樂古Nakuz

標題: [理性討論] (兵堡)維京需唔需要修改一下 (投票) [打印本頁]

作者: sghsge    時間: 22-6-2008 18:23
標題: [理性討論] (兵堡)維京需唔需要修改一下 (投票)
日本4刀殺維京,阿茲3刀殺維京,拜3刀殺維京
日本3刀殺哥德,阿茲3刀殺哥德,拜3刀殺哥德
日本4刀殺塞特,阿茲4刀殺塞特,拜4刀殺塞特
維京類似的文明,阿茲同塞特
淨係呢一個比較,我諗哥德,塞特盾步國方面應該唔會比維京差,但維京因為出兵慢而比不上他們
就算1步1弓合作戰方面
馬雅配維京 vs 馬雅配哥德 都係... 馬雅配哥德個邊贏
因為馬雅跟本打唔傷哥德
單獨戰玩步兵,未帝的維京想打贏哥德都有難度,控得差少少仲可以比哥德攻返轉頭,唔似得日阿做唔到大勝既效果
因為哥德勝在出兵速度,塞特更加唔洗講,維京實力+埋身既出兵速度係唔夠打,維京想贏為有先做龜佬儲齊d兵安安全全先好出去打
哥德打薩拉森有額外+10的攻擊力,反而維京沒有
哥德打薩拉攻擊力接近於日本打薩拉森,維京就如其他步兵一樣沒有額外加成
維京狂戰士的血同攻竟然比不上阿茲豹勇士
維京唔係大家所想象中咁高攻,維14+2=16攻,阿12+6=18攻,攻擊力係其次,最重要既係睇刀數
淨係計殺土耳其 西班牙,蒙古既結果
維殺一隻土火4刀,殺西班牙7刀,蒙古6刀
阿殺一隻土火3刀,殺西班牙6刀,蒙古5刀
1打1匈奴,阿打匈,匈得返35血,維打匈,匈仲有53血,可見阿茲打匈奴比維京打匈奴更強
打堡方面,一隻維京狂戰士打城堡扣11血,一隻阿茲豹勇士扣12血,不見得維京打堡特別勁
以為日打維為例,日維出兵速度一樣,維冇得以多圍少,必然以40打40個為例,當維40打日40時隻,維死40隻日本只死12隻
日打維接近1打3,阿打維都係,但阿茲打日有得平手
維京在狂戰士的步行速度同樣慢過日本武士同豹勇士
用引打既方法跟本就唔夠阿茲同日本勁
升帝方面,阿茲同塞特一樣好快升帝,阿茲食分選舉多好多,例如可食條日哥塞法維,就算食弓食騎都好過維京
維京只可以食哥匈,即使維京食哥同匈分既速度都比唔上阿茲,有時仲要故意避開阿茲日本條頓呢d國家,唔似得阿茲可以見分就可以食
維京沒明顯優勢升帝比阿茲塞特快,可能阿茲塞特剋到人地,升帝仲快過你
阿茲軍營生產速度快15%,阿茲有鷹多一種選擇,而維京沒有
塞特...... 生兵+行軍速度+與維京差不多的實力,克服了一切,維京頂弓兵肯定唔夠塞特勁,因為塞特同維京箭防一樣而且血多出兵快
塞特即使檔近方面也能勝於維,被阿茲拜占打時低檔刀數能力比維京更強
加上塞特識用本身已經好屈機,衝擊力超勁,樂古兵堡都要由110人改為140人殺敵
我做過一個實驗,維京vs塞特,起兵至4分鐘雙方停止生產兵,互del城堡開戰,結果殺敵率大約1換1
維殺95人,塞特殺99人,但塞特仲有1批兵(40隻)響度,全因為塞特有人數壓力黎贏維京
所以與上一個真正識玩塞特既人,塞特係唔會輸比玩維京既人,殺敵效果可以做到1換1,而且仲有1批兵多左出黎
維京升帝已經唔強,未帝維京真係太唔掂,大家覺得係唔係應該提早殺敵70人升帝
因為對於維京黎講殺敵100係一件好難既事,就如日本殺300人一樣咁難
如果殺敵70人升帝起碼快返一半,平衝返維京
維京同阿比較其實唔關攻擊力事,主要都係關刀數事,刀數比攻擊力更重要,再者阿茲本身已經高攻過維京
假設100隻弓兵,每隻弓兵打少一刀,你諗下影響力幾大
塞特雖然比維京低攻,但打弓兵既刀數同維京一樣,本身實力同維京唔會差得遠
抽中4步,好明顯就要靠步兵本身既實力先至贏,必需要有強大既步兵衝破人地弓兵陣
抽中3步1弓情況下,弓兵雖然係後邊食分,但主力都係靠果3個步國衝得勁唔勁
所以唔可以睇少步兵本身實力,可惜維衝鋒方面本身已經比唔上阿茲,塞特等.......國家,就連長處也沒有
2步2弓就真係睇下你用咩文明,對住蒙古補兵唔夠快既弓兵,步兵實力當然仍然有好大影響,然而阿茲,塞特都可以取代維京地位
3弓1步情況下,維京只做肉盾雖然沒錯,但不停地做盾只會令維京吃不了分更難升帝
同埋想快d升帝,必然要睇攻,唔係睇防,攻高當然事半功倍,例如阿茲比維京高攻
而且兵堡仲有咁多步兵,對家抽中步既機會好高,阿茲食分升帝選擇性高過維京,就算冇步兵都唔怕,阿茲仲有攻擊力,打弓少1刀打匈奴又快手過維,食帝唔成問題
維京食帝最易都係響匈哥落手,但阿茲食呢兩個文明升帝比維京還要快
阿茲食弓追擊得快過維京,如果阿茲快過你升帝盾得仲好過維京
因為維京d步兵行得慢過阿茲,所以不列馬雅等弓兵文明,射中維京既命中率一定多高過阿茲
我可以問下大家,不列射匈奴易中d,定射維京易中d
雖然維京有1弓防,但阿茲多你6血,計返起上黎其實差唔多咁好盾
再者1+2防又如何???塞特日本都有而且仲多血過維京
難怪我以前個時新手玩土火,點都覺得維京係最易殺死既一件步兵
維京係唔係真係咁易升帝先,就算送完一輪先至升帝,升左帝勁左但係唔係真係特別出色,塞特更加唔洗講,除左哥德之外,佢係第2個最有能力衝破弓兵陣既步國
就算係Random你咁唔好彩抽中維京,維京都唔好廢得好離譜,希望可以改一改下,先升補血又好,加防定攻又好,定減殺敵

唔知有冇人接受到法國哥德阿茲冇精銳拜冇後勤象冇象扶既時代,有d跟本冇必要改反而改左,例如拜占後勤,象既象扶
維京咁耐一直都未修正過,殺敵100咩科技都冇升,只適用於當年哥法阿未精銳的時代
維京呢個狀態已經過時
我認為係時候應該維京修正一下

test檔連結 #137
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3337638&extra=page%3D1&page=14

作者: marco0083    時間: 23-6-2008 00:26
投票 謬誤= =   你咁搞 全部同意 係唔係 +晒 補血  帝攻  帝防  同埋減kills 數?
你不需要果度做得太求其 搞到我都唔知點好
我係 <只> 支持 先研補血科技   反對<其他建議>(唔係<中立> 係<反對>)

作者: sghsge    時間: 23-6-2008 00:47
原帖由 marco0083 於 23-6-2008 00:26 發表
投票 謬誤= =   你咁搞 全部同意 係唔係 +晒 補血  帝攻  帝防  同埋減kills 數?
你不需要果度做得太求其 搞到我都唔知點好
我係  支持 先研補血科技   反對(唔係 係)

簡其中1樣最高投票率
作者: marco0083    時間: 23-6-2008 00:53
原帖由 sghsge 於 22-6-2008 16:47 發表

簡其中1樣最高投票率

咁<不需要>得票率最高呢?  不需要 基本係已經係all or nothnig 黎了
我想 支持 先研補血   反對<其他>  咁我選  先研補血 再+不需要 唔係好矛盾咩?
作者: chun789chun    時間: 23-6-2008 09:21
統計學基本要做既係...
被選擇既項目唔好傾向一方
作者: 最愛蓉兒∼    時間: 23-6-2008 10:18
其實維京我覺得真係比其他弱...
不過問題係...佢上左帝都係咁弱=.=早d上帝除左開眼有用...其他都無乜顯著改變...
so我覺得...如果中維京,可以哈哈大笑話唔好彩,輸左就算啦~_~
維京幾勁大家都知,人地都唔會串你
作者: 惡神    時間: 23-6-2008 10:29
其實遲早個作者出黎話你侵入版權就gg
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 10:32
咁2000吉3500哈,樂古兵堡
super家族都侵犯左版權:lol
作者: 65061978    時間: 23-6-2008 10:50
維京係作者做成廢國,用做血盾都無用la
加上係得69血,連其他步兵國都不如
我覺得無需要改囉,改成點佢都灰的呢
見到玩下同d 29不係win下囉
不係個國家一d用都無,改完都垃圾la
放棄la
作者: 獨裁者    時間: 23-6-2008 10:55
唔需要改囉,,支持原作
維京都可以食哥德架
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 11:03
原帖由 獨裁者 於 23-6-2008 10:55 發表
唔需要改囉,,支持原作
維京都可以食哥德架

咩你覺得而家d兵堡係原作咩?????????????
要原作就玩返6~7年前d檔吧,我怕你玩唔落咋:lol

作者: 獨裁者    時間: 23-6-2008 11:22
新版本囉 原來你要咁講
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 12:21
原帖由 獨裁者 於 23-6-2008 11:22 發表
新版本囉 原來你要咁講

返正咁多樂古兵堡bug檔:lol
版主整返個檔順便改埋維京
之後頂置新檔比人地下載都唔錯:lol
作者: 獨裁者    時間: 23-6-2008 13:29
係囉- -
你鍾意改咪改囉
作者: dusty_wan    時間: 23-6-2008 13:46
m..我覺得vk帝左係偷襲爆堡有一個好大既優勢.....混埋劍兵可以用兵力去補番步兵實力問題......打弓兵又係一個不錯既選擇.....

而兵堡的確係有d比較"不實用"既文明 咁如果你隻隻兵都勁哂,兵堡都幾難玩@@~~
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 23-6-2008 15:06
點解冇得比我選
先研劍勇,,
先研徵兵
作者: 獨裁者    時間: 23-6-2008 15:39
兵堡1定要有強弱之分,,兵種相克
我覺得宜家咁既殺敵人數已經叫平衡
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 17:00
原帖由 獨裁者 於 23-6-2008 15:39 發表
兵堡1定要有強弱之分,,兵種相克
我覺得宜家咁既殺敵人數已經叫平衡

3年前d人夠話個兵堡檔平衝得好好啦
最後又咪加多個軍營,某d升埋精銳,科技,最離譜搞到無攻城;P
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 17:06
原帖由 dusty_wan 於 23-6-2008 13:46 發表
m..我覺得vk帝左係偷襲爆堡有一個好大既優勢.....混埋劍兵可以用兵力去補番步兵實力問題......打弓兵又係一個不錯既選擇.....

而兵堡的確係有d比較"不實用"既文明 咁如果你隻隻兵都勁哂,兵堡都幾難玩@@~~

但係佢升帝好大既難處呢
佢要升帝,付出唔少了,加上升帝又唔係太強
作者: sghsge    時間: 23-6-2008 17:31
原帖由 65061978 於 23-6-2008 10:50 發表
維京係作者做成廢國,用做血盾都無用la
加上係得69血,連其他步兵國都不如
我覺得無需要改囉,改成點佢都灰的呢
見到玩下同d 29不係win下囉
不係個國家一d用都無,改完都垃圾la
放棄la

人地當年都冇諗過咁多文明比人改到升精
以前阿茲未精,法國未精,哥德未精
維京100升帝好正常姐
而家咩都升哂,維京就咁耐都冇變過,100升帝已經過時
難道d人忘記左維京?????
進化論少少唔公平都改到7彩咁=.=

維京先研補血都好
唔洗比人話樂古兵堡跟風跟足2000吉3500哈個檔

作者: 馭影靈風    時間: 24-6-2008 15:37
= =其實我覺得用維京用得好都幾忙= =....出少陣兵都會累到成team==
作者: nimmanandy31    時間: 24-6-2008 20:57
講真..先研補血ge效果都唔係大得去邊...
作者: sghsge    時間: 24-6-2008 23:13
原帖由 nimmanandy31 於 24-6-2008 20:57 發表
講真..先研補血ge效果都唔係大得去邊...

最好當然降至殺敵70啦
作者: 感恩    時間: 25-6-2008 07:54
冇打算投

因為即使呢度你贏左
改左出黎認受性一樣係低

因為世紀帝國二區會員人數
只是整個對戰區會員人數的約1/80 至 1/100

結果只會係你整完
出到黎人人以為係作弊檔
叫你改返做正常返d既版本.

所以改唔改結果都係一樣.

=========================
同埋小小修正

法蘭克 不等於 法國'
兩回事來的.
=========================

而本人自己本身有冥域場.
維京一開波加防  +  有弓場實力不差
沒有需要投票

作者: Tcc00810    時間: 25-6-2008 12:21
日本贏阿滋特克的。我測試過多次了~
論單打獨,維京幾乎是最弱的步兵,劍勇都好過佢。
實際上抽中維京,無非都係想快d升帝出劍勇。
維京狂戰士,無論對弓,騎,步。其中一樣都打唔贏。老實說.連哥德都未別贏到。哥德起碼剋所有箭國,塞爾特雖然唔算強.起碼行得快.生產得快。
維京呢?話就話帝左,可以研快速補血。實際作用都不大。都係一句,兩兵相遇,實際廝殺時間可能只係短短二十秒。比你多回兩滴血又如何?擋多一刀都唔得。
個人覺得真係有必要加快升帝,比佢出劍勇都好過精銳狂戰士。真諷刺,堂堂一隻UU精銳狂戰士,連軍營的劍勇都不如。
作者: sghsge    時間: 25-6-2008 15:30
原帖由 感恩 於 25-6-2008 07:54 發表
冇打算投

因為即使呢度你贏左
改左出黎認受性一樣係低

因為世紀帝國二區會員人數
只是整個對戰區會員人數的約1/80 至 1/100

結果只會係你整完
出到黎人人以為係作弊檔
叫你改返做正常返d既版本.

所以 ...

而家d兵堡
改左後勤象扶又唔見有人話有bug
塞特改左140帝,又唔見有人話bug
只要大大隻字寫明維改先升補血/殺敵70+埋版主出版既兵堡,邊有人敢講bug
對戰網玩緊既人數約500人,投票人地都有50幾
起碼都有1/10知道,冇你所講1/100咁恐怖
作者: chun789chun    時間: 25-6-2008 18:24
原帖由 sghsge 於 25-6-2008 07:30 發表

對戰網玩緊既人數約500人,投票人地都有50幾
起碼都有1/10知道 ...

條數邊係咁計...

對戰網既係流動人數,
前一刻的500人不等於現在的500
作者: sghsge    時間: 25-6-2008 18:29
原帖由 chun789chun 於 25-6-2008 18:24 發表

條數邊係咁計...

對戰網既係流動人數,
前一刻的500人不等於現在的500

嘩.......
1/100
唔通aoc有成5000人玩咁多:lol
作者: chun789chun    時間: 25-6-2008 19:31
睇黎樓主忘記左呢個post係要理性,

理性之餘請嚴肅一點, 無謂符號不必加上.

我由頭到後無支持感恩 1/80-1/100之說.
不過我認為都有1/80 (不重要)

係唔同時段都有不同玩家,
除非 閣下有記錄人流ip(即使紀錄都冇用, 好多都係用流動ip)
所以實質人流數量係好難計算, 比例就更難
作者: 金甲龍    時間: 26-6-2008 15:08
標題: 維都勁
維帝左超勁架 5堡+2軍出得勁快
劍勇又多血
維帝左弓一定打佢唔入(5防) 又高攻 同埋一d都唔難帝
我個人就認為維好易帝
帝左開眼 一見到who冇人就4~5隊齊齊去K人
佢帝左 堡好難打得死佢 +上維帝左好多步都同佢差唔多
好似日打維咁 維帝左vs日未帝 維win7~8隻(記得維帝左出得勁快 +上可用劍勇)
帝左既維仔 14+4攻打堡 堡防9攻 姐係14+4-9=9攻 維打堡重會+多d攻
我可以同大家講 維同塞 維真係好用得多
就算有拜 阿茲 同日本 都好 你d同盟唔係死既
我次次用維都好快帝 知後個個都俾我4~5隊Ko左 就係因為開眼+防高+打堡勁+出得快
雖然係出得唔夠塞同哥快 不過只係慢小小(帝左計) 同埋維打起上黎有實力得多
我可以同大家講 維係兵堡入邊真係唔廢
作者: sghsge    時間: 26-6-2008 16:39
原帖由 金甲龍 於 26-6-2008 15:08 發表
維帝左超勁架 5堡+2軍出得勁快
劍勇又多血
維帝左弓一定打佢唔入(5防) 又高攻 同埋一d都唔難帝
我個人就認為維好易帝
帝左開眼 一見到who冇人就4~5隊齊齊去K人
佢帝左 堡好難打得死佢 +上維帝左好多步都同佢 ...

係人都知維京帝左先勁啦=.=
但你諗下要點幫佢快d升帝........

你咁易升帝都係因為有29比你食分姐
如果對家4個都醒醒目目,維京點樣升帝
你搵d高手玩下就知...........維京點廢
大約,維京殺100人,至少都送左200人

作者: 雄    時間: 27-6-2008 12:10
標題: 回復 29# 的帖子
我試過塞特5分半鐘升帝 (正常玩法)
借問聲維京做唔做到呢??????
作者: tommyaa    時間: 28-6-2008 09:46
維京咁屎,我覺得一開頭比隻村佢就正路啦,咁就個個都中意抽到維京。正一傻仔你兵堡根本就應有強有弱,如果係都要搞到個個文明一樣,你不如玩自已同文明打,死傻仔!
作者: sghsge    時間: 28-6-2008 18:44
原帖由 tommyaa 於 28-6-2008 09:46 發表
維京咁屎,我覺得一開頭比隻村佢就正路啦,咁就個個都中意抽到維京。正一傻仔你兵堡根本就應有強有弱,如果係都要搞到個個文明一樣,你不如玩自已同文明打,死傻仔!

咁我諗你真係未見識過哥德打維京
維京可以話係弱到咁
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 28-6-2008 19:01
原帖由 sghsge 於 28-6-2008 18:44 發表

咁我諗你真係未見識過哥德打維京
維京可以話係弱到咁

維京打哥德 = 維京win
作者: facg_chan    時間: 28-6-2008 20:15
老鼠哥岩
哥德未必打得贏維京
維京只要控得好
除左神之步(條,塞)
所有步都應該打得贏
作者: sghsge    時間: 28-6-2008 22:46
咁就要睇咩人玩啦

未帝維京出盡10成兵力都未必夠哥德打
帝維打哥德出7~8成兵力都夠贏
阿茲打哥仲易,出4~5成兵力夠贏
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 29-6-2008 00:56
原帖由 sghsge 於 28-6-2008 22:46 發表
咁就要睇咩人玩啦

未帝維京出盡10成兵力都未必夠哥德打
帝維打哥德出7~8成兵力都夠贏
阿茲打哥仲易,出4~5成兵力夠贏

u mean 爆埋人地??

我唔相信冇外援既情況低下,,
塞哥可以單托維京
維京可以單托塞哥

阿茲and日本要攻維京,,維京識守都唔係咁易比佢爆到,,,
作者: sghsge    時間: 29-6-2008 15:47
原帖由 邪惡的小老鼠 於 29-6-2008 00:56 發表

u mean 爆埋人地??

我唔相信冇外援既情況低下,,
塞哥可以單托維京
維京可以單托塞哥

阿茲and日本要攻維京,,維京識守都唔係咁易比佢爆到,,,

主要係講緊係出邊互片果時
唔計爆堡
如果計埋爆堡,日阿都爆唔到維啦
作者: terryfai0227    時間: 2-7-2008 22:55
我覺得唔洗改
每隻文明都可以克對方
作者: YIN_STUPID    時間: 2-7-2008 23:13
我好認同樓主既講法..
應該加強補血技術
作者: mousaaa2003    時間: 3-7-2008 01:25
隻game出狂戰士既特點係佢識自動補血
係兵堡上..佢根本冇剋任何兵
個特點係完全廢既
大多數都係比人剋番轉頭-.-
哥德都70血.12攻-.-
佢得69血.14攻.打係上泥
佢都係輸- -
真係念唔到兵堡抽中維京可以同d咩人打
作者: sghsge    時間: 3-7-2008 02:21
原帖由 mousaaa2003 於 3-7-2008 01:25 發表
隻game出狂戰士既特點係佢識自動補血
係兵堡上..佢根本冇剋任何兵
個特點係完全廢既
大多數都係比人剋番轉頭-.-
哥德都70血.12攻-.-
佢得69血.14攻.打係上泥
佢都係輸- -
真係念唔到兵堡抽中維京可以同d咩人打 ...

當年d兵堡比你維京先精有69血14攻,阿茲沒精銳
都係比你用黎打60血10攻個款哥德兵
冇諗過維京要打而家呢款70血12攻哥德出兵咁快咁高弓防點打呀
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 3-7-2008 11:46
原帖由 sghsge 於 3-7-2008 02:21 發表

當年d兵堡比你維京先精有69血14攻,阿茲沒精銳
都係比你用黎打60血10攻個款哥德兵
冇諗過維京要打而家呢款70血12攻哥德出兵咁快咁高弓防點打呀

想講兵打兵,,
維京win 哥塞囉,,
作者: 馭影靈風    時間: 3-7-2008 16:10
:lol 我想講哥塞易控過維囉
作者: sghsge    時間: 4-7-2008 19:15
原帖由 邪惡的小老鼠 於 3-7-2008 11:46 發表

想講兵打兵,,
維京win 哥塞囉,,

你維京打得贏我用既塞特先算
敢唔敢試下同我玩
作者: 馭影靈風    時間: 4-7-2008 21:47
原帖由 sghsge 於 4-7-2008 19:15 發表

你維京打得贏我用既塞特先算
敢唔敢試下同我玩

所以咪話囉 =w=
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 5-7-2008 18:38
維京兵打兵,,
狂戰唔會輸比松藍武士。

數量一樣既話,狂戰隱羸松藍
作者: sghsge    時間: 5-7-2008 19:06
原帖由 邪惡的小老鼠 於 5-7-2008 18:38 發表
維京兵打兵,,
狂戰唔會輸比松藍武士。

數量一樣既話,狂戰隱羸松藍

塞特贏維京贏就係贏出兵速度,以多敵少
塞特出左3批個時,維京先至出左2批,你信唔信你維京個2批同我3批塞特兵片,我塞特仲可以淨1批兵係度,除非你對住d出唔切兵補唔切兵既傻仔玩塞特,唔係你跟本冇得同塞特鬥,阿茲特克起碼有剋步既實力半過維京一半,但都要出8成兵力先壓得住塞特,我問你維京點檔得住塞特,維京做龜佬龜係城堡入邊算數啦,仲有我塞特檔弓都好過你維京,檔阿茲拜占刀都係好過你維京,我玩咁耐阿茲點都係覺得封維京易過封塞特,維京所謂既步兵實力我唔覺得有囉,又咪得d數字比你望下,同普通步兵冇咩分別,想佢有實力就早d升帝,升帝速度點都唔好同阿茲塞特太相近

作者: 邪惡的小老鼠    時間: 5-7-2008 19:30
講數量請問有咩意義??

講數量,,200個精松打羸100架馬車tim 200個精豹勇都打得死100隻拜騎

如果你係塞特,咁多兵打咁多兵,維京都已經帝左啦,
講咩維京升得慢。

如果用維京個個,明知數量上拼唔過都要硬拼,,我冇野講,,
作者: sghsge    時間: 5-7-2008 19:59
原帖由 邪惡的小老鼠 於 5-7-2008 19:30 發表
講數量請問有咩意義??

講數量,,200個精松打羸100架馬車tim 200個精豹勇都打得死100隻拜騎

如果你係塞特,咁多兵打咁多兵,維京都已經帝左啦,
講咩維京升得慢。

如果用維京個個,明知數量上拼唔過都要硬拼 ...

塞特數量本身就多過維京
仲有你信唔信100隻拜可以你打200隻精豹
加上阿茲本身出速度同拜差唔多,阿茲冇咩可能去到200隻
仲有韓國係屬於弓兵國,玩法唔同,跟本冇必要搵佢比較
返而維塞特性差唔多
都話你唔信維京唔夠塞特打就同我試返一場;P
總之你唔好做龜佬龜係城堡唔出兵就得
你以為維京係阿茲咩,塞特d步兵同你維差唔多實力咋
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 5-7-2008 21:53
原帖由 sghsge 於 5-7-2008 19:59 發表

塞特數量本身就多過維京
仲有你信唔信100隻拜可以你打200隻精豹
加上阿茲本身出速度同拜差唔多,阿茲冇咩可能去到200隻
仲有韓國係屬於弓兵國,玩法唔同,跟本冇必要搵佢比較
返而維塞特性差唔多
都話你唔信維京 ...

先建議測試一下狂戰打松藍1on1,到底邊個勁。
自己測試多兵互片十分唔準確。

塞打羸維??換叫羸?
如果塞打維[兵打兵],,維係稍勝塞特,,維可以打塞 哥升帝,,
除左部份弓國,,塞特同維京基本上都係難打,,
作者: sghsge    時間: 5-7-2008 22:54
原帖由 邪惡的小老鼠 於 5-7-2008 21:53 發表

塞打羸維??換叫羸?
如果塞打維[兵打兵],,維係稍勝塞特,,維可以打塞 哥升帝,,

兵堡邊可能1隻兵打1隻兵嫁
你要咁比冇野講
藍武士出兵快狂戰3分1倍
作者: Ottomatic    時間: 8-7-2008 02:50
其實維京數字上最快上帝 即使再下調都分別唔大,唔大幫助
同理...先升帝王科技都係冇乜意思

因為致命傷係要捱到 600出村   
冇隊友墊你去食分真係好難

出兵唔快  步速唔快  攻唔係特別高 防又唔係特別勁
特色係補血同劍兵多d血.....啊

不如加多三四個軍營畀維京?

(加左都未必係好事,因為對住尅步國如拜占阿茲  可能會送好多分 0.0)
作者: ~強~    時間: 8-7-2008 14:42
原帖由 邪惡的小老鼠 於 5-7-2008 13:53 發表

塞打羸維??換叫羸?

塞爾特同維京比,簡直侮辱左塞爾特
你唔識玩塞爾特就唔好出聲
一係你就同人地打返場

回樓
就算升左補血都冇咩用
都係死得一樣咁快
寧願殺敵70升帝仲好
作者: kenchan4879    時間: 8-7-2008 15:20
唔係丫,我覺得維唔錯,攻高,血又唔錯,唔洗搞埋呢d野
作者: 衰仔包@阿鋒    時間: 21-3-2010 11:42
塞快攻同哥德有得比lor....
塞係玩快攻唔係同你鬥食分架...
塞出兵快維京咁多
塞肯定嬴到維京
作者: p445hkk20001    時間: 22-3-2010 00:45
塞快攻同哥德有得比lor....
塞係玩快攻唔係同你鬥食分架...
塞出兵快維京咁多
塞肯定嬴到維京 ...
衰仔包@阿鋒 發表於 20-3-2010 09:42 PM

推舊帖?
作者: pca-002021    時間: 23-3-2010 14:30
其實點解要整狂戰有得回血 但其他就冇...

咁好似唔係幾平衡咁
作者: tony19950113    時間: 24-3-2010 14:35

咁好似唔係幾平衡咁
pca-002021 發表於 23-3-2010 14:30

因為其他步既總體實力(血,攻,防,攻速,出兵速度)都勁過狂戰-_-
作者: p445hkk20001    時間: 24-3-2010 21:54
回黎 其實無咩用 例如打弓...
作者: 希↙    時間: 24-3-2010 22:12

咁好似唔係幾平衡咁
pca-002021 發表於 23-3-2010 14:30

狂戰士不嬲都有得回血
點解其他兵冇得回血,呢層你要問問微軟
作者: p445hkk20001    時間: 27-3-2010 20:07
狂戰士不嬲都有得回血
點解其他兵冇得回血,呢層你要問問微軟
希↙ 發表於 24-3-2010 08:12 AM

if most soldiers can restore blood,hero and monk they will not stand out their property
作者: tommytomy    時間: 2-4-2010 17:07
事實 vs 個人感官
事實:樓主數據顯示,維京係盾國之中,真係最廢

個人感官:每個文明有不同用處,其實維京都可以好勁
玩得技術好的話,一樣可以贏,呢場應該點樣點樣玩.......

以我認識的朋友當中,憑感覺做事的朋友,大多是一群不接受現實,終日沉迷在虛幻世界當中
作者: o星之特o    時間: 11-4-2010 18:09

其實 維京絕對唔廢

玩得維京,塞特 就係預拎尼盾人
去對比1下其他兵種 維京防 血其實都係唔錯
攻擊力 亦都算幾高

相比之下 我寧願用維京都唔想用阿茲 馬雅 不列等國家
試諗下 維京69血 2+2,3+2防 未必好多國家高過佢
再講 其實維出兵唔慢得好多
+埋兵營出劍勇 都差無幾
作者: aoc初心者    時間: 11-4-2010 18:15
其實 維京絕對唔廢

玩得維京,塞特 就係預拎尼盾人
去對比1下其他兵種 維京防 血其實都係唔錯
攻擊力 亦都算幾高

相比之下 我寧願用維京都唔想用阿茲 馬雅 不列等國家
試諗下 維京69血 2+2,3+2防 未必好多國家高過佢
再講 其實維出兵唔慢得好多
+埋兵營出劍勇 都差無幾
o星之特o 發表於 11-4-2010 18:09

我想問下個 3 起邊度黎 0.0 ?
作者: o星之特o    時間: 11-4-2010 19:43
我想問下個 3 起邊度黎 0.0 ?
aoc初心者 發表於 11-4-2010 18:15

打錯 帝左2+4得未
作者: aoc初心者    時間: 11-4-2010 19:45
回復 68# o星之特o

帝左唔係 1+4 咩? 0.0
作者: 香腸    時間: 14-4-2010 19:18
回復  o星之特o

帝左唔係 1+4 咩? 0.0
aoc初心者 發表於 11-4-2010 19:45

2+4係簡寫黎
全寫係2+3/1+4
作者: aoc初心者    時間: 14-4-2010 19:41
回復 70# 香腸

OoO
原來可以這樣解釋的....
小弟才疏學淺 , 多謝指教o.o
作者: Alison201314    時間: 20-4-2010 16:40
無可否認
維京係所有國家最廢(兵堡係相生相剋,唯一維京冇呢樣優點)
如果可以先研兵工廠,+速補血,劍勇(冇咁怕日本,增兵快d)
(升帝就係為左間諜,徵兵)
咁樣會平衡番d
作者: 淮山    時間: 22-4-2010 17:26
維村左冇咩作用

係呢度輸比人IF ALL HAVE村

又冇維船
作者: cheukkin    時間: 22-4-2010 23:56
5.  需要,其他意見
想當年,玩維京係一個好令人期待既文明
點解咁講,維京早期多數當比人係咁食分,
但係唔緊要,年玩維京既玩家只要忍,忍到出左村就係復活既時候,因為可以爆攻城

但係而家,見到維京,唉,上左帝又點?仍然係食分對象,不過食慢d咁解..
出左村又點?唔好話冇遊俠..連騎兵血統都冇,真係要出劍勇送分??

結論:想另兵堡文明平衡番d既話應該玩番有攻城,
因為有d uu 好勁既文明打後帝廢.相反uu廢打後帝有番咁上下

另外,關於維京廢定勁其實講多冇用,咩用日本阿之唔夠打,又行得慢生得慢果d,講黎冇用
經驗話我地知維京殺人數9成9唔會多過死亡數,唔信以後玩完兵堡睇下個紀錄(如果有維京)

5,6年前勁鐘意兵堡但係而家唔鐘意玩既人上...
作者: RZero    時間: 7-5-2010 22:51
結論:想另兵堡文明平衡番d既話應該玩番有攻城,
cheukkin 發表於 22-4-2010 23:56

韓國咪好屈.....
作者: cheukkin    時間: 9-5-2010 10:22
韓國係禁國的確由頭到尾都係好強既國家(兵堡)
不過都唔係清晒全場果隻,韓屈在uu勁投車射程遠
但係冇遊俠,基本上遊俠+火炮海,象海,殺拉森+火炮,塞爾特/蒙古攻城海都有得打
不過我個人覺得如果打窄路仲係韓國稍勝,象海雖可破不過得5堡出得唔夠人快
作者: kato001    時間: 13-5-2010 17:56
2+4係簡寫黎
全寫係2+3/1+4
香腸 發表於 14-4-2010 19:18

仲屈過屈字堆.....
作者: Iam_影    時間: 16-5-2010 18:10
話維京廢o既人
請到記錄檔專區睇下維京有幾勁
作者: ~強~    時間: 23-5-2010 01:11
話維京廢o既人
請到記錄檔專區睇下維京有幾勁
Iam_影 發表於 16-5-2010 10:10

高手 vs 肉手
不代表一個文明強弱

就如白日夢 (不列) vs 中手(韓國)
唔代表不列顛文明本身比韓國強
作者: kenex    時間: 23-5-2010 19:34
+狂戰士回血科技同埋+快起兵速度果個科技
作者: fire2007    時間: 24-5-2010 07:34
我建議兵堡作者起個碼頭比維京人用,維京人海戰有優勢
作者: Vios    時間: 24-5-2010 20:07
其實小弟新手唔明 補血點解咁重要...
作者: antitheism    時間: 27-5-2010 23:21
我建議兵堡作者起個碼頭比維京人用,維京人海戰有優勢
fire2007 發表於 24-5-2010 07:34

兵堡都整埋海戰???
實在太膠了
作者: tommytomy    時間: 28-5-2010 17:48
有一個假設
民兵 vs 成吉
是否代表民兵識用就可以贏成吉?????
維京我認為是有需要修改一點兒
少少就夠,殺敵70
作者: manling012    時間: 29-5-2010 12:32
唔需要改囉,,支持原作
維京都可以食哥德架
作者: 最愛蓉兒∼    時間: 1-6-2010 20:45
維京點都唔勁架啦
不如SET一開始開眼仲好啦
兵種上幫唔到同盟口術上幫到都好=.=
作者: Hitler    時間: 6-6-2010 12:11
我覺得唔需要改
其實而家都ok
上帝都唔係太難
只要你識玩
作者: kaikaii    時間: 13-6-2010 13:18
我整個CHEAT MAP兵堡
1P每隻兵循環 20HP 咁玩狂戰打堡個效果都同條有得比
作者: ChaRmInG    時間: 14-6-2010 02:34
如果要改到差唔多既,不如打same 文明....點解要咁多呢?
作者: lht981086    時間: 25-6-2010 21:44
係兵堡del左維京未得-- 反正冇咩人重意維京
作者: 神乎棋技    時間: 15-7-2010 15:50
不需改~一切只需要技術
作者: PAULFOX    時間: 17-7-2010 02:35
very good i learnt a lot
作者: 希↙    時間: 17-7-2010 02:58
不需改~一切只需要技術
神乎棋技 發表於 15-7-2010 15:50

若果係真,就好了
白日夢當年就唔洗輸比一位用西班牙中手
作者: cross_game    時間: 25-7-2010 16:41
唔洗咁認真wo , 兵堡都係3分睇人,7分睇天._.
作者: lun9280    時間: 29-7-2010 10:21
每個族都有用WOW
作者: 天︱下    時間: 31-7-2010 20:40
樓主我想問你打左幾耐~~ 好似越打越火咁
作者: knng20105    時間: 1-8-2010 19:33
維京帝左都好勁...對弓箭國都幾好食
作者: mingming117117    時間: 7-9-2010 20:35
唔改最好 佢本身係咁就唔洗改啦~
作者: byronchanhung    時間: 8-4-2011 22:55
抽中維算自己唔好彩吧:lol
相信AOC也不會再出新版
作者: 般若波羅蜜    時間: 9-4-2011 16:52
統計學基本要做既係...
被選擇既項目唔好傾向一方
作者: wongalex3182    時間: 25-7-2011 10:10
我支持不需要!!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2