樂古Nakuz

標題: 【Part 2】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..) [打印本頁]

作者: 小豪仔Jacky    時間: 16-8-2008 17:42
標題: 【Part 2】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..)
拉兵GA意思

射 走 射

無論走去邊個方向

走左就係走左

回射番 就係拉兵

弓國文明特色

配合自己隊友【盾】在後面掃射

【蒙古】先苦後甜 帝前 擋不住 哥匈土西韓不日【不列顛在淺灘上對蒙古有一定ga優勢 而日本在空地上也對蒙古有一定ga優勢】

有好多步兵國 步海係空地都圍得死蒙古 全步 都可以圍死 但係要睇蒙古ga多小

蒙古呢個國家好煩惱 出得太多怕俾人攻 出得太小又廢左小小

帝後先係王者再臨 帝波  帝哥 帝匈 帝西 帝土 帝馬?返屋企訓覺啦 【帝韓】出沒注意=]

【西班牙】由頭甜到尾 村前火力夠強 走得快 有盾可對付 哥匈殺日 無盾 海起上黎都夠打土海

出村後 自己中意起咩就起咩 起番西班牙就得 【最易俾人話拉兵 係呢個國家】

【土耳其】全aoc最出名 貧血 但係火力夠強 如果有一定ga數量 擋得住 哥匈  見到所有弓國 有盾都要淆

但如果自己有盾就可以同佢地駁火  土耳其 其實唔洗點講 【搵到盾就打 搵唔到盾就淆  多兵就照打 俾人圍就照淆】

打完了

遲d再打騎兵吧=] 騎兵好似得3 4個文明 哇卡卡
作者: s06367    時間: 16-8-2008 18:31
帝蒙連帝波都唔驚?

好似3+4,7防,620血- -..

帝蒙升哂=8+4,12攻.

12-7=5..一下扣佢5血,即係要射104下/104隻射一隻象先可以秒佢...

3隊象對3隊蒙我覺得象贏..

淺灘象就死多d..但係都贏該係贏-.-
作者: sghsge    時間: 16-8-2008 18:34
長弓比土火仲更加貧血wo
作者: 小豪仔Jacky    時間: 16-8-2008 19:10
原帖由 s06367 於 16-8-2008 10:31 發表
帝蒙連帝波都唔驚?

好似3+4,7防,620血- -..

帝蒙升哂=8+4,12攻.

12-7=5..一下扣佢5血,即係要射104下/104隻射一隻象先可以秒佢...

3隊象對3隊蒙我覺得象贏..

淺灘象就死多d..但係都贏該係贏-.-

淺灘帝蒙一定嬴
但空地就未必 因為有後勤

re樓上
係出唔出名-口-
土耳其出名d  =]
作者: 29是世上的光    時間: 16-8-2008 19:23
用蒙古最好玩[[bao_36]]
作者: 422942002    時間: 16-8-2008 21:43
拉兵是:
遠距離的兵種去打近攻擊的兵種,先打一下,再走開,再打一下,再走開,而不斷重複回射這個動作
作者: s06367    時間: 16-8-2008 22:00
標題: 回復 6# 的帖子
佢有錯?!
作者: sghsge    時間: 16-8-2008 22:04
原帖由 小豪仔Jacky 於 16-8-2008 19:10 發表

re樓上
係出唔出名-口-
土耳其出名d  =]

咁都得???
真係勁
作者: 小豪仔Jacky    時間: 16-8-2008 22:59
原帖由 422942002 於 16-8-2008 13:43 發表
拉兵是:
用遠距離的兵種去打近攻擊的兵種,先打一下,再走開,再打一下,再走開,而不斷重複回射這個動作

不是 如果不列顛打西班牙 走射走 都叫做拉兵
仲之 走射走 就係拉兵
唔係遠攻打近攻
作者: s06367    時間: 16-8-2008 23:02
原帖由 小豪仔Jacky 於 16-8-2008 22:59 發表

仲之 走射走 就係拉兵
唔係遠攻打近攻

應該係射走射..

走射走唔一定係拉...
作者: 小豪仔Jacky    時間: 16-8-2008 23:40
打錯字-口-
打得快-口-
sor
作者: 感恩    時間: 16-8-2008 23:58
幫你補充少少啦

事實上一般人用土火用到差係次次俾騎,射程兵(如蒙 馬)截殺

土因為行得慢
要安全出去搵盾要一D技巧.

1. 先擺左你盟友門口
一齊行出外面

2. 兩至三隊出

=========================

帝蒙古其實同帝馬雅
都只係五五波
因為人地仲有精鷹防箭4+4做後盾
人地補得快出得快
冇160隻都未必咁講話贏硬帝王馬雅

==========================

西班牙最大盲點係出得慢吧

只要你控得唔好死一兩隊(如見薩  或見一D高手專控打西征)
隨時俾人打突襲

西班牙俾人突襲鯉魚返生係幾難的(如果你得110人口出面擺左1.5隊的話)
難既程度有如薩或者波斯.

希望有補充你的=]

==========================

For more
你講帝西羸到帝馬?

講帝西基本上村後
你用遊俠前盾打好過直衝吧.= =+

作者: 422942002    時間: 17-8-2008 11:42
原帖由 小豪仔Jacky 於 16-8-2008 14:59 發表

仲之 走射走 就係拉兵
唔係遠攻打近攻

第1下射你佢散開左,走番開係想重整隊型,唔通咁都叫拉兵?
第2下拉既時候有好多灰色地帶,正常第3下拉射先叫拉兵,講清楚d費事d人見第一下就踢。
作者: 小豪仔Jacky    時間: 17-8-2008 13:45
原帖由 422942002 於 17-8-2008 03:42 發表

第1下射你佢散開左,走番開係想重整隊型,唔通咁都叫拉兵?
第2下拉既時候有好多灰色地帶,正常第3下拉射先叫拉兵,講清楚d費事d人見第一下就踢。

第一 弓兵用開堅守 無理由會走散咁叫你問題
第二  有什麼灰色地帶?射左 走左 回射返 再走 就叫拉兵 有咩灰色?
作者: 422942002    時間: 17-8-2008 17:59
原帖由 小豪仔Jacky 於 17-8-2008 05:45 發表

第一 弓兵用開堅守 無理由會走散咁叫你問題
第二  有什麼灰色地帶?射左 走左 回射返 再走 就叫拉兵 有咩灰色?

灰色地帶,如果我擺左一隊忘記堅守既弓兵係門口,當我忘記呢隊弓兵,而我控緊其他野既時候,不知道你見到我個隊弓兵而你打我d弓兵既時候,我d兵咪走散晒, 咁我咪要重整隊型先打你,變左你誤會我係拉兵,實際我只係重整隊型。

作者: s06367    時間: 17-8-2008 22:11
原帖由 422942002 於 17-8-2008 17:59 發表

灰色地帶,如果我擺左一隊忘記堅守既弓兵係門口,當我忘記呢隊弓兵,而我控緊其他野既時候,不知道你見到我個隊弓兵而你打我d弓兵既時候,我d兵咪走散晒, 咁我咪要重整隊型先打你,變左你誤會我係拉兵,實際我只係重 ...

呢個時候,其實重整隊伍都有拉兵之虞

始終係有機會拉遠左個距離而增加敵人既傷亡

我認為如果見到呢個情況,一係就走,一係就禁堅守但係唔好用D兵..
作者: 422942002    時間: 18-8-2008 00:39
原帖由 s06367 於 17-8-2008 14:11 發表

呢個時候,其實重整隊伍都有拉兵之虞

始終係有機會拉遠左個距離而增加敵人既傷亡

我認為如果見到呢個情況,一係就走,一係就禁堅守但係唔好用D兵..

我整左隊,最終都會企係度同佢硬打硬
我拉兵,最終可能一隻兵都唔死
兩個意思

如果咁講你卑人拉左,你都可以選舉走。
作者: s06367    時間: 18-8-2008 10:41
原帖由 422942002 於 18-8-2008 00:39 發表

我整左隊,最終都會企係度同佢硬打硬
我拉兵,最終可能一隻兵都唔死
兩個意思

如果咁講你卑人拉左,你都可以選舉走。

總之你可以選擇退/企定(禁番n)黎打人地

你再整番好個隊就好易比人話拉兵,然之後對面文明差d既會全部棄哂

呢個係香港街場情況
作者: 422942002    時間: 18-8-2008 10:59
原帖由 s06367 於 18-8-2008 02:41 發表

總之你可以選擇退/企定(禁番n)黎打人地

你再整番好個隊就好易比人話拉兵,然之後對面文明差d既會全部棄哂

呢個係香港街場情況

呢個就係問題,所以拉3下先叫拉兵,第2下係灰色地帶。
如果唔再三強調,就成日出現你講既問題。
作者: s06367    時間: 18-8-2008 11:28
標題: 回復 19# 的帖子
希望有個更明確既拉兵定義..
作者: 小豪仔Jacky    時間: 18-8-2008 17:02
忘唔忘記係你ga事
拉左就係拉左 咁人地原唔原諒都係人地ga事
作者: 422942002    時間: 18-8-2008 21:29
原帖由 s06367 於 18-8-2008 03:28 發表
希望有個更明確既拉兵定義..

樂古版一直都講,拉3下先叫拉兵。
作者: 422942002    時間: 18-8-2008 21:34
原帖由 小豪仔Jacky 於 18-8-2008 09:02 發表
忘唔忘記係你ga事
拉左就係拉左 咁人地原唔原諒都係人地ga事

唔係忘唔忘ga事
係出發點ga問題,我重整係為左同你硬打硬, 拉你係想一兵不損。
問題係玩兵堡既人一見到就即踢,唔講清楚問清楚,變左個個以鵝傳鵝,咩都唔理。
作者: 小豪仔Jacky    時間: 19-8-2008 10:34
原帖由 422942002 於 18-8-2008 13:34 發表

唔係忘唔忘ga事
係出發點ga問題,我重整係為左同你硬打硬, 拉你係想一兵不損。
問題係玩兵堡既人一見到就即踢,唔講清楚問清楚,變左個個以鵝傳鵝,咩都唔理。

咁姐係拉左啦
咁你就唔好講廢話啦唔該
作者: 422942002    時間: 19-8-2008 12:51
原帖由 小豪仔Jacky 於 19-8-2008 02:34 發表

咁姐係拉左啦
咁你就唔好講廢話啦唔該

樂古版到講明,射 > 走 > 射 > 走 先叫拉兵,而家你係話  射 > 走 > 射 係拉兵。

個個1p好似你咁諗,咪即踢人囉。
唔該你唔好講d唔講d。

你咪睇下d人講咩
http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3380231&extra=page%3D3&page=2

作者: 小豪仔Jacky    時間: 20-8-2008 11:00
原帖由 422942002 於 19-8-2008 04:51 發表

樂古版到講明,射 > 走 > 射 > 走 先叫拉兵,而家你係話  射 > 走 > 射 係拉兵。

個個1p好似你咁諗,咪即踢人囉。
唔該你唔好講d唔講d。

你咪睇下d人講咩
http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3380231&e ...

首先
我係講番個個做1p點樣話人拉兵ga方法
第二 射走射 係做1p話人拉兵ga原因
第三 係唔係射走射企係再射 再射走射 就唔拉兵? 返屋企訓覺啦

樂古果到基本上有錯
我可以同你打場
我做蒙 你做條
我射走射 再企係到射走射 唔叫拉兵喎 你唔好話我29喎
根本係有錯
作者: 422942002    時間: 20-8-2008 18:37
原帖由 小豪仔Jacky 於 20-8-2008 03:00 發表

首先
我係講番個個做1p點樣話人拉兵ga方法
第二 射走射 係做1p話人拉兵ga原因
第三 係唔係射走射企係再射 再射走射 就唔拉兵? 返屋企訓覺啦

樂古果到基本上有錯
我可以同你打場
我做蒙 你做條
我射走射 ...

第二 < 射走射 既目的唔係拉兵係其他目的 ( 肉盾, 重整) 往往d人都唔理目的。

第三  < 射走射 之後係企定硬打硬  < 唔好定章取義 , 一係你冇睇(硬打硬)<<呢句野

樂古定義錯? 錯既話一定有人出聲,個post有人都引樂古定義,但有冇人反對?

你根本冇睇清楚我講既野

我射走射,係為重整對形,之後再同你硬打硬 <<<<   企定同你打 你明未?
你射>走>射>企再>射>走>射 同  射走射走射走有咩分別?

而我講既係 射>走>射 >之後企定唔走同你對打。
作者: 小豪仔Jacky    時間: 20-8-2008 18:42
原帖由 422942002 於 20-8-2008 10:37 發表

第二 < 射走射 既目的唔係拉兵係其他目的 ( 肉盾, 重整) 往往d人都唔理目的。

第三  < 射走射 之後係企定硬打硬  < 唔好定章取義 , 一係你冇睇(硬打硬)走>射 同  射走射走射走有咩分別?

而我講既係 射>走> ...

GOOD GAG
你未答我
我蒙你條
我射走射 再企再射走射
射走射 點同射走射再企再射走射呀?
都唔明你點諗

仲有你重整已經有問題出現 幾隻無問題
但係成隊咁重整就好有問題
咁對近攻步隊好唔公平
已經屬拉兵論

仲之樂古果到係錯左

現家正常GA 1P正常都會用射走射個方法黎話人拉兵的

你講GA野 講出黎都無用

因為講左都唔可以改變咁多年GA玩家

拉兵都要嘈一餐

證明左你係新手

我都無乜野點講了

仲之射走射 做出左呢個動作 已經算係拉兵 唔理你DEL兵定再走

作者: L~~    時間: 20-8-2008 21:20
樓主大部份都講得ok好  但係精蒙打得贏精象我切咩都得....
作者: 小豪仔Jacky    時間: 20-8-2008 21:54
原帖由 L~~ 於 20-8-2008 13:20 發表
樓主大部份都講得ok好  但係精蒙打得贏精象我切咩都得....

淺灘上姐
作者: F-y-U-o-C-u-K    時間: 21-8-2008 21:57
其實兵堡可以拉兵就唔會有咁多麻煩
作者: 馭影靈風    時間: 21-8-2008 22:48
我之前講既野比人用左黎做素材囧

1.唔理人地既問題而強行話人地係為自私目的而話人係錯既....呢d就係自私

2.忘記控兵同有意拉兵係睇得出....你可以話人地扮出黎既....無啦啦懷疑人已經係錯,或者只可以話你多疑/疑心重

3.第二射係灰色地帶呢件事會出現係忘記按n同埋搞緊家裡事(相傳的d控弓)既時候會發生

4.用蒙射條>離去條武視野之外(開左天眼會無限咁追,自己睇情況),條武唔再追蒙>蒙再射條>再逃離=即打即離戰術,在我而言非拉兵

作者: s06367    時間: 22-8-2008 17:40
標題: 回復 31# 的帖子
好似台灣打法,打攻城有塔有拉兵

土條韓果d會好好打...
作者: F-y-U-o-C-u-K    時間: 22-8-2008 18:21
標題: 回復 33# 的帖子
但咁樣會最少爭吵
我起外國場玩既果 d 兵堡全部都唔會有踢人既功能,比拉、有攻城、有塔、無 29 英雄,呢 d 兵堡先至好玩
作者: s06367    時間: 22-8-2008 19:22
標題: 回復 34# 的帖子
外國兵堡同普通兵堡有乜唔同..
作者: AaRo    時間: 22-8-2008 19:54
標題: 回復 35# 的帖子
你穴唔知定假唔知....
作者: 小笨kk    時間: 22-8-2008 20:15
樓主唔好再荼毒新手

紙上談兵,一堆謬誤

【蒙古】先苦後甜 帝前 擋不住 哥匈土西韓不日
哥匈土西韓 頂唔住可以理解

但請解釋點解擋唔到不同日
係咩情況擋唔到
其他國點解又頂到

仲有精蒙淺灘上封到精象
講真 真係唔好荼毒新手
作者: 小豪仔Jacky    時間: 22-8-2008 20:28
好就唔紙上談兵
同你打番場
精蒙海唔夠精象海?
不列顛 我有寫擋不住咩-口- 對不起吧
但是空地上 未帝蒙唔夠日打
作者: 小笨kk    時間: 23-8-2008 19:12
精蒙海夠唔夠精象海打
唔洗我同你打番場
自己搞掂

空地上蒙夠唔夠日本打唔重要
重要既係你要教人係咩情況可以食盡日本分

仲有我唔覺得未帝日係空地上會打得贏未帝蒙
有時候就算日本明知夠清曬蒙都唔應該打,係遠景既問題
所以我覺得你打埋呢d野根本無用
作者: s06367    時間: 23-8-2008 21:17
原帖由 小笨kk 於 23-8-2008 19:12 發表
精蒙海夠唔夠精象海打
唔洗我同你打番場
自己搞掂

空地上蒙夠唔夠日本打唔重要
重要既係你要教人係咩情況可以食盡日本分

仲有我唔覺得未帝日係空地上會打得贏未帝蒙
有時候就算日本明知夠清曬蒙都唔應該打 ...

佢好似話精蒙係淺灘上夠精象海打喎...
作者: 小豪仔Jacky    時間: 23-8-2008 21:52
我整係話過淺灘上打贏帝象可能佢無睇哂

如果日本清唔到蒙古我真係做乜都得

塞維我都清到蒙古

日本憑咩清唔到【空地】
作者: 小笨kk    時間: 23-8-2008 22:09
上到太空都打唔贏
精蒙淺灘上打贏帝象?
好笑

如果個個好似你咁用塞維日去清蒙古
對面應該幾開心

塞維日未帝前 打到弓的諗法真係太天真
作者: s06367    時間: 23-8-2008 22:25
標題: 回復 41# 的帖子
咁精蒙要幾多隻對精象幾多隻...

精象打三下蒙就死了.......

雖然射速補救..但係...
作者: 小豪仔Jacky    時間: 23-8-2008 22:26
原帖由 小笨kk 於 23-8-2008 14:09 發表
上到太空都打唔贏
精蒙淺灘上打贏帝象?
好笑

如果個個好似你咁用塞維日去清蒙古
對面應該幾開心

塞維日未帝前 打到弓的諗法真係太天真

@@"
塞維打唔到弓?
好笑
有咩弓高血先
馬雅我自問打唔到
但係土不蒙我打到lo
人多哈人小我唔在講 =]
玩步兵唔玩人多 你走得

仲有精蒙 係淺灘打唔贏 帝象
我會笑=]
作者: eyab34    時間: 23-8-2008 22:45
基本上新手沒可能會玩到精蒙突打精戰象
這post既然以新手為大前題又為啥要為這近乎沒可能發生的事爭論?
再者精蒙突淺灘打精戰象勝負視乎當時環境影響
有時精蒙突會嬴有時精戰象會嬴
難道你認為在任何情況下精蒙突淺灘打精戰象100%精蒙突嬴?
作者: L~~    時間: 23-8-2008 22:53
精蒙打唔打得精象 嘈黎都冇謂  有有心人的話自己試下200隻精蒙企係『淺灘』同200隻精象打  打完就心知肚明
你話未升帝塞維清到蒙 唔好引我笑 首先假設蒙古出到200隻企係空地到打  你多多去都死

講完理D  講少少題外話
首先我覺得樓主好有問題  你今日同我打左場(7p殺9663人個場  有圖                               我係個7p  亦都係一開始比你話個名29然後t0個 個
玩兵堡見個名就知29唔29既話  咁就唔駛咁多post怨有好多29入la
第二  你個場4v2都攻唔入  就唔好成日撩人打(你唔好賴輸文明  塞+法出哂村話攻唔入日本  唔好引我笑)
之後6p出埋哈就棄(1-4p話悶= =)  請問樓主話悶就棄叫唔叫冇品???  你有冇諗過我咁無辜就比你t左既感受!!

講留左D野  個場一開始根本4v3 個5p係個29 生兵用3座堡 出兵出半隊 我冇野講

作者: 快d入啦吊你    時間: 23-8-2008 23:42
作者: 馭影靈風    時間: 24-8-2008 00:01
標題: 回復 46# 的帖子
1.果場好lag

2.我唔知點解我d強弩入哂去封哈位無人跟住入,果時真係勁無奈- -...
作者: L~~    時間: 24-8-2008 00:41
1.打到4v2個陣已經唔lag
2.你地夠合作(讚
作者: 馭影靈風    時間: 24-8-2008 01:51
標題: 回復 49# 的帖子
不知是lag到3p不行還是1p不行.....總之只有我控得到兵似的
作者: 小豪仔Jacky    時間: 24-8-2008 11:03
原帖由 L~~ 於 23-8-2008 16:41 發表
1.打到4v2個陣已經唔lag
2.你地夠合作(讚

第一 夠delay
第二 夠lag
第三 3p已經玩到訓覺
第4  我已經講過話唔好lag
第5  打唔入係我地嫩
第6  如果唔lag 晨早打入左 =]

仲有【快入黎啦x你】 你aoc叫咩名 @@?

仲有淺灘上帝蒙ga防守係絕對防守到帝象

作者: s06367    時間: 24-8-2008 11:49
標題: 回復 51# 的帖子
計唔計埋delay/有門門@@?
作者: 馭影靈風    時間: 24-8-2008 12:50
其果場我有心洗到出吉哈- -
作者: L~~    時間: 24-8-2008 20:59
回51樓  第12點有乜分別  第3點話3p眼訓就可以棄?咩道理  第4點>個時真冇lag lag都係lag兩三秒 冇影響
第5點 自認嫩就唔好成日撩人打  第6點 就算lag又點 你地成8隊遠攻 點睇都係你有利D
又問人aoc叫咩名 又想撩人打?
仲有精蒙係淺灘夠唔夠帝象打 我已經懶得再同你講  大家有玩兵堡的都心知肚明

回53樓  1-4p最近出吉0個個都差約200人  慢慢洗到出哈la =]

仲有樓主點解唔繼續堅持話塞維夠清蒙古  如果係一開始打錯野既話就快D改番佢  大家都係想新手好 唔好教壞人=]

作者: 小豪仔Jacky    時間: 24-8-2008 21:10
第12點有乜分別 delay 同 lag 都分唔到 你查一查字典先黎搵我
第3點話3p眼訓就可以棄? 問佢本人 我答唔到
第4點>個時真冇lag lag都係lag兩三秒 唔只2 3秒 20 30秒就有
第5點 自認嫩就唔好成日撩人打 就係嫩先同人打 學下野
第6點 就算lag又點 你地成8隊遠攻 點睇都係你有利D 走又走唔到 又走得慢 送分
又問人aoc叫咩名 又想撩人打? 明啦
仲有樓主點解唔繼續堅持話塞維夠清蒙古 -口- 我話ga 係日本 仲塞維人多可以圍蒙古=]
作者: L~~    時間: 24-8-2008 21:42
就係有lag先有delay 我就係問你點解將有關係既野分開講 (同埋唔好當個個人都唔識英文 好唔好?)
唔只2 3秒 20 30秒就有   如果真係lag咁耐既話我就唔會比你地爆哂D野la  用下腦諗下合唔合邏輯 ok?
就係嫩先同人打 學下野  你係38樓講既野叫唔叫撩人打?  仲有如果真係想練就入街場 唔好次次搵哂3個同族既人先打
走又走唔到 又走得慢 送分  係你地合作問題  唔關我事
我話ga 係日本 仲塞維人多可以圍蒙古=]    首先我係假設係200蒙v200塞or維  蒙win硬(前題塞維未帝)
而日本我都係0個句200v200 蒙win硬(前題日本未帝)
睇清楚先講
作者: 小豪仔Jacky    時間: 24-8-2008 22:20
喂 我無話200對200呀-口- o哂 人多哈人小 唔識點分牙= =?
我都唔係次次搵哂3個同族ga
咁打機唔叫朋友算點先?

作者: 馭影靈風    時間: 24-8-2008 22:32
標題: 回復 54# 的帖子
洗到出吉就好快有哈....
作者: L~~    時間: 24-8-2008 23:00
我最後一次答你個D不知所謂既野  話哂個post係幫新手 我只係見你有錯先出聲 冇意開罵戰
首先係你話你用塞維清到蒙古  你一開始就冇講幾多打幾多  你兩隊打一隊實贏ga  如果你話係咁樣清到我冇野講
然後係我寫明『假設係200蒙v200塞or維  蒙win硬』 200v200係我講唔係你 睇清楚
如果有新手真係以為塞維夠蒙打 佢逐隊去點算?因為係你話『你用塞維清到蒙古』而冇講數量上既差別
咁可能會有新手誤以為塞維兩隻文明夠打蒙古  而唔識用步兵優勢去打既話(例如生得快  屈數量等等) 咁就係你教壞人
而我係用『假設係200蒙v200塞or維  蒙win硬』尼個例子從實際情况講塞維唔夠蒙打  ok?

咁打機唔叫朋友算點先?<從來冇講過話打機唔準叫朋友
而係針對你『就係嫩先同人打 學下野』尼句  如果可以係街場運用你既統率及控兵能力將3個3唔識7既人變成一隊有合作既團隊而贏到
咁先叫練  而唔係同3個打慣打熟既人玩  你唔會有野學  ok?
作者: 麻q煩    時間: 25-8-2008 00:06
原帖由 小豪仔Jacky 於 24-8-2008 22:20 發表
喂 我無話200對200呀-口- o哂 人多哈人小 唔識點分牙= =?
咁打機唔叫朋友算點先?

200對200,對你果個說法有利啲
唔通小兵對小兵,對精蒙有利?
咁你又想講幾多隻精蒙對幾多隻精象
唔好話我聽
150精蒙對50戰象呀[[m423]]
作者: 小豪仔Jacky    時間: 25-8-2008 12:35
原帖由 麻q煩 於 24-8-2008 16:06 發表

200對200,對你果個說法有利啲
唔通小兵對小兵,對精蒙有利?
咁你又想講幾多隻精蒙對幾多隻精象
唔好話我聽
150精蒙對50戰象呀[[m423]]

淺灘
200精蒙對200戰象
講完廢話

怪唔之得 aoc小左咁多人玩啦
原來多左咁多盟塞佬

作者: s06367    時間: 25-8-2008 14:14
標題: 回復 61# 的帖子
如果還是原來 ?_?
作者: 麻q煩    時間: 25-8-2008 14:40
原帖由 小豪仔Jacky 於 25-8-2008 12:35 發表

淺灘
200精蒙對200戰象
講完廢話

怪唔之得 aoc小左咁多人玩啦
如果多左咁多盟塞佬

你咁講姐係呢句為左串人[[m423]]
原帖由 小豪仔Jacky 於 24-8-2008 22:20 發表
我無話200對200呀-口- o哂 人多哈人小 唔識點分牙= =?
咁打機唔叫朋友算點先?

唔識打/寫"盟塞"你勸你都係唔好打出黎[[m649]]

你句"盟塞"係串邊個我就唔知喇[[yoyo_165]]
原帖由 s06367 於 25-8-2008 14:14 發表
如果還是原來 ?_?

我諗佢無打錯字[[m649]]

作者: 馭影靈風    時間: 25-8-2008 18:55
標題: 回復 63# 的帖子
說起來......"盟塞"點打....正字係咩    囧
作者: 小笨kk    時間: 25-8-2008 19:41
原來
你講既係
淺灘
200精蒙對200戰象

你講黎都晒氣,原來你講緊未精戰象
好少文明唔會帝打城唔夠打
唔洗你highlight黎講

仲有你話人多打人少緊係贏
唔該唔好特登開個post寫d呀媽係女人既野
有d咩人多打人少唔贏?
你既對手唔會成日都係29,出2,3隊比你人多打人少
作者: L~~    時間: 25-8-2008 20:34
樓主話:【蒙古】先苦後甜 帝前 擋不住 哥匈土西韓不日【不列顛在淺灘上對蒙古有一定ga優勢 而日本在空地上也對蒙古有一定ga優勢】

有好多步兵國 步海係空地都圍得死蒙古 全步 都可以圍死 但係要睇蒙古ga多小

蒙古呢個國家好煩惱 出得太多怕俾人攻 出得太小又廢左小小

帝後先係王者再臨 帝波<<<<<  帝哥 帝匈 帝西 帝土 帝馬?返屋企訓覺啦【帝韓】出沒注意=]                                                                 
樓主話:淺灘
200精蒙對200戰象<<<<<<<<
講完廢話

原來樓主唔只教壞人  原來連中文都好有問題  自己講野係自打嘴巴
麻煩你下次再好尼類型既野之前認真諗清楚自己究境講緊D乜  以免誤人誤己
作者: chun789chun    時間: 25-8-2008 21:38
原帖由 小豪仔Jacky 於 16-8-2008 09:42 發表
"拉兵GA意思
射 走 射
無論走去邊個方向
走左就係走左
回射番 就係拉兵"

"帝後先係王者再臨 帝波  帝哥 帝匈 帝西 帝土 帝馬?返屋企訓覺啦 【帝韓】出沒注意=] "

基本上, 呢兩段說話係嚴重錯誤.

拉兵既意思早有討論,
如果你認為達唔到共識,
你就跟返版主既意思,
唔好自己竄改定義.

另外, 帝蒙對帝波,
真是orz...

出自你口中只有一個情況帝蒙係夠帝象打.
仲要係淺灘200對200.
咁就唔好叫帝波返屋企訓教la.
選擇性講d優勢, 又唔講詳盡d.

老實講, 我好欣賞你打呢個post出黎.
但你既本意係教人/分享.
那麼就不必鬥氣了,
一齊改善呢個post吧.
的確,
倘有太多未臻完美...
建議先鎖定閱讀對象的程度
作者: sorpack個ser    時間: 25-8-2008 21:52
西班牙無盾都可以頂到匈and日ga喎==

作者: 小豪仔Jacky    時間: 26-8-2008 12:43
原帖由 chun789chun 於 25-8-2008 13:38 發表

基本上, 呢兩段說話係嚴重錯誤.

拉兵既意思早有討論,
如果你認為達唔到共識,
你就跟返版主既意思,
唔好自己竄改定義.

另外, 帝蒙對帝波,
真是orz...

出自你口中只有一個情況帝蒙係夠帝象打.
仲要 ...

說廢話嗎
有邊個老手開場跟足樂古架?
拉兵要跟足樂古果個 ?唔係呀化
射走射 已經係拉兵 你如果唔係 你入我場試下射走射lo
帝蒙對帝波 只屬淺灘 我只係試過打贏 但係你地如果有異議 可以試下
作者: chun789chun    時間: 26-8-2008 13:45
原帖由 小豪仔Jacky 於 26-8-2008 04:43 發表

說廢話嗎
帝蒙對帝波 只屬淺灘 我只係試過打贏 但係你地如果有異議 可以試下

首先, 你既態度非常差劣.
我無意同你嘈的.

先不論你的實力,
有點自知之明就請不要以老手/高手自居,
唔好認為自己既所有事都不能被動搖/無誤.

我話你知,
大把老手對"拉的定義"同你有出入.
我唔敢話你果個係錯.
只不過我唔認同.
而你,
同樣唔認同我地所講既定義.
那麼,
在你這個教學post就不要以自己所定義的"拉"為標準.
應該用廣泛既定義.
難道你以為人地只係入你場玩?

另外,
我冇質疑淺灘帝蒙封唔封到帝波.
亦無心深究是否封到.
我想講的是,
假設你的說法是正確,
極其量都不過是一個極端情況下夠帝象打.
"帝波返屋企啦" 此等句子實在誇張失實.

明白嗎?

作者: 麻q煩    時間: 26-8-2008 14:04
原帖由 小豪仔Jacky 於 26-8-2008 12:43 發表

說廢話嗎

試過打贏?
係咪你識玩兵堡對住唔識玩兵堡嘅試過?
咁姐係話我試過用不列顛係綠亞度打贏哥德人
係咪即係話可以叫哥德人返屋企?
當時lag都會影響近攻兵的反應時間
lag機時弓兵影響甚少
甚至對弓兵打近攻兵有利
射走射企再射走射企
這分明是故意拉兵
如果你話射走射拉兵亦都可以用返你個邏輯令到你個拉兵論不成立
作者: AaRo    時間: 26-8-2008 14:11
路人一問:

點解樓主開左兩個教學post都同人嘈既?
我個人意見係:兩篇教學都係個人意見,無須跟足.不能說教學我知識全是正確.
睇番個教學.好多都係樓主既個人意見,實不能作實.

與其各位同樓主嘈,不如由佢自己打.唔好理佢.比個機會佢係度拎分.

看得出發言的人也不是新手.嗯吧?

作者: chun789chun    時間: 26-8-2008 14:32
原帖由 AaRo 於 26-8-2008 06:11 發表
點解樓主開左兩個教學post都同人嘈既?

簡單,
態度問題.
有人將自己定位為某類人
然後以那種姿態出現,
但兩者並不相符, 兼態度有問題.

以為堅持已見, 有別於人, 就是高人一等.
簡直庸愚無知.

作者: 小豪仔Jacky    時間: 26-8-2008 15:21
講真
我有自己ga意見
成班盟塞佬係度嘈我無法子了
帝蒙淺灘打唔贏帝波 唉 我唔嘈啦

我都係根據各1p拉兵ga說法
有邊個1p會話射走射走先話人拉兵
但個個1p都會話射走射已經係拉兵

我相信 我ga堅持係無錯
因為 我做呢個post之前係有收集意見

你嘈我唔理

仲之我照會咁講
作者: chun789chun    時間: 26-8-2008 15:40
原帖由 小豪仔Jacky 於 26-8-2008 07:21 發表

講真
我有自己ga意見
成班盟塞佬係度嘈我無法子了
帝蒙淺灘打唔贏帝波 唉 我唔嘈啦

我都係根據各1p拉兵ga說法
有邊個1p會話射走射走先話人拉兵
但個個1p都會話射走射已經係拉兵

我相信 我ga堅持係無錯
因為 我做呢個post之前係有收集意見

你嘈我唔理

仲之我照會咁講

憑你紅色字果點,
加上你不善納諫既性格,
就請你del post吧.
明知有不足, 仲係度死撐.
無人會得益.

帝波帝蒙 果度就不必再討論,
是你的說話技巧出問題而已.
建議修正,
免得更多人誤會.

實話實說,
是否多數人(不計算新手)以你既拉兵定義為準自己心知肚明.
你唔需要講邊個1P點定義,
這根本不能當作一個原因.

另外,
我唔否定你有做意見收集,
但肯定的是,
你所收集的資料,
只會幫你達到更接近完美.
並不是十全十美.

依家 令我有點懷疑,
你開post的目的不是只為新手.
而係晒命式的 拋書包.

作者: AaRo    時間: 26-8-2008 17:04
o
原帖由 chun789chun 於 26-8-2008 15:40 發表

憑你紅色字果點,
加上你不善納諫既性格,
就請你del post吧.
明知有不足, 仲係度死撐.
無人會得益.

建議修正,
免得更多人誤會.

實話實說,
...

明顯是我們錯,樓主岩啦.
講兩句就話人盟失.
有佢講冇我地講.
請問樓主目的係唔係教新手?
從對話當中.樓主教曉新手~~~

我說你行,你就行.
我說你不行.你就不行.
你說你說行.你還是不行.

而家d新手應該學正左.
堅持己見-------
作者: s06367    時間: 26-8-2008 18:49
係淺灘上帝不弓+帝波夠唔夠精土火+精西火打?_?
作者: 麻q煩    時間: 26-8-2008 19:16
原帖由 AaRo 於 26-8-2008 17:04 發表
o

明顯是我們錯,樓主岩啦.
講兩句就話人盟失.
有佢講冇我地講.
請問樓主目的係唔係教新手?
從對話當中.樓主教曉新手~~~

我說你行,你就行.
我說你不行.你就不行.
你說你說行.你還是不行.

而家d新手應該 ...

盟塞其實是指只一味堅持自己的意見,不肯接受別人的意見

食古不化係指唔根據時代去提升自己

主觀其實只係人想法既一種,

主觀唔一定係盟塞

就好似有兩派人就一件事上持不同觀點,佢地係主觀,但唔一定係盟塞

作者: 小豪仔Jacky    時間: 26-8-2008 20:30
帝蒙打帝波
我6低佢lo
留完放上黎
聽日放
作者: 咩事?    時間: 26-8-2008 20:48
作者: chun789chun    時間: 26-8-2008 21:48
原帖由 小豪仔Jacky 於 26-8-2008 12:30 發表
帝蒙打帝波
我6低佢lo
留完放上黎
聽日放

你冇必要咁做.

即使夠封, 只不過代表有一個情況 帝蒙係夠帝象打.

請你先直接回應我先前所RE你的每個留言,
唔好無視佢既出現, 然後又要逃避問題, 之後再試圖搵新既方法去否認自己既錯誤.
不管是否有錯, 光明正大作出回應吧.
否則, 我就好像在對著一個  閱讀能力&理解能力  連小學生都不如的人在說教.

作者: 馭影靈風    時間: 26-8-2008 22:50
標題: 回復 81# 的帖子
-.-....夠封咪即係無錯囉?囧
作者: alexddxdd    時間: 27-8-2008 08:34
見到所有弓國 有盾都要淆

但如果自己有盾就可以同佢地駁火  土耳其 其實唔洗點講 【搵到盾就打 搵唔到盾就淆  多兵就照打 俾人圍就照淆】

土耳其都要淆 ? 有咩弓國夠土火打牙? 白痴到你
作者: 咩事?    時間: 27-8-2008 08:39
作者: AaRo    時間: 27-8-2008 08:58
原帖由 alexddxdd 於 27-8-2008 08:34 發表

韓國都夠啦-.-
作者: 咩事?    時間: 27-8-2008 09:45
作者: chun789chun    時間: 27-8-2008 10:11
標題: 回復 82# 的帖子
原帖由 chun789chun 於 26-8-2008 05:45 發表
我冇質疑淺灘帝蒙封唔封到帝波.
亦無心深究是否封到.
我想講的是,
假設你的說法是正確,
極其量都不過是一個極端情況下夠帝象打.
"帝波返屋企啦" 此等句子實在誇張失實.

原帖由 chun789chun 於 26-8-2008 07:40 發表
建議修正,
免得更多人誤會.

爬文啦唔該

作者: AaRo    時間: 27-8-2008 10:36
原帖由 咩事? 於 27-8-2008 09:45 發表
波都夠

人地話弓國啊=33=
作者: s06367    時間: 27-8-2008 13:03
原帖由 alexddxdd 於 27-8-2008 08:34 發表

講真,唔係好多弓夠土火打

不過都係有

好似上面講既精韓馬

精韓馬係食土火,未精我諗都係贏,但係唔係食果隻...(唔係講緊1隻打1隻果d情況..@@)
作者: eyab34    時間: 27-8-2008 14:17

馬雅夠打韓國夠打lol
作者: L~~    時間: 27-8-2008 14:39
樓主既性格一D都唔成熟  郁D話人盟塞 我地本意係想指出呢篇教學文章有漏動 應該要改一改佢  等唔好有新手行錯路  但係樓主一D都唔聽人意見反而一味死撐  我地所指出既問題全部都係有根據  借81樓既人兄一句唔好無視佢既出現, 然後又要逃避問題, 之後再試圖搵新既方法去否認自己既錯誤』  其實我之前所題出既漏動 樓主不但冇認真考慮過  而且從其他人既回文
作者: 馭影靈風    時間: 27-8-2008 15:27
標題: 回chun789chun
我本身都唔多入呢個post囧.....無睇過文正常的

主版果度太冷清-,-....
作者: chun789chun    時間: 27-8-2008 15:29
標題: 回復 92# 的帖子
唔緊要, 你明白就OK
作者: s06367    時間: 27-8-2008 18:36
標題: 回復 90# 的帖子
馬雅未帝會炆水d

少又少人兩距,攻又唔夠高...

係速度同射箭速度快過佢..
作者: kagten    時間: 28-8-2008 01:16
原帖由 chun789chun 於 27-8-2008 15:29 發表
唔緊要, 你明白就OK

成日都見到你嘈交
作者: chun789chun    時間: 28-8-2008 10:00
標題: 回復 95# 的帖子
該不會, 你又是那個...orz
作者: 馭影靈風    時間: 28-8-2008 15:06
標題: 回復 95# 的帖子
愛為事實爭論是好事:handshake
作者: marco0083    時間: 29-8-2008 02:53
其實樓主 寫文明冇咩方向  同埋冇一個正統比較方法
1時就話 e個文明勁  距加左盾 可以打贏某個文明之類  (中國+盾對土火)
照道理講  2打1 點都係  就算人數一樣   大部份情況都係陣容較平衡果邊著數

太多太多     極其量我諗e篇大概只係可以叫 <個人感想/喜好分享>之類吧
當做一篇客觀化既導論  重有極多不足之處
作者: 感恩    時間: 29-8-2008 07:45
事實上

如果一個攻略有這些其實未必有用
你假設了太多東西.

又要說蒙古升帝  又要說波斯升帝  
中五Maths 教 P
如果多於一件事同時成立  機會率就要以乘號表示

我看發生似情況的機會率=
2x
[P(Team 1 有蒙古) x P(Team 2 有波斯) x P(蒙古帝) x P(波斯帝) x P(蒙古有200人) x P(波斯有200人) x P(大家在淺灘相遇) x P(盟友剛巧不在)]

有多大機會率在兵堡場出現這情況已經說明了

我反而覺得攻略不需要講這些
也沒有爭吵餘地

應該要說該兵種的優點  缺點
如何與盟友聯繫  適合打何種戰術
以及注意要點.  搶帝要訣

講這些比講蒙古夠甚麼打適合
這一個就算有也只需花特少篇幅就夠了

個人意見不喜勿插

作者: AaRo    時間: 29-8-2008 09:31
上樓係咪maths group架?
好勁....數據就是王道

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2