打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手作-double o

原帖由 [H]江.云∼ 於 9-12-2008 19:38 發表
唔好多謝我==
hyuuga同[H]小矮人~~ 既模型智識比我好 好多

有問題大家多d交流吧

版主謙姐!

黃色可以試下溝D橙色,噴既話甚至可以先噴橙再噴黃。
想以一種色入哂所有墨線既話,用深灰較好。
有時用D無La更既色黎入墨線較果意外地特出,不過失敗既話. . . 我唔負責。
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 10-12-2008 16:20 發表

上次去朋友到,佢畫線到到出界,但擦膠都整唔走...佢用開油水整走左既同時底油都係咁整走左.到我走佢都未搞好

用擦膠既話,應該係用Gundam marker既墨線筆吧?
對已經上左色既模型係唔可以用擦膠擦的。
正如小矮人兄所講,要留意稀釋劑同油既屬性。
我諗樓主你位朋友洗晒D油黎過好過喇!

原帖由 [H]江.云∼ 於 10-12-2008 18:36 發表

點解有時我係 成品上面墨線,有d好會 整唔乾淨 黑左少少

係無上色既成品到入墨線不過整唔乾淨,好可能係因為果個位係剪口位。
因為剪完之後果個位睇落平晒,不過其實有D凹凹凸凸,D色入左哩D位就整唔走。
除左小矮人所講咁噴層光油之外,可以先用沙紙打磨,咁個位就唔會整唔乾淨。
如果係唔上色,驚磨完之後唔同色既話,咁只要用水沙紙加水磨就唔會變色。
回復 支持 反對

上左色要記得唔好用gundam marker既墨線筆,改用雙星隻油性(enamel)油黎入墨線吧!
呀!我係假定版主係以水性(包括埋acrylic)上色的。
簡單D講,唔係用Enamel性既油上色時,就用Enamel既油黎入墨線吧!
只要表面唔凹凹凸凸同埋用arm油既屬性,咁就會整得乾淨架啦!

ps. 留意消光=凹凸、反光=平滑
所以想個模型消光既話,都係入左墨線先至再噴消光係面較好。
回復 支持 反對

原帖由 [H]江.云∼ 於 12-12-2008 18:00 發表

哦...我明啦 (我入墨係用雙星x-1 +白電油)
可能因為係我噴白色果時溝左消光入去...攪到表面唔平....
如果咁講
係 上白色>>光油>>入墨>>再消光
定係  上白色>>入墨>>再消光 就得?

多數情況之下,唔上光油就得。
原帖由 [H]小矮人~~ 於 12-12-2008 21:36 發表

面相筆+塗料+溶劑

記住要小心選擇適當的塗料同溶劑
唔係就會將底油溶掉

方法

將塗料加入溶劑 約1比1 or 1比1.5 左右
份量要自己試試
唔好太稀同太.要有流動性

以下2段影片 有教滲線方法..
2分40秒 ...

小矮人兄係以1:1或1:1.5哩個比例嗎?
我都無留意自己用既比例,單純靠感覺。
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 13-12-2008 13:44 發表

第一同第二張相 比郡氏油性油
第三張 比水性

用群氏油性的話最好用琺瑯油滲線
如果用水性油滲.就要留意溶劑都會有機會溶到底層ge油
會有甩色的效果出現..抹走多餘ge油時.唔好沾上太多溶劑

第一幅既唔算油性吧?
因為我用第一種黎開水性油係無問題的。
或者應該咁講:

#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料
#2. Gunze, Hobby Color - 水性
#3. 田宮, Acrylic - 水溶性壓克力樹脂系塗料
#4. 田宮, Enamel - 琺瑯系塗料

當中#1, #2, 同好似#3都可以用同一種稀釋劑(第一幅)開既。
第三幅係#2既專用稀釋劑,未試過,所以唔知開唔開到#1。
田宮出果兩隻既稀釋劑好易認,記得Acrylic 同Enamel就得。
而Enamel系既油同畫油畫既油雖然唔同,不過都好接近,所以Enamel琺瑯系都被叫作油性。無記錯Gundam marker既墨線筆係可以用哩種稀釋劑洗既。
第二幅果支我無用過,亦未拎上手到睇過,所以唔知咩情況下用先arm。不過既然係Mr.Color既,咁用係#1都就一定唔會錯。

因此,如果只計水、油兩性既話,#1, #2, #3應該計入水性油,
而Enamel 既油就係油性。

順帶一題,Mr.Color既稀釋劑係最強,同時亦都係最臭對人體最有害,所以用時最好個空間夠通風。用佢一定洗埋下層既色,連Enamel既都可以洗走DD的。

唔知小矮人兄認為我咁講有無錯?請指教。
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 13-12-2008 19:33 發表

油性其實只係一個統稱..
因為比較多人咁分..

對油的性質冇深入認識..
如果比我自己要分的話就
#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料        >>  非水性
#2. Gunze, Hobby Color - 水性                 >> 水 ...

同意小矮人兄咁分。

田宮X-20洗唔到Gundam 入墨線Marker(無記錯係0.03mm果D)嗎?
接近無用過,所以更加無試過,學到野了!

第二幅我都估同第一幅同樣咁用,不過"Leveling"哩個字令我覺得佢會有D唔同。
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 14-12-2008 11:58 發表

唔知係唔係講下圖果支...

Leveling Thinner比第一張圖果支慢乾..
油慢乾時會令表面平滑d

用噴既話,無咩分別,甚至第一張較好咁呢!
第二張用黎筆塗較好。
原帖由 *小霖* 於 14-12-2008 15:55 發表

哦...係呀.題外話.我想知邊到有果d裝模型既膠盒賣..同埋幾錢...

係咪講緊透明2 X 3,總共放到6支油果D?
Effect油我見過會連盒賣,不過最好既放法應該係直接問有模型油賣既地方拎,因為應該係唔賣的,只會掉吧!
回復 支持 反對

啊~!唔好意思,睇錯左。
我當年都好想搵果D盒,不過好難搵同埋未必有適合size,所以改左買三面玻璃櫃黎放了!
1/144還好,如果係1/100既話,用果D盒好難擺pose的,因為唔夠大。
好似有得custom make的,問問模型鋪老闆吧!
回復 支持 反對

五金鋪既唔知適唔適合砌模型。
有兩支既話,其中一支係硬化劑(一般黎講係細D果支),兩支要吱出適當比例,之後混埋一齊用的。
回復 支持 反對