樂古Nakuz

標題: 滲線,上色問題 [打印本頁]

作者: ◇~荔枝~◇    時間: 21-11-2010 20:52
標題: 滲線,上色問題
今次草到錢買油lu~~~(00Q到手\v/)
1.滲線筆個樣係點?幾錢支?(預算一下=v=)
2.底色係米會影響面果隻色?(例如我+光澤銀之後+紅色係米會變少少銀既光澤紅?)
3.如果要噴消光劑貼左貼紙先噴定噴左先?
4.如果滲線(滲線筆)出左介係米用綿花棒濕少少稀釋液抹?
5.有冇話咩牌既油唔可以同唔同牌既油一齊用?
6.仲有咩方法可以減低起泡?(噴灌)
7.d油會唔會好臭架?
8.噴灌出既色齊唔齊全架?
9.如果想買果隻色冇噴灌,但我又冇噴槍果d野仲有咩方法上色!?

問住咁多先=v=''
希望高手們可以回答小妹
多謝!
作者: *小霖*    時間: 21-11-2010 21:27
其實頂置有既,不過我都答下你..!!

1.冇滲線筆,只有畫線筆!畫線筆15-20蚊..!!如果想滲線就買面相筆同田宮既X系列油,如果想知就之後再問啦..!!
2.底油係會影響面果隻色(例如想紅色鮮D就底油用黃色..!!,係咪想光澤銀加紅色,係!但我建議用透明紅..
3.其實如果貼既係普通既貼紙,我建議你不如噴埋果隻色佢,如果係透明貼紙/括貼同水貼就緊係上左先噴消光,,
但如果要滲線就分兩次噴..!!
4.係..用X-20,一樽30幾蚊,可以用好耐,但唔好用太多,因為會爆膠..
5.呢樣我只係知水性既開油水就唔好用油性油開姐..!!
6.唔好禁住噴又唔放手,同唔好係同一個位置HOLD咁耐..
7.係會有小小,噴既時候保持空氣流通..
8.呢樣我唔清楚,我用既係氣泵...
9.手油上囉..!!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 21-11-2010 22:08
其實頂置有既,不過我都答下你..!!

1.冇滲線筆,只有畫線筆!畫線筆15-20蚊..!!如果想滲線就買面相筆同田宮既 ...
*小霖* 發表於 21-11-2010 21:27

1.介唔介意詳細講一講滲線既詳程!?
2.我今次想隻色有少少金屬感(黑色,子色),但又唔係反光到可以照鏡果d- -+,底色用咩!?
3.分兩次姐係上完色噴消光之後滲完線又噴消光!?
9.用你所講既面相筆油唔油得?同埋幾錢支?=========新增問題=============
想問你有冇見過人滲線滲金色or白色等等??

希望你回答=v=''
作者: *小霖*    時間: 21-11-2010 22:34
1.睇呢到,有圖教..http://www1.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1
2.黑->銀-->金-->透明紅(你想噴紅色..?
3 .對..
9.面相筆幼嫁咋,有手油模型用既筆價錢唔清楚..!23元3枝係皆旺有得買..

未見過!如果係金色既,我咪望出黎同銅色唔多分別,因為金色要用幾種色打底先覺眼..
作者: kitkit001    時間: 21-11-2010 22:37
1.教學有講
2.黑色真用金屬黑la     子色就用銀底+透明子
3.5明你講咩=.=
我隻藍迷用過白色滲   睇睇la!比下面
9.1x-2x左右   面相筆你油咩先  上色定滲?
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 21-11-2010 22:45
1.睇呢到,有圖教..
2.黑->銀-->金-->透明紅(你想噴紅色..?
3 .對..
9.面相筆幼嫁咋,有手油模型用既筆價錢唔 ...
*小霖* 發表於 21-11-2010 22:34

支筆會唔會好易油到筆痕?
1.教學有講
2.黑色真用金屬黑la     子色就用銀底+透明子
3.5明你講咩=.=
想問你有冇見過人滲線滲金色or白 ...
kitkit001 發表於 21-11-2010 22:37

我睇左張相啦
都ok!
作者: kitkit001    時間: 21-11-2010 22:48
支筆會唔會好易油到筆痕?

我睇左張相啦
都ok!
◇~荔枝~◇ 發表於 21-11-2010 22:45

手油緊係多+la....好難冇咩+wow
不過有人得  但係最少我5識...

多謝你比面
作者: *小霖*    時間: 21-11-2010 22:55
田宮出過隻消筆痕既東東,而點樣用我就唔清楚..

消光油噴左之後筆痕都唔顯眼..
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 21-11-2010 23:11

聽講油性d油好毒= =係米架?上色可唔可以唔上底色架?
d油係米要一日先乾?
作者: kitkit001    時間: 22-11-2010 07:23
d油係米要一日先乾?
◇~荔枝~◇ 發表於 21-11-2010 23:11

. . . . .一日呢
應該就5洗ge........(幾個鍾差5多la) e個真係5知了
油性d油好毒.....用口罩!
上色可唔可以唔上底色架....可以的   睇你想點樣表達隻色姐
作者: hyuuga    時間: 22-11-2010 07:39
有唔少問題,亦都有人回答,不過見樓主係極少數會砌模型嘅女士,回妳。

1.滲線筆個樣係點?幾錢支?(預算一下=v=)
有出到 Gundam 專用 marker,當中包含滲線用嘅極細油性 marker,不過就只得幾隻色揀。唔上色,只係滲線嘅話,絕對係好選擇。唔係香港,亦唔用,所以唔知價錢。

2.底色係米會影響面果隻色?(例如我+光澤銀之後+紅色係米會變少少銀既光澤紅?)
絕對會。不過唔一定要噴底色。
紅色嘅遮蓋力好弱,所以各下嘅例子係會出現少少嘅金屬感。如果想有較大金屬感嘅話,可如2樓所講用透明紅。
噴鑵有金屬紅。哩類金屬色都係以銀色+基本色,所以雖然有金屬感,不過同照到鏡差得遠。

3.如果要噴消光劑貼左貼紙先噴定噴左先?
如2樓所講,水貼同刮貼就先貼再噴。
一般則紙就要睇下妳所貼嘅係邊 part 嘅貼紙。(例:無理由係金屬色嘅貼紙上噴消光。)

3(追加).分兩次姐係上完色噴消光之後滲完線又噴消光!?
錯!絕對錯。希望小霖兄都睇到哩到。
消光嘅原理係令到表面凹凹凸凸,咁樣就反唔到光。
滲線就係想係啲凹位到上色。如果噴咗消光先滲線嘅話,啲色就會流入所有經過嘅凹凸位,之後想抹都唔可以100% 抹走的了!

4.如果滲線(滲線筆)出左介係米用綿花棒濕少少稀釋液抹?
係。要主意嘅係滲線用嘅油嘅屬性要同上咗嘅色嘅屬性唔同,否則會抹走埋上咗嘅色。
用 gundam 滲線 marker 嘅話,無上到色可以用擦膠甚至用手指抹。

5.有冇話咩牌既油唔可以同唔同牌既油一齊用?
溝油就算同屬性,不過唔同牌子嘅都唔好溝埋一齊。
一層層咁噴嘅話,正確地噴其實無問題,只係佢未必可以抓得實,容易 "mok" 落。

6.仲有咩方法可以減低起泡?(噴灌)
同樣2樓答咗。樓主要記住,噴,係要不停郁嘅,太近都唔得,除非係用噴筆同識調較。

7.d油會唔會好臭架?
用邊隻油、噴或手塗都好,上色時請確保空氣流通。
比起臭,更重要嘅係有啲油係對人體有害。

8.噴灌出既色齊唔齊全架?
基本嘅都會有,但係唔及一樽樽嘅多選擇。

9.如果想買果隻色冇噴灌,但我又冇噴槍果d野仲有咩方法上色!?
用手筆塗,搵人代上色,問人借工具(絕對要清潔乾淨先還畀人)。

有。其實滲乜色都係個人喜好。
要注意嘅係金色、銀色哩類顏色嘅質地同其它色唔同,未必可以好乾淨咁抹有多餘嘅顏色。

d油係米要一日先乾?
睇天氣同噴乜油,無一定的。
作者: *小霖*    時間: 22-11-2010 11:05
d油係米要一日先乾?
◇~荔枝~◇ 發表於 21-11-2010 11:11 PM

有需要既買3M防毒面罩..!!

可以,黑色果D可以直接上黑色..!!!底色只係方使上面色姐,例如要打陰影..!!

其實又唔洗一日既,有時噴完一轉色既油就干,睇你重唔重手..!!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 23-11-2010 16:33
唔該哂你地呀=]
仲有一個問題
我今次想係藍色既位噴黑色
如果底色會影響而色
咁佢本身藍色果d位米影響黑色lor!?
我係米應該噴白色做底色?
作者: *小霖*    時間: 23-11-2010 20:17
唔該哂你地呀=]
仲有一個問題
我今次想係藍色既位噴黑色
如果底色會影響而色
咁佢本身藍色果d位米影響黑色l ...
◇~荔枝~◇ 發表於 23-11-2010 04:33 PM

黑色可以遮蓋任何顏色!!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 23-11-2010 22:34
我想問白電油係咩黎!?
作者: *小霖*    時間: 23-11-2010 22:43
我想問白電油係咩黎!?
◇~荔枝~◇ 發表於 23-11-2010 10:34 PM

火機用既,可代替上線用既X-20
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 24-11-2010 16:36
請問底色同面色係米一定要同屬性?
姐係底係油性既面就一定係油性
作者: hyuuga    時間: 24-11-2010 17:24
請問底色同面色係米一定要同屬性?
姐係底係油性既面就一定係油性
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 16:36

答咗妳#13先。
理論上係會的。
不過因為黑色嘅遮蓋力好強,所以喺無故意對比或畀眼利嘅人睇嘅話,妳可以當無分別。
妳知道咩叫噴灰嗎?
噴灰除咗可以用嚟修補模型表面同睇下邊到需要修補之外,佢其實係最其本嘅底色。
原因係因為咁灰嘅灰色係所謂嘅 50% gray,即係最自然嘅色澤,所以多數顏色直接噴喺佢上面都會表現出嗰隻色最靚、最正確嘅發色係點。
用其他顏色做底色嘅主要原因,其實就係為咗自己控制隻主色嘅發色表現。

唔需要同屬性,特別係滲線就一定要唔同先得。
不過正如我之前所提及,因為兩隻色係唔同屬性,所以面色會容易脫落。

妳唔係噴嘅話,唔建議分幾屬上唔同嘅色。
噴嘅話,噴鑵同噴筆都無問題。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 24-11-2010 17:34
答咗妳#13先。
理論上係會的。
不過因為黑色嘅遮蓋力好強,所以喺無故意對比或畀眼利嘅人睇嘅話,妳可以 ...
hyuuga 發表於 24-11-2010 17:24

唔該哂你呀
果d gundam marker係米水性架!?
我念住張佢d色整洛個皿度之後滲線
作者: *小霖*    時間: 24-11-2010 19:51
唔該哂你呀
我念住張佢d色整洛個皿度之後滲線 ...
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 05:34 PM

- -無記錯係油性,你咁搞法,整爛枝筆D油出黎都唔多..!!

買一支田宮油10蚊,加白電油10蚊,20蚊有排你用呀..!!!

開油既比例基本上係一滴仔黑油,再加10滴既白電油..!!

但火機油都幾快干,所以開左既油快D用左佢..
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 24-11-2010 23:00
- -無記錯係油性,你咁搞法,整爛枝筆D油出黎都唔多..!!

買一支田宮油10蚊,加白電油10蚊,20蚊有排你用呀..! ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 19:51

OO
話時話D灌係用日文
我點樣知道佢係油性定水性?
啞色,半光澤同光澤色既編號係點?
作者: *小霖*    時間: 24-11-2010 23:05
OO
話時話D灌係用日文
我點樣知道佢係油性定水性?
啞色,半光澤同光澤色既編號係點? ...
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 11:00 PM

- -其實一直我都冇點睇..!

因為你開油比例開得小同多都會影響到..!!

到最尾你上保護油(消光/半光/光油)先會影響到,其實買油係睇顏色同水性定油性既姐..!!!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 25-11-2010 17:49
答咗妳#13先。
理論上係會的。
不過因為黑色嘅遮蓋力好強,所以喺無故意對比或畀眼利嘅人睇嘅話,妳可以 ...
hyuuga 發表於 24-11-2010 17:24

你意思係米姐係同唔同屬性都冇所謂?
作者: hyuuga    時間: 25-11-2010 18:33
唔該哂你呀
我念住張佢d色整洛個皿度之後滲線 ...
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 17:34

買一支田宮油10蚊,加白電油10蚊,20蚊有排你用呀..! ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 19:51

Gundam marker 有分上色用同滲線用。
樓主所講嘅對一般上色用嗰種先用得著。哩隻嘅筆身真係一般 marker 咁粗的。算唔算水性我唔清楚,不過唔係油性。
滲線用嗰種筆身幼好多,直接畫落啲坑位就得。無上色嘅話,可以用擦膠或手指抹走多餘嘅色。

你意思係米姐係同唔同屬性都冇所謂?
◇~荔枝~◇ 發表於 25-11-2010 17:49

一層一層咁分開上色嘅話,係無問題的。有時甚至係故意先至可以做出一啲效果。最簡單嘅例子就正正係滲線。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 25-11-2010 23:34
如果想上色用番模型本身隻色
點樣知道隻模型真正既色?(就算睇洛一樣點都有d差別掛)
作者: hyuuga    時間: 26-11-2010 04:38
- -其實一直我都冇點睇..!

因為你開油比例開得小同多都會影響到..!!

到最尾你上保護油(消光/半光/光油) ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 23:05

上次漏咗。
上色時用消光/半光/光油係有分別的,因為同樣會影響之後上嗰一層色嘅發色等問題。
最後噴消光/半光/光油係為咗確保反光程度一致同起保護作用。

如果想上色用番模型本身隻色
點樣知道隻模型真正既色?(就算睇洛一樣點都有d差別掛) ...
◇~荔枝~◇ 發表於 25-11-2010 23:34

總會同模型本身嘅成形色有分別的,因為就算係同一隻色,上咗色之後都會減低朔膠嘅質感,所以睇落去都唔同。要完全一樣嘅話,不如唔好上色。就算只噴消光/半光/光油,出嚟睇落去都會唔同。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 27-11-2010 09:55
有冇人可以俾我睇下噴灌個樣
我驚買錯@_@''
作者: hyuuga    時間: 27-11-2010 13:16
有冇人可以俾我睇下噴灌個樣
我驚買錯@_@''
◇~荔枝~◇ 發表於 27-11-2010 09:55

模型專用嘅噴鑵唔係好多牌子,去到模型舖就唔會買錯。
買時可以問一問間舖嘅人,絕大多數都樂意解答模型問題的。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 4-12-2010 17:20
我想問消光姐唔姐到磨左既水口位!?
作者: hyuuga    時間: 5-12-2010 13:50
我想問消光姐唔姐到磨左既水口位!?
◇~荔枝~◇ 發表於 4-12-2010 17:20

妳意思係消光嘅顏色油定消光嘅光油?
顏色嘅當然得,消光嘅光油無記錯嘅話基本上係得,不過未試過唔上色就直接噴消光,所以唔確定。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 10-12-2010 16:37
請問係米要有個架插住個配件噴?
作者: kitkit001    時間: 10-12-2010 16:56
請問係米要有個架插住個配件噴?
◇~荔枝~◇ 發表於 10-12-2010 16:37

那叫噴油夾...
不過其實咩都得  大原則-5會姐住你噴個個面
作者: xMDeIC□MToY    時間: 10-12-2010 17:08
宜家郡氏出左有香味既油..冇咁臭不過衣然有毒
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 12-12-2010 00:15
上網見好多人用消光劑都話有白化出現=_=
除左同濕度有關仲有咩因素?
消光劑係米有好多種架!?
作者: hyuuga    時間: 12-12-2010 05:43
上網見好多人用消光劑都話有白化出現=_=
除左同濕度有關仲有咩因素?
消光劑係米有好多種架!? ...
◇~荔枝~◇ 發表於 12-12-2010 00:15

如果係一樽樽嘅消光,用法係加少少落想上嘅顏色到,溝好先上嘅。一多就會白化,就咁用就更加。
噴鑵好少聽人會咁,除咗天氣影響之外,可能係一次過噴得太多,噴得唔好吧!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 12-12-2010 17:27

1.光澤色嘖光澤劑呀可!?2.如果嘖左消光劑,之後用水性畫線筆畫線時,出左界,會唔會化左黑色一達野?(平時畫完出左界用綿花整一整就冇事)3.消光劑同光澤果隻幾錢-_-?
作者: hyuuga    時間: 13-12-2010 06:59
1. 咩光澤色噴光澤劑?唔明。
2. 之前都講過,消光嘅原因係因為令到表面凹凹凸凸,所以噴消光後先滲線,啲色入咗啲寵寵"啦啦"位就未必可以抹得走。
3. 唔係香港,答妳唔到。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 13-12-2010 10:43
1. 咩光澤色噴光澤劑?唔明。
2. 之前都講過,消光嘅原因係因為令到表面凹凹凸凸,所以噴消光後先滲線,啲 ...
hyuuga 發表於 13-12-2010 06:59

第一題應該問光澤既色噴咩去保護(冇理由噴消光架=口='')2.姐係滲線之後先噴牙=_=?但有d人話噴左先滲線唔係咁好(好亂呀/__\)
作者: hyuuga    時間: 13-12-2010 13:28
第一題應該問光澤既色噴咩去保護(冇理由噴消光架=口='')2.姐係滲線之後先噴牙=_=?但有d人話噴左先滲線 ...
◇~荔枝~◇ 發表於 13-12-2010 10:43

想佢反光嘅當然就係用光澤啦!
除咗用作保護之外,其實係為咗統一個別部份嘅反光度。
順帶一提,一般高達都係噴半消光嘅。

咁妳明唔明點解消光後唔適合滲線先?
或者咁講啦!
如果係噴消光嘅話,咁就要先滲線,後噴消光。
如果係光澤嘅話,先光澤,後滲線。
如果係半光澤嘅話,邊樣先,邊樣後都可以,不過滲線做後嘅話,就要盡量以點嘅方式點啲油係啲凹位到等佢自己流。之後就盡快抹走多餘嘅油,以減少抹唔走嘅機會。

記住愈光滑就愈適合滲線,愈啞色就愈唔可適合滲線。
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 13-12-2010 14:59
想佢反光嘅當然就係用光澤啦!
除咗用作保護之外,其實係為咗統一個別部份嘅反光度。
順帶一提,一般高達 ...
hyuuga 發表於 13-12-2010 13:28

冇呀
我想個關節反光
唔該哂=v=
幫到我好多
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 16-12-2010 23:34
d噴灌會唔會好快用哂???
作者: hyuuga    時間: 17-12-2010 15:34
d噴灌會唔會好快用哂???
◇~荔枝~◇ 發表於 16-12-2010 23:34

睇妳要噴幾多,同埋噴成點。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcjcontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2