樂古Nakuz

標題: [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題 [打印本頁]

作者: 小雪冰    時間: 6-5-2012 08:53
標題: [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題
上網睇左好多youtube既diva片之後
我係度諗 其實d人係點樣錄影- -
d片大致可以分為2類
1. 就好似係電腦入面玩 再用錄影工具錄咁
2. 用手機之類 總之會影到周圍既環境同埋收到好多雜音
我又唔見部機邊度有個錄影功能
官網亦都冇講
於是就好奇第1類片既錄影方法
唔知呢度有冇人知?

另外...見到呢度除左配信樂曲既帖之外
好似冇乜人發過diva既帖咁既@@
其實呢度多唔多人有玩
(講明先 我有玩過 不過唔係成日得閒玩咁解
可能隔2-3個禮拜先有機會玩一次)
作者: jimmg12    時間: 6-5-2012 10:36
好似係遊戲入面有個功能幫你錄影放上NICONICO....

但點整我就唔識;囧
作者: 小雪冰    時間: 6-5-2012 10:59
好似係遊戲入面有個功能幫你錄影放上NICONICO....

但點整我就唔識;囧
jimmg12 發表於 6-5-2012 10:36 AM

原來係咁
咁我要研究下佢個版面先得-.-"
因為我都想試下自己錄片,之後比自己睇番
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-5-2012 11:39
另外...見到呢度除左配信樂曲既帖之外
好似冇乜人發過diva既帖咁既@@
其實呢度多唔多人有玩
(講明先 我有玩過 不過唔係成日得閒玩咁解
可能隔2-3個禮拜先有機會玩一次)
小雪冰 發表於 2012/5/6 08:53

老實講 目前以我所睇到既
間唔中有玩既人應該都有兩三個
不過 呢度會煲PDA既應該得我一個掛
(一般上手的PDA玩家應該都去了g什麼字頭論壇的吧

不過好開心
終於又多一個會玩PDA既人入黎
歡迎任何發問或者分享(茶
作者: 小雪冰    時間: 11-5-2012 14:59
老實講 目前以我所睇到既
間唔中有玩既人應該都有兩三個
不過 呢度會煲PDA既應該得我一個掛
(一般上手的PD ...
Torchic╳小火雞 發表於 11-5-2012 11:39 AM

咦 又會咁少既lol..
其實我都唔係玩左好多次昨
宜家都係得20幾LV 超低
不過可能因為我有玩過2nd 所以玩街機既時候都易d上手..
已經有能力玩8星extreme -v-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-5-2012 21:39
咦 又會咁少既lol..
其實我都唔係玩左好多次昨
宜家都係得20幾LV 超低
不過可能因為我有玩過2nd 所以玩街 ...
小雪冰 發表於 2012/5/11 14:59

本身個版都唔算多人(n壇太過著重網遊發展啦
況且呢度既人都係傾jubeat多

同埋個lv呢 其實好易升
你打一首未打過既歌 你會發現你lv會升得好快
但係你打一首打過既歌 你會發現你條經驗值條bar只會升得少少 甚至冇升過

========================

講起2nd
2nd extend又有兩首歌移植到PDA
我去發帖先
作者: 小雪冰    時間: 11-5-2012 21:48
本身個版都唔算多人(n壇太過著重網遊發展啦
況且呢度既人都係傾jubeat多

同埋個lv呢 其實好易升
你打一首 ...
Torchic╳小火雞 發表於 11-5-2012 09:39 PM

我都見到出面勁多jubeat帖
可惜我冇玩過 而且都冇咁多錢玩2隻街機game x_x
如果我宜家唔係玩緊$3一局arcade 我一早破左產...
(超平 第1次玩果陣完全係嚇親我lol)

原來係咁
其實我都唔太著重LV
升既原因都係為左威姐 (我自己認為)
最緊要都係玩自己鐘意既歌 + 買面板同埋模組 (表示宜家好需要大量VP) ~
我會prefer handle到1首熟歌既extreme先
之後 / 中途都試下玩其他未玩過既歌
不過玩之前我都會聽幾次先
因為我想一玩就至少玩hard normal或以下太低能-.-"
或者我講下我有玩開咩歌既extreme la
1. just be friends (玩熟左又唔覺得太難 但我覺得一堆連音果度比較煩)
2. 炉心融解 (都唔算太難既a_a)
3. moon (更加容易)

最近挑戰緊voice
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-5-2012 23:09

ya
唔好受成績同lv束縛 總之玩自己喜歡的就好

同埋hard以下果d
玩唔玩就隨你啦
(但係我激唱玩唔到ex 所以要迫住玩hard)

我咩歌都間唔中玩下
不過講起voice...中間堆連打實在好煩
仲煩過JBF一開頭果d連打
作者: 小雪冰    時間: 12-5-2012 09:05
ya
唔好受成績同lv束縛 總之玩自己喜歡的就好

同埋hard以下果d
玩唔玩就隨你啦
(但係我激唱玩唔到ex 所以 ...
Torchic╳小火雞 發表於 11-5-2012 11:09 PM

通常我都係玩課題既時候先會逼住玩hard或以下a_a
順便玩d少玩既歌 咁就可以再順便玩埋挑戰賺vp...
我見過有人玩激唱ex 睇到我呆左-.-"
難度不愧為9*-_-

通常我一開始都係玩左有玩開果堆歌先
玩到悶悶地就玩下其他
voice第1次chorus既連打我都話仲可以勉強應付
第2次既連打我就分分鐘miss-_-
最慘既就係第1次chorus後果一大堆
真係要練得多先多d把握

JBF一開頭果堆連打其實都係同一個制
所以只要夠手力就ok..冇乜大問題
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-5-2012 09:31
通常我都係玩課題既時候先會逼住玩hard或以下a_a
順便玩d少玩既歌 咁就可以再順便玩埋挑戰賺vp...
我見過 ...
小雪冰 發表於 2012/5/12 09:05

激唱EX我都玩唔到
不過賭Per呢家野 玩得多真係會心臟病發(?

講起VOICE
有一排我狂煲 上到全國第13x位(上年9月既事
不過宜家已經跌到去第248位左右(5月12日計

================================

同埋最近又有contest啦
順便打低lv曲賭P先
作者: 小雪冰    時間: 12-5-2012 11:16
激唱EX我都玩唔到
不過賭Per呢家野 玩得多真係會心臟病發(?

講起VOICE
有一排我狂煲 上到全國第13x位(上 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2012 09:31 AM

我都唔敢賭per住=.=
冇咁多VP可以蝕orz
衰左的話我會淚奔

犀利犀利
我諗我有排都perfect...
中間果堆combo太麻煩 sad
我最想玩熟左炉心同埋JBF先 起碼要perfect先肯收工

課題又係我呃VP既好機會
我對佢送既面板都有興趣...
4月送果3個我就唔多鐘意
希望今次會送d我鐘意架啦lol
今次課題我覺得易過4月既 至少我有得揀-v-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-5-2012 22:22
我打easy或者normal仍然會好有信心賭per
但係之後的就不敢說了

面板
我早前都有用
不過宜家 為左想睇晒成個PV 於是沒有用了
(用左面板既話就會遮左PV影像既一部份 好似唔係咁好

你會唔會每首歌都set唔同既面板
(我之前會
作者: 小雪冰    時間: 12-5-2012 22:48
我打easy或者normal仍然會好有信心賭per
但係之後的就不敢說了

面板
我早前都有用
不過宜家 為左想睇晒成 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2012 10:22 PM

我有咁既打算
但係我宜家仲未夠VP買
所以用住色鉛筆先
(右下角有個小初音 歌詞背景係支鉛筆 上面就係notebook咁既款)
我發現其實玩既時候我係冇可能分心去睇PV-.-
除非係慢歌 (好似moon呢d)
所以我又覺得set左都冇乜所謂 只要唔係遮太多就ok

btw 岩岩醒起有幾個問題想問~
1. 話說如果我玩緊既時候 有人放低個1蚊銀係度啦
咁下一round我知要比佢玩
但我自己要繼續玩既 又使唔使放個1蚊銀係度?

2. 關於hold制
禁到max bonus既時候佢會有個box彈出黎
咁我仲使唔使hold到佢成舊冇左先喇到bonus
定係佢一彈出黎就已經喇左?

3. 平時我自己玩果陣會1隻手禁2個制
(左手=三角形+正方形 右手= X + O)
呢個禁法夠唔夠方便的說
我覺得hold緊既時候會有d唔就手...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-5-2012 04:47

哦 色鉛筆
我有印象

我玩果陣...老實講都唔會分心睇PV
不過你都唔會分心睇面板架啦
所以呢d野見人見智啦(茶

=============================

1.
哦 咁當然要
你係佢放左一蚊落去跟機既時候 就算你未玩完都好
你可以預先放定自己既一蚊落去
話比佢聽 等你玩完比佢 佢玩完之後 輪返到你玩

2.
個max一出黎 你就可以放手架啦
可以試下搵首用hold做收尾既歌黎做例子...
例如HighSchoolDays 睇最後粒音 再睇下個分加到幾時會停 你就明白了

3.
睇你玩咩歌啦
不過假如有需要一隻手要打hold 另一隻手要禁兩個制既話
你呢個打法 的確係唯一既方法(你冇可能生多一隻手出黎既

如果唔駛hold既話 你可以雙手既
不過有d人會唔慣左手打╳ / 右手打□
同埋黎一大堆2掣既時候
好似金聖夜既第2次chorus 我就會全程雙手打 可能因為一時單手一時雙手會好混亂
(當然亦都有人會單手打○╳ / ╳□ / □△
作者: 小雪冰    時間: 13-5-2012 08:49
回復 14# Torchic╳小火雞
a_a 的確係
最多d制去到右下角既位置
咁我就會留意到啦(笑)

哎呀...以往玩既時候我都冇放1蚊落去tim
好彩我至少都知人地放低1蚊姐係跟機姐-.-"

max hold果度我明了~

我見過有人1隻手禁1粒制
不過佢玩得好唔方便
如果佢左手hold住正方形 跟住有三角形要禁
佢隻右手就要飛過去orz
但我發現玩JBF既時候呢個禁法會比起我平時用既方便
因為果堆三角形要禁得超快 單憑hold緊果隻手禁分分鐘變safe-_-

感謝解答~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-5-2012 03:55
再補充一下第一點
你可以自己玩緊既時候跟機
但係當人地玩緊既時候 特別係遇到d高手 捉緊COOL果陣
最好等到佢玩晒成首歌 先放個一蚊落去
因為人地玩玩下 你突然間放個一蚊落去 可能會騷擾到人地捉COOL

============================

咁你有五隻手指既
假如你hold緊正方 然後黎緊三角果陣
你可以用左手姆指禁實正方 然後用其餘既左手手指禁三角

不過你講既例外 有時都會發生既
因為大部份人右手打連打 係比左手輕鬆得多
所以有時會用右手打果堆三角連打/正方連打
作者: 小雪冰    時間: 14-5-2012 18:55
回復 16# Torchic╳小火雞
但係當我見到d高手既時候真係淆淆地...
多數我會睇下佢有幾勁先
唔係既如果就咁跟機..我驚我會獻醜sosad
anyway 都唔該你既補充~

平時我就係用拇指禁正方形 (左手) / X (右手)
中指禁三角形 (左手) / O (右手) 咁樣既
但係私7發覺要禁三角形連打既時候就有d吃力咁
唔係好掌握到個節奏-.-
或者如果多既時候我真係要習慣下用右手禁
(所以宜家我唔多應付到voice既chorus果堆連打-.-)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-5-2012 18:33
老實講你係人 高手都係人
而且間鋪頭都唔係佢既 大家都係顧客
點解你唔跟得先
(我一直就係懷住呢個心態去跟機 就算人地勁到痴線都好

======================

用中指打圈同三角又好似辛苦左d
不過你岩既 始終剩係用一隻手指係好難去打果d連打
有時真係要右手打右邊/左手打左邊

前提係你要熟果首歌
假如你未玩過果首歌就嘗試交叉手咁打 有可能會有d悲慘既後果(?
作者: 小雪冰    時間: 15-5-2012 21:36
回復 18# Torchic╳小火雞
只能說係我心理問題-.-
跟係冇問題既
只係費事一陣間佢真係高手 我玩完之後再到佢既時候
佢走黎挑我機 我就好樣衰-.-
(以我所知係會有呢種人存在-_-)
或者係我諗多左啦...haha

沒錯 我玩4月課題既時候就被逼要玩d我唔熟既歌=.=
即使係normal都好啦 始終玩起上黎都係唔夠就手...
(表示仲要膽粗粗走去玩右肩之蝶extreme
去到後半段死得好慘
最後得番6X % not clear-.-)
如果再加埋交叉手 分分鐘中途已經fail-_-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-5-2012 19:38
>>佢走黎挑我機 我就好樣衰-.-
a~
高手單方面贏左一個新手 又好威咩
(除非你真係接受佢挑機je

====================

4月個上級contest
對於d未玩熟EX既人黎講 真係好建議去玩HARD

====================

話時話我打算星期五去金龍/幸運
睇你駛唔駛返學之類 得閒既話可以過黎交流下
作者: 小雪冰    時間: 16-5-2012 20:38
回復 20# Torchic╳小火雞
算啦 都係唔鬼理佢地
無視就好了(?)

4月課題我玩上級玩到第8首就停
費事最後果首佢出左激唱 / 消失我就唔使玩
慳番黎玩番鋪普通既算數 (好聰明吧xd")

金龍 / 幸運係邊度?
不過星期5我都唔得閒
我諗住呢個禮拜6 / 日會去玩
但係都有可能會唔出lol...
要睇下我搞唔搞得惦d功課 / tests
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-5-2012 21:22
回復  Torchic╳小火雞
算啦 都係唔鬼理佢地
無視就好了(?)

4月課題我玩上級玩到第8首就停
費事最後果首 ...
小雪冰 發表於 2012/5/16 20:38

你放心
上級冇一首lv9

最尾果首好似係World is mine來著
寫就寫8星 但係我覺得值7星

星期六我就睇情況啦
(我習慣一出新歌就會去煲下咁
作者: 小雪冰    時間: 16-5-2012 21:29

回復 22# Torchic╳小火雞
world is mine..
以當時黎講 我都唔係好得
(宜家好少少咁lor-.- 但係我都係冇玩慣)

wa 原來你講果2間係油麻地 (如果我冇睇錯)
好遠wor orz
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-5-2012 21:37

兩間都煙場(幸運嚴格黎講係佐敦 唔係油麻地
兩間都係3蚊

咁你一向去開邊度打
作者: 小雪冰    時間: 16-5-2012 21:42

兩間都煙場(幸運嚴格黎講係佐敦 唔係油麻地
兩間都係3蚊

咁你一向去開邊度打 ...
Torchic╳小火雞 發表於 16-5-2012 09:37 PM

wa 原來仲有2間係3蚊
我去開天水圍間power city 一樣係3蚊
呢間我冇留意係唔係煙場..不過我入親去都冇聞到煙味
果度仲有1間機鋪有diva 不過我冇去過
去開一間就費事轉場 而且冇煙味先岩我
(冇diva既我都唔會入機鋪燒錢lol)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-5-2012 23:14
冇煙味應該就唔算煙場架啦

除此之外啦
黃大仙又有一間3蚊
北角GW又係3蚊 而且有3部

應該仲有...不過我不清楚了
作者: 小雪冰    時間: 17-5-2012 19:01
回復 26# Torchic╳小火雞
wa 3部咁多
我果度都係得2部..
一到星期6 / 日就有機會要排隊玩sosad

估唔到有咁多地方都係3蚊鋪
btw 我之前買左$35張卡=.=
其實邊度會有$25 / $30張?
我見到呢個版好似有帖講過有咁平既卡...
好奇想知道下
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-5-2012 21:12
卡既話
我聽講周圍都係35蚊
(不過好耐之前黎香港做封測果陣 係賣10蚊張
作者: 小雪冰    時間: 17-5-2012 21:18
回復 28# Torchic╳小火雞
oh-.- $10都有
算啦...買1張可以用成世 我就由佢啦=.=

聽日你會去玩呀可?
應該會玩埋課題啦?
咁既話.. 可唔可以玩完之後話我知佢今次送咩面板@@
睇下岩唔岩用都好
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-5-2012 21:46

面板...
我記得睇返官方blog應該有

初級:
Append -LEN-(BLUE) designed by オサム

中級:
侍ルネサンス(AQUA) designed by riria009

上級:
Smiley Morning(BLUE) designed by りょーの

http://miku.sega.jp/info/0384

======================================

話說DIVA.NET原來出左個「遊戲紀錄圖像化」既功能
只要洗你30VP(好似係)就會用你其中一次既遊戲紀錄 整成咁既圖片出黎

聽日試下先
作者: 小雪冰    時間: 17-5-2012 22:15
回復 30# Torchic╳小火雞
咦 乜原來有得預覽lol
嗯...都係一般
上級果個就好小小
但係我都係覺得色鉛筆好d lol

係呀 出左個咁既美化 (呃錢) 功能
多VP洗唔哂既...每次record都整1個都得
作者: Torchic╳小火雞    時間: 18-5-2012 01:16
咁又係
你挑挑下Clear阿Great阿 就會發現VP越黎越多

當然如非必要就唔好挑P(茶
作者: 小雪冰    時間: 18-5-2012 20:20
回復 32# Torchic╳小火雞
所以我由上次開始就採用呢個賺VP策略(茶)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 18-5-2012 22:48
挑P一投入過度
真係會好蝕

===========================

試下用果個リザルトピクチャー先

作者: 小雪冰    時間: 19-5-2012 08:36
回復 34# Torchic╳小火雞
嗯 幅圖幾靚
不過睇落去d字型有種奇怪既感覺-.-
唔知係唔係睇慣左玩果陣時果種字型
宜家睇覺得好似格格不入咁 orz

唔係好識睇日文
但我諗你賭per成功左? 恭喜哂:handshake
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-5-2012 23:47

唔駛恭喜既
呢次已經算好彩

想當年我試過玩透明水彩
因為2:45果抽野
搞到我連續8次挑P失敗(30VP×3=240VP)

=========================

有時挑C/挑G/挑P可以係一件好爽既事
今日第一次打パズル EX
第一次挑Clear 甩左3粒 (成功
第二次挑Great 甩左1粒 (成功
第三次挑Perfect 一挑就Perfect了 (成功
作者: 小雪冰    時間: 20-5-2012 13:50
回復 36# Torchic╳小火雞
如果透明水彩唔係有果2串野
我一早都玩左extreme sad

puzzle bpm 好慢
不過一唔小心就好容易因為太淘醉而miss左 (我自己認為)
見到有條片玩到cool率100% 順便放埋上黎
[youtube]zbFJ5ptnJDU[/youtube]
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-5-2012 15:04

慢歌捉cool真係好難
呢首啦 呢首啦 呢首又係

=====================

5月配信曲個post我更新左
裡表lovers個PV真係靚到
另外幫我睇下仲有冇錯link(我睇到好似冇

下次挑戰呢首
http://www.nicovideo.jp/watch/sm17842502
初見82% 目標都係perfect
作者: 小雪冰    時間: 20-5-2012 16:24

回復 38# Torchic╳小火雞
呢3首我都冇玩開
玩過咁多首 我都冇乜點玩過咁慢既歌..
不過初戀結束時一開始果part的確係比較難出cool

咦 睇落去裏表lovers d畫質同平時果d唔同
呢種就叫NPR?

leia個節奏有d難捉
可能因為我之前都未聽過
去到後段果一大堆連音-_-"
有1次仲要係加快左幾粒音既速度 orz
8星都差唔多...
不過我諗捉到節奏之後 應該係7星左右
最主要係要搞後期果堆

link冇錯了

唔知幾時會出rolling girl呢
好想玩
琴晚睇extend既extreme片
bpm都幾快...不過咁先好玩
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-5-2012 20:02
不過初戀結束時一開始果part的確係比較難出cool
小雪冰 發表於 2012/5/20 16:24

想當年我第一次玩
就係甩果幾個減速位

另外唔知你開始接觸9星未
不過老實講 MSS雖然慢 不過的確係唔少人第一首過到既9星
我第一首都係呢首

咦 睇落去裏表lovers d畫質同平時果d唔同
呢種就叫NPR?

我諗係
不過都係建議你係實機玩一次NORMAL或者HARD 親自睇下都好
(經過nico/youtube既處理之下可能會有d分別

Rolling Girl同World's end Dancehall都總有一日會出係PDA上面
(雖然後者可能要等多一排
作者: 小雪冰    時間: 20-5-2012 20:05
回復 40# Torchic╳小火雞
PSP既2nd我都玩過唔少次初戀
arcade畫面又大d呢
所以玩起上黎易捉d

我仲未玩過9星歌
MSS我都未聽過@@
聽下先
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-5-2012 20:20

一般人黎講
9星一開始接觸既都係果三首

MSS(頭先果首
金聖夜(咩都有 綜合譜面
消失(得個快字

當然有d 8星係仲難過呢三首
呢點係真既
作者: 小雪冰    時間: 20-5-2012 20:36
回復 42# Torchic╳小火雞
消失似8星-_-
我睇過譜面
不過仲未敢挑住

金聖夜又係難在後面...
最難都係後半段有超多double既音
岩岩練過下
一開始果堆都冇乜問題
係最尾果度我就亂左
睇落都係似8星既歌多

我都係覺得voice難過金聖夜
消失習慣左個速度就ok
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-5-2012 21:08
最難都係後半段有超多double既音
小雪冰 發表於 2012/5/20 20:36

算好架啦
起碼係連續一排一樣既咁黎
後面都係兩pair一樣 兩pair一樣咁樣黎
(左起)
        △ △ △ △             △
□ □ □ □     □ □ □ □       □ □
    ╳ ╳ ╳ ╳     ╳ ╳ ╳ ╳ ╳ ╳
○ ○                 ○ ○ ○

相反 有d係每pair既掣都唔同 每一粒音都要轉位
咁就真係好難
例如孖掣/多掣地獄saihate
作者: 小雪冰    時間: 20-5-2012 21:16
回復 44# Torchic╳小火雞
哇-.-
好恐怖=.=
不愧為9星歌...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-5-2012 20:32
呢首應該係第5/6首難既歌黎
(論合格難度既話
作者: 小雪冰    時間: 21-5-2012 20:34
回復 46# Torchic╳小火雞
好彩暫時大部份我想玩既歌extreme都係6-8星姐a_a
岩岩聽完puzzle既original ver...
發覺幾好聽
下次一定要去玩extreme~
睇下第1次玩既時候我可以捉到幾多cool先haha
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-5-2012 23:32
搵日要煲下裡表同popipo先得

你就好
大把進步空間
作者: 小雪冰    時間: 22-5-2012 21:21
回復 48# Torchic╳小火雞
popipo等我再勁d先挑extreme@@
裏表暫時都未有興趣

哈哈,因為我有好多歌都未聽過 / 未挑到extreme
其實你玩左arcade幾耐? 咁快(?)冇進步空間lol
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-5-2012 10:33

講Arcade既話
香港一出我就玩緊 大約係上年一月尾既事
不過果陣我玩得唔算多 因為好貴(岩岩出果陣 度度都係10蚊鋪)
PSP既話...1代就開始了吧

======================

至於進步空間...我宜家得返4首未per 而且好難per
4首當中最易既應該係popipo
另外三首係激唱 イヤイヤ 裡表

你既話 你玩玩下就會發現你原來可以clear好多歌
之後就會出現某d歌有per
然後你就會發現原來好多歌要per唔難
(我經歷過呢個情況 的確係幾爽
作者: 小雪冰    時間: 24-5-2012 19:01
回復 50# Torchic╳小火雞
原來一開始出果陣咁貴架
我第1次玩係上年5月到啦
係荃灣新之城玩 5蚊鋪
跟住就到今年4月先再接觸

激唱全首都係痴線咁濟
都唔明點解消失同激唱差咁遠=.="

我諗易clear / per左既原因係自己掌握到個技巧
應付起上黎就易d咁

我都見過有人玩イヤイヤ星人fail sad
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-5-2012 19:54
早出既歌係易玩d
因為果陣作譜果d人係未識得點樣整難譜
而且驚d玩家唔識玩太難既譜
佢地覺得200BPM既消失已經係好難

自從d整譜既人 開始發現到原來d玩家可以勁到咁痴線
於是就開始整d popipo阿 激唱阿 裡表阿呢d變態譜
所以宜家消失已經可以算係「9星尾」 而激唱係「9星頭」
作者: 小雪冰    時間: 24-5-2012 20:19
回復 52# Torchic╳小火雞
原來係咁
咁佢地應該出埋10-12星之類既難度嘛xd
唔好誤導人地
(雖然唔知咁樣整麻唔麻煩)

遲下會一直加埋extend既歌入黎
唔知RIP=RELEASE 同埋 rolling girl extreme會有幾難呢-x-
後者速度快 要整難的話就未必玩得到了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-5-2012 20:38

老實講
單單激唱一首已經可以放係★10
不過唔知點解SEGA冇做

可能因為SEGA覺得難度級數越多 會越複雜
(就好似一隻遊戲有1~99級既歌 睇到都煩

原來兩日前出左新服裝
ラセツトムクロ (250vp)

紅葉 (250vp)

時雨 (250vp)

即係話
下次PDA新曲應該係番凩結んで開いて羅刹と骸
作者: 小雪冰    時間: 24-5-2012 20:44
回復 54# Torchic╳小火雞
我覺得隻game要發展落去
10星一定會出架啦..
宜家都已經有玩家駕馭到果堆9星歌
再唔出難d既 佢地覺得冇野好挑戰就冇咁想玩

乜原來下次出咩歌係可以由新出既model黎預測架?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-5-2012 20:57
乜原來下次出咩歌係可以由新出既model黎預測架?
小雪冰 發表於 2012/5/24 20:44

唔係次次都得
不過有幾次的確係出完果幾套服裝
下次更新就係果幾首歌

上次puzzle同裡表就係一個好例子
4月20日出完服裝 5月10日就出果幾套服裝相應既新曲了

另外激唱果次又係
作者: 小雪冰    時間: 24-5-2012 20:59
回復 56# Torchic╳小火雞

我見佢更新歌由既頻率係每月一次
都唔知要等幾耐先等完佢出哂extend既歌
我記得4月果陣佢都冇出過新歌tim-.-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-5-2012 23:41
佢4月好似係話休息一個月

http://miku.sega.jp/f/index.html
初音psv
最後個名係叫「Project DIVA f
作者: 小雪冰    時間: 25-5-2012 19:36
回復 58# Torchic╳小火雞
岩岩頭先去ok睇雜誌果陣見到gamezone(好似係)有寫
但係我諗係因為官方發放既內容太少
所以佢寫d野都係唔算多..
都係寫鏡音同埋初音果2首歌
同埋個AR系統咁樣 (<-這根本就是為_男而設的系統嘛)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-6-2012 17:10
我差d又唔記得左呢個post

6月配信曲有消息鳥
除左之前講果兩首(果然中左
再加兩首招募曲(但係冇咩太大特色

[youtube]Vo2WrEibC70[/youtube]
作者: 小雪冰    時間: 8-6-2012 17:29
回復 60# Torchic╳小火雞
好彩你仲記得haha

果2首歌我都係覺得一般
不過第2首歌既PV都幾得意
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-6-2012 17:46
同埋點解最近幾次更新都唔係5首歌
(之前次次都係5首
作者: 小雪冰    時間: 8-6-2012 17:52
回復 62# Torchic╳小火雞
sega太懶了
話說條宣傳片係一開頭仲係寫住"version A"
睇番日本官網 最新公告已經話開始試用version B了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-6-2012 18:14
正常既
始終Version B仲係測試緊 話唔定仲要再進行調整
作者: 小雪冰    時間: 9-6-2012 15:43
回復 64# Torchic╳小火雞
咁又係
今次加左excellent評價
好似話如果之前挑戰perfect成功既話又會每首送多30VP
(其實我都唔係好明佢既意思 以我理解大概係咁)
wa 都幾正wor
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2012 15:47
咁我vp應該會暴升

利申:ex大量挑p成功
作者: 小雪冰    時間: 9-6-2012 16:02
回復 66# Torchic╳小火雞
sad
我1首都未挑過
但係我宜家需要大量VP買野sosad

考完試之後要去暴玩先得 (如果我有錢xd)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2012 17:05
sad
我1首都未挑過
但係我宜家需要大量VP買野sosad

考完試之後要去暴玩先得 (如果 ...
小雪冰 發表於 2012/6/9 16:02

不過你宜家EX有冇歌係p左/差少少可以p
作者: 小雪冰    時間: 9-6-2012 17:26
回復 68# Torchic╳小火雞
冇呀
宜家我就算玩熟既歌 都總係會禁錯 / 禁漏一兩粒音
所以我都唔敢挑perfect住-_-
不過淨係講有冇perfect的話 moon extreme我試過1次perfect
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2012 18:27
其實越舊既歌係越易full
揀歌果陣 將個排列改做「公開順」然後睇下堆舊歌

相反 d新歌無論lv6 7 8都係難full
作者: 小雪冰    時間: 9-6-2012 19:11
回復 70# Torchic╳小火雞
嗯 下次我玩果陣留意下先
但係我諗我都係再玩熟d先會開始挑perfect
最多挑住great先
陣間蝕左30vp比佢我會哭的
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-6-2012 19:41
嗯 下次我玩果陣留意下先
但係我諗我都係再玩熟d先會開始挑perfect
最多挑住great ...
小雪冰 發表於 2012/6/9 19:11

你遲d有一定實力既話
你就full多幾次之後 你先至去挑p
咁穩陣好多

就算你挑戰兩次失敗 第三次成功
你仍然係賺
作者: 小雪冰    時間: 9-6-2012 19:54
回復 72# Torchic╳小火雞
yes 宜家既我實力仍然有好多進步空間
慢慢再挑都未遲

第3次成功既話唔係岩岩好拉番勻咩?
頭2次冇左60VP 第3次喇番60VP
唔知我有冇對個挑per系統有誤解啦lol
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-6-2012 02:38
第3次成功既話唔係岩岩好拉 ...
小雪冰 發表於 2012/6/9 19:54

你講得冇錯
不過你平時打完一首歌 佢都會比幾個vp你架嘛
計埋呢d都可以算係賺

開始穩90%+
作者: 小雪冰    時間: 10-6-2012 12:05
回復 74# Torchic╳小火雞
係wor
我都唔記得左計番每首歌玩完之後既VP lol

wow 犀利
練左幾耐?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-6-2012 13:50
練左幾耐?
裡表出左幾耐我咪練左幾耐

雖然應該打過十次都冇...接近十次啦
(雖然我穩九成不過仲係唔敢第一首打
作者: 小雪冰    時間: 10-6-2012 14:03
回復 76# Torchic╳小火雞
i see

冇所謂啦,第1首定係第2首先玩都唔係咁緊要
除非你想1鋪玩2次姐
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-6-2012 16:44
第一鋪唔夠七成就會failed架啦

話時話ver.B
EX第一鋪合格線會由七成升上到八成
即係仲難合格
作者: 小雪冰    時間: 10-6-2012 17:34
回復 78# Torchic╳小火雞
oh 竟然係咁
官網公告唔見佢有寫既lol
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-6-2012 02:47
我本來想回覆你
不過回回下發現自己講錯野 上面既野當我冇講過先

[以下說EX好了]
首先你應該知道每鋪可以打兩首歌是吧

係Ver.A黎講
第一首達成率夠70%就可以落下一首(合格線70%)
唔夠70%或者中途冇血都會強制閉店(GAME OVER)

第二首個合格線就會係80%
呢d官網應該冇寫 因為呢d已經係好耐之前制定落黎

係Ver.B黎講
第一首同第二首既合格線都會係70% (唔係80%)
換言之合格更易了
過合格線就是Clear
過85%就是Great
過95%就是Excellent
全連就是Perfect

官網係冇寫
我是按照台灣某遊戲論壇的某個帖找回來的(因為好多野官網都冇提及
不過我係呢度放唔到網址(那個令人麻煩的版規阿
所以我短信息給你好了
作者: 小雪冰    時間: 11-6-2012 19:20
回復 80# Torchic╳小火雞
你唔提起我都唔記得左有"合格線"既存在-.-"
咁轉左ver B.又幾好wor..
雖然就算玩第2首歌fail唔fail都好 都係玩盡左2首歌
但係練歌既時候應該可以練得完整d
(好似有d唔係好知up緊乜
姐係就算禁錯好多制 不過都唔會咁易fail)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-6-2012 00:02

其實都未必
有次打Master of Puppets 中間一大抽魚蛋
因為開頭打少左粒 所以之後既全部wrong晒
然後我打算鬆一鬆手 比雙手「重新整理」一下(我一出太多wrong就會咁做
點知一鬆埋手 甩多幾粒 就冇血閉店了

可能1999 唔明就算了吧

好彩既係 呢首係第二首

====================================

海報也有了

作者: 小雪冰    時間: 12-6-2012 21:44
回復 82# Torchic╳小火雞
我明呀@@

我玩開果間鋪頭唔見佢有痴d海報落部機度lor orz
(之前玩既時候 最後1次玩係5月頭)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-6-2012 23:02
我明呀@@

我玩開果間鋪頭唔見佢有痴d海報落部機度lor orz
(之前玩既時候 最後1次 ...
小雪冰 發表於 2012/6/12 21:44

呢間係金龍黎 幾錢鋪你自己睇圖都見到
佢每次換新海報都好快
然後將d舊既海報貼落去廁所既果條通道度(連上年年頭既更新海報都仲係度

==============================

講起Ver.B
其實上次更新到Ver.A既日子 就係海外發售日既日子
(上年一月尾 香港一入PDA果日 就係更新到Ver.A之日

所以話已經有成一年幾冇大更新啦
作者: 小雪冰    時間: 13-6-2012 19:24
回復 84# Torchic╳小火雞
3蚊局 同我玩開既一樣呢
金龍都幾環保wor haha

原來年幾冇更新過啦
咁就差唔多啦~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-6-2012 20:22
講起上黎琴日出去
我見既然PDA都就快出Ver.B 我不如盡量將d歌賭晒P佢先

之後有咁既結果
[12/06/12]
トータル獲得VP:+202
┗増加VP:+762
┗減少VP:-560

買左兩套服裝(-500)
4次賭g成功(+60)
10次賭p成功(+600)
2次失敗(-60)
計埋d垃雜分(+102)
作者: 小雪冰    時間: 13-6-2012 22:23
回復 86# Torchic╳小火雞
哇 唔計你買衫
進帳都幾多wor@@

d衫其實都幾貴-.-
最平都要50vp
唔係玩賭P的話都要玩幾局先儲到-.-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-6-2012 22:45

間唔中都會有contest嘛
三個難度一般都係20/30/40vp (定係30/40/50vp?唔清楚)

再況且我本身除左EX之外 亦都有玩H / N / E
(唔知點解我係個咩都玩晒既人)
所以先會咁易挑到p
你玩開EX既 應該會難d...算吧(拍肩

不過我好鼓勵d人剩係玩EX
玩埋H都冇所謂
N同E就...如非必要就唔好啦

=================================

阿係
PDAHK群好似搞比賽 明顯唔係官方比賽黎

btw我應該唔會參加
一黎冇實力
二黎冇多餘錢玩呢d野
三黎小圈子搞既比賽 唔係幾太鐘意

四黎 剩係貼成績都已經洗左我120vp(甚至更多)
作者: 小雪冰    時間: 14-6-2012 15:37
回復 88# Torchic╳小火雞
通常參加得果d都係玩perfect都連哂cool既人黎-.-
假設咁好彩入圍 又要交錢比佢黎玩決賽-.-
orz 感覺上好多錢+神級既人先會玩
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-6-2012 19:49
通常參加得果d都係玩perfect都連哂cool既人黎-.-
假設咁好彩入圍 又要交錢比佢黎玩 ...
小雪冰 發表於 2012/6/14 15:37

唔只
亦都要有一定既ScoreAttack底子先得
(例如點樣hold盡 你早左放手都會影響個達成率

================================

阿係
今日有新歌了
打左果兩首extend移植曲 EX唔難應該有得per
作者: 小雪冰    時間: 14-6-2012 20:02
回復 90# Torchic╳小火雞
係wor 你唔講我又唔記得左有hold呢一回事
有時候要keep住hold都幾難 因為有時轉得太快部機會sense唔切
咁就當miss-,-
我玩炉心融解ex呢 去到中間果段有連續3次禁2個音
我記得係三角+正方 -> 三角+X -> 三角+O
禁之前仲hold緊X+O
禁三角+X既時候最易miss-.-
我就試過接得唔好 搞到變miss
對住呢d 要放得快+禁得快先會接得準orz
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-6-2012 20:17

呢d叫「半hold」/「片hold」
右手大既人係可以順次禁實→禁實╳→禁實 (剩係用右手做呢個動作
然後左手跟住右手拍子 打三下三角
這樣就行了

講半hold既話
激唱EX既半hold都已經夠恐怖
另外花舞月詠譚Equation+**都有d類似既野係度

講起上黎Equation+**的確幾好聽
作者: 小雪冰    時間: 14-6-2012 21:07
回復 92# Torchic╳小火雞
哇o_o 實在係高難度動作
唔知我有冇可能做到呢 不過我諗要用拇指禁正方形 尾指禁O先得haha
(<-有學彈琴 右手都彈到8度既
但我本身隻手唔大)

激唱係成首都恐怖-.-
ココロ臨入chorus果陣都有1次 不過唔係太難
但我覺得equation+**既連按會難d=.=
我暫時對片按都唔熟 玩d未見過既歌既時候我多數會禁唔到
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-6-2012 12:54
我好似講得複雜左(因為我習慣係咁樣禁
其實假如你剩係想perfect既話
你都係放棄果堆半hold 當普通孖制咁打算啦
同埋你冇錯 真係要尾指禁圈 姆指禁正方

想當年equation+**堆交互連打真係...
死左我幾次挑p
作者: 小雪冰    時間: 15-6-2012 20:29
回復 94# Torchic╳小火雞
唔會太複雜既 我睇得明呀
半hold果d其實都唔輪到我揀放棄與否
因為我第1次玩既時候9成唔會禁得中@@
所以都係同平時禁孖掣冇分別

er...我唔覺得我尾指會有力禁到粒掣=.="
一來要禁正中間
二來我要夠力
都係用番平時玩法算lol

我見到堆交叉連打都驚驚地
我諗我大概會禁到一半左右啦
但我覺得equation+**既交叉連打已經比saturation既易..
後者我係一見到已經淆哂咁濟-.- 個beat勁難捉...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-6-2012 20:44
唔會太複雜既 我睇得明呀
半hold果d其實都唔輪到我揀放棄與否
因為我第1次玩既時候 ...
小雪冰 發表於 2012/6/15 20:29

其實個beat唔難捉
佢都係跟歌詞
一時4-1一時3-2

==========================

話說DIVA f係6月底開始 係日本有試玩活動
然後話送個A4 folder

單睇背景 仍然估唔到出咩歌orz

而且I社既GUMI、神威、Lily等人都仍然係未出現(茶
作者: 小雪冰    時間: 15-6-2012 20:55
回復 96# Torchic╳小火雞
唔知點解我禁禁下會亂左
所以我一直都唔敢玩
我都係睇完譜面 練過下 先知有咁既情況
不過我無論如何都一定會玩熟佢的- -+
只係時間問題

F嘛 佢開左個官網
我淨係知佢會出秘密警察-.-
之前我記得有本game雜誌有講過下
但係d內容都只係由官網抄出黎
所以我諗要知佢出咩歌 最多都係等官網放料..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 15-6-2012 23:32
F嘛 佢開左個官網
我淨係知佢會出秘密警察-.-
之前我記得有本game雜誌有講過下
但係d內容都只係由官網抄出黎
所以我諗要知佢出咩歌 最多都係等官網放料..
小雪冰 發表於 2012/6/15 20:55

不過有PSV先算啦

雖然f出咩歌 某程度上係同Arcade之後出咩歌有關係
話唔定個「世界盡頭舞廳」又會9星架啦
作者: 小雪冰    時間: 16-6-2012 11:02

回復 98# Torchic╳小火雞
又係既
(吐糟 : 宜家乜都要3D=.= 個人認為咁樣幾無謂)

其實我一直都覺得arcade係會抄番psp / psv之類既歌落去
唔同既係 arcade畫質好過psp / psv 10倍咁解姐
同埋譜面唔會完全一樣lor
宜家官網都話佢會移植extend入面既歌落arcade
咁樣照趨勢估計 sega都會移植F既歌落去arcade
但係1個月2-4首既速度太慢
2nd出左都唔知幾耐 sega係前幾個月話完全移植哂2nd既歌-.-
所以要等F既歌呢 有排等啦

btw 今日都已經16號
但係仲未見有6月份課題呢
唔通佢想唔出lol
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-6-2012 14:19
extend新歌比2nd少
如果照返以前既速度 應該好快完

所以近排都係毎個月出少d歌
間中夾埋d第三次招募曲

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2