得閒返來
作者: huqihua    時間: 2-6-2013 23:17
施主,回頭是岸.
早日脫離紅塵也未嘗是件好事.
SD這火海,離開是遅早的事.只是有沒決心去做.
祝大大,馬到功成
作者: GameThree    時間: 3-6-2013 10:58
咁多人話告別SD
作者: OhMyG    時間: 3-6-2013 15:04
唉!!!又有人走
作者: 浪漫絕鯊    時間: 3-6-2013 16:04
走啦我吾想搞大佢
作者: o小俊俊o    時間: 3-6-2013 19:28
走啦,冇人歡迎你,以為自己係咩(笑
作者: pck1999    時間: 3-6-2013 23:00
好多高手都走了.不過我認為港服不足幾年沒了                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          沒了 說笑的
作者: Davehi    時間: 4-6-2013 13:10
走唔係問題 但唔該唔好以為為咩現實所以唔玩
咩玩GAME有咩義意 唔好扮曬成熟啦
玩GAME有咩義意同你講玩game學到咩野一樣都係廢話
為學業就為學業 唔好講d扮曬大道理o既說話
唔好講咩後悔曬左咁多時間 做左就係做左 要宜家後悔不如做好宜家o既事
人大左係會成熟 但唔係乜都擺現實兩個字出黎
唔係要責怪你d咩 只係想希望你真係諗清楚你自己o既說話
作者: 運命之炎厄    時間: 4-6-2013 18:05
走唔係問題 但唔該唔好以為為咩現實所以唔玩
咩玩GAME有咩義意 唔好扮曬成熟啦
玩GAME有咩義意同你講玩game ...
Davehi 發表於 4-6-2013 13:10

無扮成熟,有D野遲早要面對,我仲係唔知時日果時咪又係日日玩,你估我果時唔係好似你咁諗?
當你覺得要返工,有好多野做,好大壓力,你就會覺得一隻GAME係多餘

GAME,最好玩少一隻少一隻.

唔好比個GAME控制左你既時間

BTW,你鍾意插就繼續插,但唔好係度罵戰.
作者: xa1326    時間: 4-6-2013 20:01
結果P&D(?)XD
作者: Davehi    時間: 4-6-2013 21:50
無扮成熟,有D野遲早要面對,我仲係唔知時日果時咪又係日日玩,你估我果時唔係好似你咁諗?:ha ...
運命之炎厄 發表於 4-6-2013 18:05

面對還面對 但現實兩個字唔係你所講好多野做好大壓力你仲未知真正o既現實係講緊乜野
我都唔係中學生為考試過日
但唔好話咩玩game係多餘,係冇義意
反而係玩game點解要有義意
工作係永世都做唔曬
你可以話唔好比game控制你 但點解你唔識講唔好比工作控制你
當你知咩係真正現實 你就知工作時數長好多野做都只係表面野黎
作者: machunman    時間: 7-6-2013 21:03
嗯,你係唔係果個係SD版度自爆FB果個

你鍾意啦,我係垃圾. ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 19:25

自爆? link呢垃圾
作者: DevilXNight    時間: 7-6-2013 22:17
哦!88
作者: 卍盧仔卍    時間: 7-6-2013 22:46
回復 46# 運命之炎厄

少年  你還是太年輕了
想玩就去玩  唔會話冇意義  只要當事人想  就有意義
你係冇資格話冇意義  亦冇需要否定過去既自己  (中二病病徵!?
假如你所謂既現實係指投身社會工作
咁你工作只係為左填肚  為左數字
而冇做到自己想做既事
咁你同坐監有咩分別?
作者: 運命之炎厄    時間: 8-6-2013 17:06
自爆? link呢垃圾
machunman 發表於 7-6-2013 21:03

嗯,原來我搞錯左另外一個,Sor9ry囉
作者: 運命之炎厄    時間: 8-6-2013 17:07
回復  運命之炎厄

少年  你還是太年輕了
想玩就去玩  唔會話冇意義  只要當事人想  就有意義
你係 ...
卍盧仔卍 發表於 7-6-2013 22:46

我諗呢,你將重點放錯位,我上黎係想講句,"唔玩呢隻GAME"

我淨係想話,後悔之前哂左咁多時間,金錢去玩呢隻GAME,
後悔點解唔用呢D時間,金錢做第二D野.

完.我諗你應該GET錯左POINT

BTW你鍾意點講我冇所謂,反正我又唔會特別點應你
作者: weasel乂銘    時間: 8-6-2013 19:36
你依家長大當然就話後悔哂時間玩嫁啦
你自己試諗番岩岩玩既時候
究竟係為左乜野而玩

其實見到咁多人唔玩一隻game之後專登走去開帖告別既時候
居然十有七八係會見到 >好後悔掉左咁多時間落去玩< 呢句說話

樓主,本來我唔識你
你個帖基本上都冇乜問題
不過我低到最下既時候見到
>最後希望大家明白,有時候,時間唔會等你一個,要好好把握自己既時間,做好你想做既事情<
呢句說話係否定左玩SD既玩家

唔好係網絡世界拎現充說話黎講
對於某部份屬性既會員黎講
呢句說話除左反感..可能係帶有挑釁說話
可能係我個人咁樣認為

嘛...樓主要專心學業既
我都學現充講句說話
希望你學業進步
(ps 我既說話只係理性談論...無任何意思)

作者: KILLERJOJO    時間: 8-6-2013 20:58
又多幾個SD老玩家唔玩SD,SAD
作者: 運命之炎厄    時間: 9-6-2013 19:08
究竟係為左乜野而玩

其實見到咁多人唔玩一 ...
weasel乂銘 發表於 8-6-2013 19:36

其實我都明,不過而家我就只係後悔當初放左咁多時間係GAME度(唔只SDGO)

我認為如果而家努力,有心唔怕遲.
作者: bzbzbzbz    時間: 10-6-2013 22:42
改天放假才玩啦,叔叔我三十多也是还在玩,该上班的时候还是要去上班
不过我以后也是会少玩点咯
作者: lawlikhang    時間: 10-6-2013 22:52
珍重
我其實好羨慕你
走得咁瀟灑
每當我想放低SD果陣
諗起youtube 60萬觀看次數
就正如灣岸果句:
這已經不是我想離開就能離開的世界了
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 17:32

起初一直投入係遊戲世界,忘記哂所有現實既野 ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 16:22

當年細佬我為左工作放棄左
1) 街機高達系列如DX, SEED D
2) 網吧打機, 如當時比較流行既WAR 3 (自訂地圖對戰) WOW
3) 各類單人GAME,不多說
4) ONLINE GAME? 沒有,我第一隻長玩既係D2, 第二隻就係SD

其實打機不用太認真, 做人也是...
輕輕鬆鬆吧.....
得閒上來玩玩, 發覺技術差也是一種值得自豪的事

當俾一D打機打到上晒腦既宅男,廢男人身攻擊時, 你心入面笑笑:老子現實生活不知幾開心, 岩岩先溝完女反龜打陣機,不知幾爽
好過你日日對住部電腦發神經
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 17:36

曾經開心,快樂過,點可以將佢轉賣比其他人? ...
運命之炎厄 發表於 2-6-2013 17:19

這也是我一直保留ACC的原因, 以當年改機年代岩岩結束的時候, 我ACC 齊晒所有S,SR,SS系機同A,AR,AS系機同BR系機,全OC6
都值1000幾百元左右, 但老實講1千幾百蚊不是什麼大數目,就留住係度,有空上來玩玩, 結果一留就留左成年......

保留住, 每個月上線一次也不錯
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 17:45
究竟係為左乜野而玩

其實見到咁多人唔玩一 ...
weasel乂銘 發表於 8-6-2013 19:36

其實應該甘講,打機唔會晒時間, 但人係會做某D無意義既事情去晒時間

我認識一些朋友, 都30幾還打緊機, 但不會沉迷, 可能都係間中玩下

至於打機低唔低能, 我個人認為遊戲不低能, 低能的是部分玩家 (好了, 成功得罪N人)

大人打機不低能, 只識打機的大人才低能

至於點解大人少打機來來去去都只是因為太多選擇了

收工後可以去食飯行街溝女, 同朋友/同事應酬, 好快就一日,邊有時間打機,上網就有
平時放假中午先起身, 同家人飲茶, 買少少野, 搵朋友, 做私人野, 行埋街又一日了

成年人雖然因為種種原因而困身, 但相對在娛樂方面的選舉比少年多了很多,因為多左$$

祝樓主未來人生玩得高興~
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 17:54
明白你既感受...我何尚唔係為左隻九鳥Sd高達online沉迷左四年呢
日日就睇住啲傻仔"爭風彩"現實又乜都得唔到 ...
工口仔 發表於 2-6-2013 17:20

現實中很多樂趣. 如我就中意工作上的挑戰, 工作中的困難.

工作中也認識了不少同行朋友, 也有些同行女生找上我, 發生了一些.....

我也有負責開發設計部分, 一件新產品的成功的滿足感絕對比在SD開心很多

一個部門的成功改革, 中間需要的時數年時間, 但中間的過程有笑有哭有淚,但有人認同還是不錯的

就是感覺上老子我快出白頭髮了, 我才80後@.@
作者: 格鬥戰士    時間: 11-6-2013 19:59
間唔中一個月玩一次都得既,
唔洗完全退出姐,
玩SDGO唔代表你要成世對住部電腦架喎,
係人都有娛樂架...
作者: 藤星    時間: 11-6-2013 20:26

工作中也認識了不少同行朋友, 1.)也有些同行女生找上我, 發生了一些.....

我也有負責開發設計部分, 一件2.)新產品的成功的滿足感絕對比在SD開心很多

雷臣 發表於 11-6-2013 17:54

1.)攻定受?定純粹悲劇

2.)目標之一
作者: 運命之炎厄    時間: 11-6-2013 20:28
間唔中一個月玩一次都得既,
唔洗完全退出姐,
玩SDGO唔代表你要成世對住部電腦架喎,
係人都有娛樂架... ...
格鬥戰士 發表於 11-6-2013 19:59

我唔會話特登理一班要插既人

因為我唔想因為彼此既觀念而罵戰我認為及早上岸總好過一班日日對住SD手淫24小時既人
作者: dragoonkwok    時間: 11-6-2013 20:55
其實應該甘講,打機唔會晒時間, 但人係會做某D無意義既事情去晒時間
我認識一些朋友, 都30幾還打緊 ...
雷臣 發表於 11-6-2013 17:45

工作中也認識了不少同行朋友, 也有些同行 ...
雷臣 發表於 11-6-2013 17:54

阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, 然後又做下野, 跟住就去訓, 有得玩有得食又有瓦遮頭都算喺咁啦

玩game, 其實喺 "人類進化中的一環" , 以前的人透過玩game去學習生活技能、打臘、作戰、社交禮儀和技巧、與同伴溝通融入社會群體之中, 甚至結識異性和增進家庭生活融恰

而現代人玩的 online game, 卻少了 "學習生活技能、社交禮儀和技巧、與同伴溝通融入社會群體之中, 甚至結識異性和增進家庭生活融恰" 這幾環, 只能發洩 "打臘、作戰" 的本能, 再加上各種 "物質、非物質的欲望", 令整件事都扭曲了

因為 online game 本身就是缺少了 "與社會溝通融合" 這一點, 以至或給人形成像是沒有了 "社會規限、公義壓力、人際間的情緒緩衝" 等等的作用, 才出現了有打機打到做出 "腦殘" 的行為, 及至被 "不能輸、不可輸、不可不玩等等的負面情緒" 影嚮到情緒失控, 這種打機打到失去理智和節制的行為, 根本同 "走火入魔" 無分別

所以凡事都應該有個限度, 要識得節制, 要知道是 "人去玩game", 唔好去"比隻game控制自己"

生活其實可以有好多方面, 工作、愛情、家庭、興趣、娛樂, 都只是當中一環, 要適可而止

凡事不可做盡, 若然做盡, 緣份亦必早盡, 好快就會同呢個咁好玩的世界講拜拜啦

作者: 運命之炎厄    時間: 11-6-2013 20:59
阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, ...
dragoonkwok 發表於 11-6-2013 20:55

及早上水唔打機我認為係好事
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 21:08
1.)攻定受?定純粹悲劇

2.)目標之一
藤星 發表於 11-6-2013 20:26

人地少少主動, 那我又少少, 之後就互動了,之後就心照....

做野的話, 還是一句敬業樂業吧....行行出狀元係吹大左D, 但

找到岩自己既野就要好好做.
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 21:14
阿伯我每日的生活都是訓醒做下野, 跟住食飯, 上sd玩下, 又去做下野, 跟住又食飯行街, 跟住又上sd玩下, ...
dragoonkwok 發表於 11-6-2013 20:55

打機沒錯, 在於自己的自控能力........

當然自控能力差的話, 還是不要打太多機..

我好早之前已經獨立出來工作, 在香港也是自己一個人住

自由自在, 帶女上房都冇問題, 幾點訓覺冇人理,不過相對要自己照顧自己....說遠了.

點解成日話香港細路仔獨立性差, 其實長期同家人一齊生活有關.當好似鬼仔甘獨立慣.
自然各方面都識得諗下...

話時話, 也不能怪家人, 誰不會當自己的細佬係小朋友...要鍚要呵
作者: 雷臣    時間: 11-6-2013 21:18
我唔會話特登理一班要插既人

因為我唔想因為彼此既觀念而罵戰我認為及早上岸總好過一班日 ...
運命之炎厄 發表於 11-6-2013 20:28

我好中意你後面個句神抽水...不過一早上左岸既我已經冇理佢地..

因為當你岩岩上岸時, 發現已經好多人上左太平山了........

目標...很遠阿少年.............

除非你姓毛, 乜都唔做就可以做少將

或者你姓金, 整下容就做到北韓黑白兩道大哥
作者: 1693372    時間: 11-6-2013 21:50
一路好走
宜家我都係得閑玩下算...
同FD玩PAD仲過癮
作者: 運命之炎厄    時間: 11-6-2013 21:53
一路好走
宜家我都係得閑玩下算...
同FD玩PAD仲過癮
1693372 發表於 11-6-2013 21:50

我有個fd位,你加我o唔ok?

id:143234363

放廢寵唔好del
作者: dragoonkwok    時間: 11-6-2013 22:07
打機沒錯, 在於自己的自控能力........

當然自控能力差的話, 還是不要打太多機..

我好早之前已經獨立出來工作, 在香港也是自己一個人住

自由自在, 帶女上房都冇問題, 幾點訓覺冇人理,不過相對要自己照顧自己....說遠了.

點解成日話香港細路仔獨立性差, 其實長期同家人一齊生活有關.當好似鬼仔甘獨立慣.
自然各方面都識得諗下...

話時話, 也不能怪家人, 誰不會當自己的細佬係小朋友...要鍚要呵
雷臣 發表於 11-6-2013 21:14

獨立生活是其次, 自由自在(後面果句)才是主旨, 動機不純啊

我好中意你後面個句神抽水...不過一早上左岸既我已經冇理佢地..

因為當你岩岩上岸時, 發現已經好多人上左太平山了........

目標...很遠阿少年.............

除非你姓毛, 乜都唔做就可以做少將

或者你姓金, 整下容就做到北韓黑白兩道大哥
雷臣 發表於 11-6-2013 21:18

其實並非是真的什麼都不用做, 含著金鎖匙出生的同時也一生綁著炸彈, 出來行遲早要還, 不是自已上左岸就無事, 後面仲有一大班人跟住你尾, 長江後浪推前浪, 一代新人送舊人

作者: 馬沙乂反擊    時間: 11-6-2013 22:11
一路好走
我而家都好少係SD出末
作者: 1693372    時間: 11-6-2013 22:25
我有個fd位,你加我o唔ok?

id:143234363

放廢寵唔好del
運命之炎厄 發表於 11-6-2013 21:53

你仲高LV過我
作者: 運命之炎厄    時間: 11-6-2013 23:16
你仲高LV過我
1693372 發表於 11-6-2013 22:25

我好廢
作者: miceho97    時間: 11-6-2013 23:41
7月同朕番黎
作者: o19042    時間: 12-6-2013 14:35
7月同朕番黎
miceho97 發表於 11-6-2013 23:41

走啦,你錢都未還比我呀
作者: 最後武士wd    時間: 12-6-2013 16:15
一路好走
作者: 小湊    時間: 12-6-2013 16:32
一路好走喔

作者: 運命之炎厄    時間: 12-6-2013 18:17
7月同朕番黎
miceho97 發表於 11-6-2013 23:41

暑假要幫屋企手,我諗連樂古都上唔到
作者: 雷臣    時間: 13-6-2013 12:33
獨立生活是其次, 自由自在(後面果句)才是主旨, 動機不純啊

其實並非是真的什麼都不用做, 含著 ...
dragoonkwok 發表於 11-6-2013 22:07

本來覆左你的..不過VPN掉線同我食晒D字.............

第一樣野的話是男人的本能吧, 沒什麼

第二樣野, 唔使講上岸, 而家係長江後浪插菊花, 時代"進步"得很快

小學時的我們在踢波, 跑步捉迷藏, 跳飛機去公園玩滑梯千秋
小學時的現代小朋友在打機,上網, 玩手機, 上網DOWN戲睇

中學時的我們在打GAMEBOY (彩色), 用電話線上網, 買20蚊一隻既老反裝世界帝國1,2 ; 買20蚊一隻既VCD睇戲,儲零花錢去網吧打RAINBOW, CS
學人買3仔有格仔
中學時的現代小朋友在打PS3, XBOX, 用超音速上網, 上網DOWN岩岩出左一個星期既大作, 上ONLINE GAME大戰, 上網DOWN黃片

當年用緊大哥大時想不到未來既電話可以上網打機
當年玩緊GAMEBOY時想不到未來既遊戲機可以用手指頭按按按
當年用緊手提電腦時想不到未來既電腦叫做I-PAD

時代是進步了, 新一代人平均質素也提高了

可是由於物質社會及種種原因, 人與人溝通少了...感覺好像少了些東西

樓下的公園, 在等校巴時段, 一定見到好多小朋友在跳來跑去,我小時也在踢波波
近年, 看到的都是低頭黨或者自閉黨.......

公園以前幾乎每半年要維修下, 一封就封成個月
而家呢....一年一次..........因為少人玩, 損毀低

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2